Valg af vinterstøvler til børn

100-vis af artikler hjælper dig til at komme på tur med vandrerygsækken, teltet, børnene eller på cyklen. Desuden får du masser af tips og tricks til udstyr, valg af bæredygtige materialer og gode råd til at komme i form
< Forrige artikel Næste artikel >
Valg af vinterstøvler til børn
Råd og vejledning
29 August 2019

Valg af vinterstøvler til børn

Når det kommer til valget af fodtøj til sine børns fødder, er udvalget stort og til tider uoverskueligt. Alle forældre vil deres børn det bedste, og der findes mange fine forkortelser og betegnelser som kan gøre selv den mest dedikerede mor forvirret… Her følger et par enkle tommelfingerregler som kan gøre valget lettere. 


Pasform er alfa og omega
Uanset navn på støvlen, materialer, farver og om der eventuelt indbygget lys, er den vigtigste regel at støvlen skal passe til foden - både i længden og bredden. Som en tommelfingerregel skal der være en tommelfingerbredde fra tåspidserne til enden af indersålen, når barnet står normalt på indersålen (som selvfølgelig skal kunne tages ud). 


Forskellige typer støvler 
Støvler kommer i to generelle typer, vandtæt/åndbar, og helt vandtætte. (gummistøvler) Derudover findes støvlerne i mere eller mindre forede udgaver. 

Den åndbare støvle er typisk foret med en tex-membran af det ene eller andet mærke, samt isolerende fór til vinterbrug. En membran har den fordel, at den lader fodsved og udefrakommende fugt at fordampe, samtidig med at den er vandtæt. 

En foret gummistøvle kommer til sin ret, når det er koldt og vådt, og barnet skal ind og ud af støvlen ofte. De er nemme for barnet at tage af og på, de er relativt høje og der er sjældent nogen utætheder, hvis de ellers bliver vedligeholdt efter behov. 


Støvler med membran 
En støvle med membran er typisk udstyret med snøre- eller velcrolukning, lige som en voksenstøvle. De er lettere end gummistøvler at tilpasse til foden, takket være snøre/velcro, og er gode når barnet skal have støvlen på i længere tid ad gangen, hvor vejret er mere tørt, enten fordi det er frost, eller fordi det ikke har regnet i længere tid. 

Uanset om du vælger en støvle med eller uden membran, eller med eller uden fór, er det fælles for dem at de skal vedligeholdes, for at fungere optimalt. 

En gummistøvle med fór skal tjekkes for fugt efter en dag i børnehaven, og skal tørres med en sammenrullet avis eller en fugtopsugningspose til formålet. Det samme gælder indersålen - er den fugtig, skal den ud og tørres. Det samme gælder for en støvle med membran. Den kan være nok så åndbar, men hvis poden har stået i vand til knæene, er der sikkert lidt fugt i støvlen. 

Læder skal selvfølgelig plejes, så det kan blive ved med at være smidig og vandskyende, og det samme gælder for naturgummi, som skal have gummipleje, for ikke at tørre ud og sprække. Støvler med membran bør vaskes og imprægneres jævnligt for at fjerne fine partikler af sand, der ellers kan sidde mellem yderlaget og membranen, hvor det kan gnave hul i membranen. 


Størrelsen på fodtøjet når foden vokser 
Du skal også være opmærksom på, at dit barns fødder kan vokse hurtigt i perioder, og at en støvle som passede perfekt i efteråret, pludselig kan blive for lille i løbet af vinteren. Er du i tvivl kan du tage indersålen ud, og tjekke om afstanden fra tåspidserne til enden af sålen er væk. Du kan med fordel vælge støvler som 

en anelse for store i begyndelsen, (men ikke så store at barnet snubler i tåsnuden), og så starte med en ekstra indersål og en tykkere sok, indtil barnet har indhentet størrelsen. 

Til sidst 6 gode råd. 

1. Tjek for fugt efter brug, og tør om nødvendigt støvlerne med en sammenrullet avis e.l. så de er tørre til næste gang. 

2. Brug gummistøvler når det er sjappet og mudret, specielt hvis barnet leger i sand eller jord. 

3. Hav rigeligt med skiftesokker klar, gerne i uld, og lær barnet at kende forskel på våde og tørre sokker, så de selv kan skifte efter behov. Tørre sokker er varme sokker, og er guld værd, både for barnets komfort og for helbredet. 

4. Tjek jævnligt for revner eller utætheder, og gør om muligt støvlerne rene for mudder og sand. Det gælder specielt for støvler med membran, da slitagen mellem et sandkorn og membranen er det værste man kan udsætte en membran for. 

5. Imprægnér støvler med membran med et egnet middel. Både vask og imprægnering skal gøres lidt oftere end man egentlig tror. Imprægneringen øger åndbarheden, og beskytter til en vis grad mod indtrængende partikler, som kan slide på membranen. 

6. Skriv tydeligt navn på støvlerne, det letter hverdagen både for barnet, forældre og pædagogerne.

Relevante links:

Støvler til børn
Alt til børn
Regntøj til børn
Flyverdragter til børn

Råd og vejledning
Posted: August 29, 2019
Forfatter: Eventyrsport Blogger