Rejs rart med ungerne: vandretur

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Rejs rart med ungerne: vandretur
Inspiration
23 May 2022

Rejs rart med ungerne: vandretur

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


 

Det er det bedste at have børnene med på ferie – i hvert fald når man endelig er fremme ved sin destination. Transporten og turen derhen kan dog godt byde på en udfordring eller to – og endnu flere utålmodige, sukkende ”Hvornår er vi der?” og ”Er vi der ikke snart?”

Det nemmeste er selvfølgelig at give junior en iPad i hånden, så han/hun kan se film eller spille. Men med lidt kreative indspark og idéer kan den virkelige verden faktisk gøres meget mere interessant end en flad, firkantet skærm. Det håber vi i hvert fald at kunne klæde dig på til med disse idéer til sjov og leg med børnene på farten.

Vi har opdelt artiklen her i to dele for henholdsvis bilturen og vandreturen – som for de fleste friluftsmenneskers vedkommende dog typisk hænger sammen.

I artikelserien:
Rejs rart med ungerne: Bilturen

Hvordan underholder man ungerne på farten? Her får du seks forslag til en god biltur. 

Vandreferie? Børn? Er det to ting, der overhovedet hænger sammen, tænker du måske? Men ja, det kan altså godt lade sig gøre. Børnefamilier kan sagtens tage på vandretur – endda med meget stor succes.

Det kan godt være, at det ikke bliver lige så afslappende som en solotur, eller lige så romantisk som en kærestetur. Men til gengæld vil det være en helt unik oplevelse på sin egen skønne måde, hvor familien sammen kan nyde naturen og opleve livet uden fjernsyn og smartphone.

Men hvordan kan det så lade sig gøre, tænker du måske? Jo, lad os starte fra starten – eller før den endda, inden I overhovedet er taget afsted.

1. Forberedelse og forventningsafstemning

Som med så mange andre ting i livet ligger nøglen til succes med jeres første vandretur i forberedelserne. Der er mange ting at have styr på, og gå endelig i gang med de første forberedelser og planlægning et par måneder eller mere før turen.

Inddrag desuden børnene i hele denne planlægningsproces. Fortæl, hvad der venter af spændende oplevelser, og hvad I skal lave af sjove ting og sager. Tag udgangspunkt i de ting, som du selv interesserer dig for og glæder dig til, og del din begejstring med børnene. Det smitter nemlig, og vil sandsynligvis skabe en nysgerrighed i de unge sind efter at se og opleve det selv.

Spørg også børnene, om der er noget særligt, de selv kunne tænke sig at lave eller opleve – lave snobrød ved bålet, lege i skoven, lede efter bestemte dyr og insekter eller gå på jagt efter spiselige ting i naturen. Snak også om mulige udfordringer på forhånd, så børnene bliver bedre klædt på til både planlagte og uforudsete hændelser. (Sørg selvfølgelig også for at klæde dem rigtigt på i praktisk tøj og sko.) Snak om, hvad der kan blive hårdt og svært. Og hvad I gør, hvis benene bliver trætte, fødderne ømme, eller hvis det begynder at stå i stænger ned fra himlen. Spørg også børnene om deres syn på sådanne udfordringer, og hvordan man måske klarer sig bedst igennem. Så føler børnene sig involveret – og bliver sandsynligvis også mere interesserede – og udfordringerne kan således virke mere overkommelige. Hvem ved – det kan endda være, at vi gamle, garvede voksne kan lære lidt af ungernes intuitive børnelogik i stedet for at stresse og miste tålmodigheden.

 

2. Øvelse gør mester

Rejs_rart_med_ungerne_vandretur_3

Inden I tager afsted på den rigtige tur, kan det være en rigtig god idé med en slags ”generalprøve” eller to – altså nogle mindre test-ture, hvor I kan øve jer inden den store vandreferie. Det behøver ikke være mere end et par timer, hvor I viser dem, hvad det der vandring egentlig er for en størrelse. Således kan I også prøve nogle ting af i praksis og gøre jer nogle erfaringer om, hvordan I som familie fungerer sammen på tur. Dette er god ballast at have med i ”rygsækken”, når det rigtig går løs.

Husk, at de små ture gerne lidt skal ligne selve vandreferien. Hvis du regner med, at børnene skal have deres egen rygsæk, skal de naturligvis også prøve det på test-turen – ligesom du så vidt muligt også helst skal undlade at bære for meget rundt på dem, hvis du ønsker, at de skal kunne gå selv på den rigtige tur. Øvelse gør endnu en gang mester. De små kan sagtens gå længere ture, hvis bare distancen og terrænet er tilpasset dem og deres alder.

Hvis du har helt små børn, er det selvfølgelig en anden sag, og her kan det være nødvendigt at bære rundt på dem. Men gør det da i en praktisk bærestol (som f.eks. "Kid Comfort" fra Deuter eller "Poco LT" fra Osprey. 

Og husk desuden også at øve dette på jeres test-tur for både dig og den lille.

Og igen – før man bliver mester, må man være lærling. Før man kan løbe, må man gå – og før man kan gå, må man kravle. Så undlad at kaste jer ud i det vildeste og sværeste, men vælg nogle nemmere, egnede vandreruter.

3. Fast base, mere frihed

Når du er afsted med de små, er det som nævnt vigtigt at holde det nemt og overskueligt. En vandreferie med en fast base, der kan danne centrum for en række dagsture, giver både mere fleksibilitet og tryghed. Selvom I har trænet længere ture hjemmefra, er det altid noget andet rent faktisk at være afsted.

Med en fast base på enten et hotel, i en hytte eller autocamper, har I mulighed for at være fleksible og omstillingsparate, hvis nu vejret, dagsformen eller andet ikke lige skulle være oplagt til en lang tur. På dagsturene slipper I også for at bære rundt på for meget af den tunge bagage. Hvis I nu kaster jer ud i at sove i telt i det fri, så vælg gerne et område, der ligger nogenlunde tæt på en mindre by eller campingplads. Det kan fungere som et godt tilflugtssted, hvis tingene ikke bliver helt som forventet.

4. Den første dag - godt begyndt er halvt fuldendt

Hvis du ”bare” er på en-dagstur fra eget hjem, er den første dag jo også den sidste, og det hele er måske lidt nemmere og mere overskueligt, når du ved, at den varme sofa venter derhjemme om aftenen. Hvis du derimod er afsted i længere tid, kan det være lidt sværere. 

Alle dage på vandreferien skal selvfølgelig gerne være sjove og hyggelige, men særligt med den første dag kan det betale sig at gøre lidt ekstra ud af det. Og her betyder ”ekstra” altså ikke ”mere” – tværtimod. Vælg i stedet en kortere, nemmere rute, og sørg for at have god tid til det hele. Vis igen din begejstring undervejs, så den forhåbentlig smitter af på de små. Udpeg sjove finurligheder ved naturens fantastiske væsen, dvæl ved den smukke udsigt undervejs, duft til blomsterne og rør ved planterne, og motivér børnene til leg og læring.

Når I kommer hjem og tilbage til basen, så afslut da dagen på en god, rar måde med masser af afslapning – og gerne lidt forkælelse.

5. Aktiviteter og lege - slip dit indre barn løs

Rejs_rart_med_ungerne_vandretur_4

Det kan godt være, at vi mærkværdige voksne kan lide at gå og gå og gå. Men det samme gælder altså ikke helt for børn. Der skal ske noget – og typisk jo mere, jo bedre. 

Det kan være, at I på forhånd har tænkt på nogle aktiviteter og lege til turen. Men undervejs kan I sammen med de små også finde på nye, sjove og kreative tiltag. Sæt fantasien fri og slå dit indre barn løs.

Det kunne for eksempel være, at en farlig fjende dukkede op i form af et gammel, kroget træ. Her er en gren fra skovbunden et glimrende sværd – og et blad et magisk skjold. 

I kan også prøve at se, hvor mange forskellige blomster og plantearter, I kan finde – og måske endda sætte navn på dem, hvis din egen viden går så vidt ;)

I kan også samle sten og grene og bruge dem som en slags naturlige legeklodser til at bygge storslået arkitektur i det fri.

Faldne træstammer og bløde græsbakker fungerer også perfekt som naturens egen legeplads. Kravl og løb og rul og hop – og så skal humøret nok komme op.

Der er masser af muligheder. Kun fantasien sætter grænser. Sørg bare for at involvere og aktivere børnene undervejs. Det kunne f.eks. også være med små opgaver og sjove konkurrencer – som de selvfølgelig skal kunne klare. Det opbygger selvtillid, glæde og begejstring, som måske vil give dem blod på tanden og mod på at prøve friluftslivet af igen.

6. Pakning og proviantering

For at gøre vandreturen til en succes – hvad end I er væk i en dag eller flere – er en af de vigtige ting det, I har med i rygsækken. Det gælder selvfølgelig alt det praktiske i forhold til tøj, sko, grej og udstyr, men ligesådan med det til ganen og maven. Det er essentielt, at rygsækken og jakkelommerne er fyldt op med spiselig bestikkelse i form af lækre, nemme snacks som små rosinpakker, hjemmepakkede grøntsagsstænger eller måske endda de endnu sødere alternativer, der kan holde et par børnefingre beskæftigede. Endnu mere vigtigt er selvfølgelig væsken – og rigeligt af den.

Vi har lavet en liste over ting, der er gode at have med i tasken på jeres dagsture: 

  • Drikkeflasker med vand
  • Madpakke
  • Snacks (kiks, rosiner og andet tørret frugt, energibarer, slik, chokolade, m.m.)
  • Regntøj (og ekstra, tørt tøj)
  • Plaster (og vabelplaster)
  • Førstehjælpskasse
  • Vandrebog/-kort
  • Kikkert
  • Mobiltelefon – til nødopkald, men også til nyttige apps som f.eks. fugle- og planteleksikon m.m.
  • Powerbank
  • Legetøj til børnene (hvis det ikke lige går som planlagt)

Der er selvfølgelig mange flere ting, du kan pakke med i rygsækken. Men noget af det allervigtigste, du kan gøre for at sikre en god, sjov og spændende tur, er at pakke en anden slags rygsæk – nemlig den mentale. Denne skal du fylde med glæde, begejstring, ro og tålmodighed. Og så skal der også en helt bestemt hat og knap med, som nævnt i dette gode huskeråd:

Pak ”ja-hatten” og ”pyt-knappen” med i en rygsæk fuld af ro og tålmodighed.

Ting tager nemlig tid – og endnu mere med børn i billedet. Slap af og acceptér det. Grin måske lidt af alt det, der utvivlsomt vil gå galt – det kommer du alligevel til senere. Og så bare læn dig tilbage og nyd turen.

 Hvis du er glad, begejstret og optimistisk, er der større sandsynlighed for, at det vil smitte af på børnene og skabe en bedre tur for hele familien. Det kan selvfølgelig være svært at bevare det høje humør i mødet med regn og mudder og klamme, våde madpakker, men prøv alligevel at ignorere lysten til at give op. Hvis først børnene ser dig hejse det hvide flag i overgivelse til naturens elementer, så er det ikke sikkert, at morgendagens vandreprogram lokker helt lige så meget.

Der er noget sandt og lærerigt i det gamle mantra: ”Always look on the bright side.” I tilfældet med vandreture og de mange udfordringer, naturen kan kaste efter os, kan du i stedet prøve at vende situationen, ”se det på den lyse side” og få det bedste ud af det. Hvis det øser ned, og I alligevel er drivvåde af regnen, hvorfor så ikke bare slå sig løs i vandpytterne? Og hvis de medbragte rugbrødsmadder eller sandwiches hænger lidt med snuden, hvorfor så ikke gå på jagt efter det nærmeste ishus, så barnedrømmen om en gammeldags vaffel med 20 kugler og guf endelig kan blive opfyldt?

Få det bedste ud af det – det er trods alt det, ture og ferier er til for – og livet i det hele taget.

Her har vi givet dig en masse tips og huskeråd til både vandreturen – som for os friluftsmennesker ofte hænger sammen. Det hele kan måske godt komme til at lyde lidt uoverkommeligt og lettere besværligt, men vi kan kun anbefale jer at tage jeres børn med på tur så meget som muligt. Det er en oplevelse i sig selv og et minde for livet. Det vil uden tvivl styrke jeres bånd – og dét meget mere end at ligge på en solstol foran poolen og stirre på en iPad. Og så er det gaven, der bliver ved med at give. Det vil nemlig give jeres børn den enorme selvtillid, der er forbundet med at kunne færdes i naturen med egne midler, samt den dybe ro og glæde ved at indånde dens friske luft og opleve alle dens vidunderlige syn og elementer.

 

Inspiration
Posted: May 23, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger