I dun eller fiber?
En sovepose med dunfyld kan komprimeres til ukendelighed, og da dun har en uovertruffen isoleringsevne i forhold til sin vægt, er dunsoveposer ideelle på ture, hvor en lav vægt er essentiel. Dunsoveposer kræver lidt omhu af sin ejer, og det er en god idé at hænge den til luftning hver dag efter brug, så fugten fra både din krop og omgivelsene kan fordampe.
Fibersoveposer er billigere end dunposer, men de vejer og fylder også mere. De fås med samme temperaturgrænser som dunposerne, men altså med en højere vægt, idet fibre på trods af mange anstrengelser stadig ikke isolerer helt så godt som dun i forhold til vægten. Men der findes mange slags fibre, og de bedste ligger efterhånden tæt op ad dun.
Opbevaring
En sovepose skal opbevares hængende eller i en opbevaringspose, når man ikke er på tur. Ligger den komprimeret, vil fyldet efterhånden miste sin spændstighed og dermed evnen til at indeholde den isolerende luft, som er hele soveposens berettigelse.
Funktionalitet
De fleste af Eventyrsports soveposer har smarte, funktionelle detaljer som hætte med snøre, varmekrave ved skuldrene, inderlomme og 2-vejs lynlåse med beskyttelse. Udstyrsniveauet afhænger både af pris og af den funktion, som posen er lavet til.
Temperaturangivelser
Alle Eventyrsports voksensoveposer har temperaturangivelser, som er målt efter EN 13537, som er en fælles norm for måling af soveposer. På den måde kan du sammenligne temperaturerne direkte. Komforttemperaturen er den, du skal kigge på.
Kvinder og mænd er som bekendt forskellige, og for de fleste kvinder gælder det, at de skal have en sovepose med en komforttemperatur, der er 4-5 grader højere end mændenes ved samme lufttemperatur. De to grænser kaldes ofte for Temp/Komf og Temp/Lim. Ekstremtemperaturen er uinteressant ved valg af sovepose. Den angiver den grænse, hvor det bliver helbredstruende for en kvinde at ligge i soveposen, fordi det er for koldt.