Sådan vasker og plejer du dine friluftsbukser

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vasker og plejer du dine friluftsbukser
Råd og vejledning
10 July 2023

Sådan vasker og plejer du dine friluftsbukser

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, fast hiking, vandring - og grej!


Bukser til vandring og friluftsliv er fast inventar i outdoor-garderoben, men hvordan skal de egentligt holdes ved lige? Læs med her, og bliv klogere på vask, imprægnering og reparation af bukser til friluftsbrug.

For at dit tøj har længst mulig levetid, gælder det om at passe bedst muligt på det. I denne artikel tager vi dig igennem, hvordan du vasker og vedligeholder dine friluftsbukser, så de kan følge med på eventyr i mange år. Det er godt for både miljøet og pengepungen!

Vask af friluftsbukser

mood_SS21_Lars_Schneider_Trousers_SWE_32458_EXP_2025-08-31

Ligesom alt muligt andet beklædning skal dine bukser til friluftsbrug selvfølgelig også vaskes i ny og næ.

For selvom vask slider på tøjet, kan ophobet skidt og snavs også mørne og slide dine bukser, f.eks. hvis der sidder sand eller mudder fast i dem. Dette gælder derudover især, hvis bukserne er behandlet med en vandafvisende overfladebehandling eller indeholder en membran. Vi anbefaler derfor, at bukser som bruges regelmæssigt vaskes ca. hveranden måned, men dette kommer selvfølgeligt an på, hvor beskidte de er, så brug din sunde fornuft. Mellem vaskene kan du også hænge dem til en god omgang luftning udendørs eller give dem en pletvask med en svamp eller klud. På den måde kan du strække den længere mellem turene i vaskemaskinen, og dermed skåne dine bukser.

Til maskinvask kan du vælge et skåneprogram på 30-40°C, og bruge et vaskemiddel uden enzymer, der er specielt egnet til outdoor-beklædning. Dette er specielt vigtigt, hvis dine bukser er overfladebehandlede med en vandafvisende coating, da enzymerne i normalt vaskepulver vil nedbryde coatingen. Husk altid at kigge på vaskeanvisningen på dine friluftsbukser og vask dem derefter. Undlad derudover at bruge skyllemiddel, da det ofte vil efterlade en hinde på tøjet.

Før du smider bukserne i vaskemaskinen, så luk alle lynlåse, Velcro®-stropper osv., og vend gerne bukserne på vrangen. På den måde undgår du yderligere slid fra lynlåse, der f.eks. kan hænge fast eller blive sløve. Vælg desuden lufttørring fremfor tørretumbling, da det er mest skånsomt.

Imprægnering af bukser

Har dine bukser en vandafvisende overfladebehandling, f.eks. ved buksebenene, og/eller en vandtæt membran, kan du efter vask genimprægnere området med en spray. På den måde bliver overfladestoffet igen vandafvisende, og du vil derfor opleve, at vanddråberne vil "perle" på overfladen, fremfor at blive suget ind i stoffet med det samme. På den måde bevarer du også åndbarheden i dine bukser. For at finde ud af, om dine bukser har en sådan behandling, kan du slå dem op online, eller kigge efter et påsyet mærke på bukserne. Dermed sikrer du dig, at du behandler og vedligeholder bukserne korrekt.

Fjällräven bukser med stoffet G-1000 skal desuden vokses med deres Greenland Wax for igen at opnå den vandafvisende effekt. Dette gøres ved at gnide voksen ind i stoffet på de nyvaskede bukser, og herefter opvarme det, f.eks. med et strygejern eller en hårtørrer. Varm voksen op indtil den smelter, og bliver gennemsigtig. Du kan evt. give flere lag på udsatte steder såsom på knæ eller bag. Vær påpasselig med kun at påføre voksen på områder med G-1000 stoffet, og ikke på stretch-stof og lignende. Er du medlem af Eventyrsports kundeklub, vokser vi gratis dine Fjällräven produkter i vores butikker.

Læs også:

Sådan passer du bedst på dine Fjällräven produkter

Reparér dine bukser

Outdoorbukser er lavet i slidstærke materialer og med henblik på at kunne holde i lang tid. Er uheldet dog ude, og mister du en knap, eller får du en flænge i dine bukser, giver det naturligvis bedre mening at forsøge at reparere dem, fremfor at købe et helt nyt par bukser. Ofte kan man komme langt med en lap og en smule tålmodighed, og du kan tit finde videoer på nettet, der kan guide dig igennem simple reparationer, således at dine bukser igen er klar til nye eventyr.

Er du ikke selv så fiks på fingrene, kan du også sende bukserne forbi en skrædder. Mindre huller fra f.eks. en glød, kan du også forsøge at lappe med et stykke Tear-aid. Husk blot at tjekke, om overfladematerialet egner sig til det inden.

Derudover kan du også forhøre dig i din lokale Eventyrsport butik, der sommetider ligger inde med reservedele såsom en ekstra knap, eller kan give dig et godt fif med på vejen til f.eks. at få en drilsk lynlås til at glide igen.

Råd og vejledning
Posted: July 10, 2023
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen