Fjeldvandring for begyndere | Råd fra Mette Mortensen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Fjeldvandring for begyndere | Råd fra Mette Mortensen
Råd og vejledning
10 September 2022

Fjeldvandring for begyndere | Råd fra Mette Mortensen

Mette Mortensen delte ud af sin store viden om friluftsliv på Danmarks Outdoor Festival med foredraget ”Fjeldvandring i Skandinavien”. Men hvad er det egentlig, fjeldet kan? Og hvordan bliver man klar til fjeldvandring? Det har vi taget en snak med Mette om.

Mette_Mortensen_portr_t_1000_1000

Hvem er Mette Mortensen?


Mette Mortensen står bag virksomheden all-out.dk, hvor hun afholder kurser og events om friluftsliv. Hun er derudover forfatter til bogen "Friluftsliv og vandring". I 2019 deltog hun i DR-programmet "Alene i vildmarken", hvor hun tilbragte 58 dage i Norges vildmark på egen hånd. 

Drømmer du om at pakke vandrerygsækken og sætte kurs mod en vandretur i de norske eller svenske fjelde, kan du godt begynde at glæde dig. Spørger du Mette Mortensen fra all-out.dk, venter der nemlig en helt særlig oplevelse, som giver dig en følelse af frihed.

”Du føler dig enormt lille, når du er på tur, samtidig med at du kan få de her storslåede oplevelser, som gør livet værd at leve. Du kan fokusere på det simple. Du kan fokusere på at holde dig mæt, varm og tør," fortæller hun. 

Inden du bestiller billetten til Norge eller Sverige, er det selvfølgelig godt at forberede sig. Men hvordan forbereder du dig egentlig til en tur på fjeldet? 

Sådan forbereder du dig til fjeldvandring

Fjeldvandring2_1000_500

Det er svært at vide, om man er klar til fjeldvandring, før man faktisk står der. Derfor er det vigtigt, at du først og fremmest kender dine egne begrænsninger, fortæller Mette. 
”Det vigtigste, man skal forberede sig til, når man skal på fjeldet, det er at vide, hvad er min egen smertegrænse. Hvor meget kan jeg gå med? Har jeg overhovedet prøvet at gå med rygsæk? Har jeg prøvet at gå længere distancer? Har jeg prøvet at gå over flere dage?”

Mette fremhæver tre ting, der kan hjælpe, når det kommer til din forberedelse: 

1) Gå med vægt

Det er begrænset, hvor meget du i Danmark kan gå op og ned, men du kan i hvert fald træne at med rygsækken på over flere dage. 
 

2) Tjek dit udstyr

Hvis det er en fjeldvandring, hvor du har overnatning, så skal du også være tryg ved dit udstyr. Du skal for eksempel være tryg ved, at du kan sætte dit telt op i rusk og regn og blæst.

3) Tag af sted med erfarne fjeldvandrere

Min allerbedste anbefaling er at gå med nogle erfarne til at begynde med. Vælg en virksomhed som udbyder fjeldkurser eller gå med nogle du kender, som er erfarne i det. Lad være med at gå alene derud. Gå i trygge rammer, og så lad være med at gå for langt ud til at starte med. Små ture ud og retur igen – du kan altid bygge på.

Grej til fjeldvandring

Fjeldvandring_1000_500

Men hvad skal du så have med i rygsækken? Her gælder det om at tænke lidt strategisk, så du får alt det med du har brug for uden at gøre rygsækken tung og ubekvem at vandre med. Tommelfingerreglen er, at du skal kunne klare dig i den værst tænkelige situation.

Forslag til pakkelisten

1) Soveudstyr og telt

2) Førstehjælpsudstyr

3) Tøj der holder dig varm og tør  

Du skal have nok med til, at du kan klare dig i den værst tænkelige situation. Men heller ikke mere.  Så du behøver ikke to par bukser eller fire par sokker eller lignende.

3) Grej til at stille sulten

Du skal have mad med, og hvis du skal have kogt din mad, så skal du også bruge varmt vand og kogegrej.

4) ”Dims”

Og så er der det grej, som Mette med et smil på læben kalder ”dims.” Det er for eksempel pandelygter.

5) Vandrestave

For vandrestave kan rigtig meget i forhold til dels at aflaste vores fysik, når vi går der. Det kan redde os i en situation, hvor vi skal over en forhindring, det kan i værste fald være teltstangen der er knækket – så har vi staven til at hjælpe os med at holde teltet oppe. 

Råd og vejledning
Posted: September 10, 2022
Categories: Vandring
Forfatter: Charlotte Kusk Nyholm Thomsen