Rejs rart med ungerne: biltur

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Rejs rart med ungerne: biltur
Inspiration
23 May 2022

Rejs rart med ungerne: biltur

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Det er det bedste at have børnene med på ferie – i hvert fald når man endelig er fremme ved sin destination. Transporten og turen derhen kan dog godt byde på en udfordring eller to – og endnu flere utålmodige, sukkende ”Hvornår er vi der?” og ”Er vi der ikke snart?”

Man kan selvfølgelig give junior en iPad i hånden, så han/hun kan se film eller spille. Men med lidt kreative indspark og idéer kan den virkelige verden faktisk gøres meget mere interessant end en flad, firkantet skærm. Det håber vi i hvert fald at kunne klæde dig på til med disse idéer til sjov og leg med børnene på farten.

I artikelserien:
Rejs rart med ungerne: vandretur

Hvordan gør du vandreturen til en oplevelse i børnehøjde? 

Hvis du nogensinde har siddet i en bil med børn – hvilket du nok har, når du læser denne artikel – så har du sikkert hørt den yderst udbredte klagesang kaldet ”Hvornår er vi der?” blive spillet fra bagsædet igen og igen. Desværre er det ikke den slags sang, man bare lige kan skrue væk fra ved et tryk på radioen – og det ville måske heller ikke være så hensigtsmæssigt, når det nu er ens egne børn, der agerer forsangere. 

Men hvad gør man så? Og hvordan overlever man en timelang biltur med børn på bagsædet? Eller rettere – hvordan underholder man ungerne på farten? For det er nemlig dem, det hele handler om. 

Her giver vi dig en række tips, tricks og huskeråd til den sommetider udfordrende biltur med børn.

1. Forberedelse og forventningsafstemning 

2. Husk at holde pauser 

3. Til de længere ture 

4. Bilmiljøet - dit hjem bag fire vægge 

5. Underholdning til turen - lege og aktiviteter 

6. Pakning og proviantering

1. Forberedelse og forventningsafstemning

Planlægning og forberedelse er nøglen til succes i mange henseender, og ikke mindst også når det kommer til bilture med børn. 

Tal i god tid med børnene om, at I skal ud at køre på ferie og derfor skal have hyggetid sammen i lang tid i bilen. Vis gerne din egen begejstring over det – også selvom den måske måtte halte og mere være plaget af stress og bekymring. Men det smitter nemlig, begge dele, og du vil langt hellere kaste noget begejstring og forventningsglæde af dig.

 Det kan desuden være svært for en 5-årig at forstå præcis, hvor lang tid en tur på 4, 5 eller 6 timer egentlig tager. Når det endelig kommer til stykket, så gør turen konkret og også gerne synlig. Print evt. et kort ud med turen og køreruten tegnet ind. Markér evt. nogle bestemte steder eller byer på kortet og annoncér det så, når I er der, så børnene kan følge med i processen og se rejsen udfolde sig med egne øjne. Når man bare kigger ud af vinduet, kan det nemlig godt se ud, som om man kun kører ad den samme lange vej og den samme store skov.

2. Husk at holde pauser

Rejs_rart_med_ungerne_biltur

Det kan godt være, at man logisk set tænker, at hver en pause vil trække pinen ud og gøre hele den lange tur endnu længere og mere tidskrævende. Men med børn i bilen kan et par pauser eller tre dog tværtimod gøre det hele meget sjovere og lettere.

Børn er vant til at bevæge sig det meste af deres vågne timer, og det kan derfor være svært for mange at skulle sidde stille i en bil i lang tid ad gangen. Så hold endelig nogle pauser undervejs (f.eks. hver anden-tredje time), hvor I kan komme ud af bilen, strække benene og bevæge jer lidt rundt. Sørg også for, at ungerne får brændt noget krudt af ved at løbe rundt, spille bold, gynge eller klatre på en legeplads. Det giver ro i krop og sind til næste stræk på turen.

Pas dog på med at vække dine sovende børn blot for at holde en planlagt pause, så de voksne f.eks. kan få deres frokost kl. 12.00. Her er roen ved et sovende barn godt givet ud for den billige pris af din egen rumlende mave en times tid endnu.

3. Til de længere ture

Hvis det er en længere biltur, så find eventuelt nogle gode stoppesteder til overnatning på vejen til den endelige destination. Undlad at se det som en udskydelse af den ”rigtige” ferie, men gør bilturen til en lille, hyggelig miniferie i sig selv. Slap af og nyd det, og giv ungerne (og dig selv) en ekstra én på opleveren. Sommetider er det de små, spontane (eller på forhånd nøje planlagte) påfund, vi husker bedst, når vi endelig kommer tilbage til hverdagen.

4. Bilmiljøet - dit hjem bag fire vægge

Det kan være svært at leve i et hus, der befinder sig i en tilstand af konstant rod og kaos. Men ligesom du gør rent, rydder op og holder orden bag hjemmets fire vægge (så vidt det nu er muligt med børn), så gør det samme bag bilens fire døre, når hjemmet pludselig kører på hjul. 

Når måltider og snacks bliver nydt i bilen, kan der nemt komme fedtfingre på ruderne og madrester på sæderne. Sørg derfor for at medbringe godt med vådservietter og køkkenrulle, så både børn og voksne har noget at tørre fingre i. Husk ligeledes plasticposer til skrald, så man ikke støder på et gennemgnavet æbleskrog, når man egentlig ledte efter den farveblyant, der lige var blevet tabt under sædet.

Hold også gerne en god generel orden i bilen, så der ikke er for mange løse genstande, der ligger og roder, og som derved kan flyve rundt i bilen i tilfælde af hårde opbremsninger. Brug f.eks. tasker og poser eller de smarte organiseringsnet til at hænge bag på forsæderne. 

Indeklimaet i bilen kan spille en stor rolle i forhold til humøret og velværet hos såvel børn som voksne. Ligesom man kan fryse, når det er for koldt, kan man også blive træt og doven og få ondt i hovedet, når det er for varmt og indelukket. Det er selvfølgelig ikke muligt at styre vejret udenfor, men forsøg så vidt muligt at kontrollere temperaturen inde i bilen. Undgå, at det bliver for koldt, så I starter ferien ud med snue og forkølelse. Men sørg samtidig for at få luftet godt ud, så det ikke bliver for varmt og indelukket, hvilket kan være en medvirkende årsag til en anden slags sygdomsfølelse – nemlig køresyge.

5. Underholdning til turen - lege og aktiviteter

rejs_rart_med_ungerne_bilferie_02
  • Fortsæt historien
    Sig en sætning som begyndelsen på en historie, der så skal fortsættes af den næste, og den næste, og den næste, osv., og lad det således gå på tur, mens I opdigter den sjoveste, skøreste historie.
  • Gæt et dyr
    I skiftes til at tænke på et dyr og må kun svare ja eller nej til alle spørgsmål og gæt, der kommer fra de andre.
  • Vælg et bilmærke eller en bilfarve hver især og se, hvem der kan finde flest
  • Spot bilmærker sammen
    - og se (og skriv ned), hvor mange forskellige I kan finde
  • Tæl flagstænger 
  • Kortspil
    F.eks. bilkort m.m.
  • Notesbøger, opgavebøger og malebøger 
  • Tegneserier og blade
  • Legetøj 
  • Bøger, blade og magasiner 
  • Lydbøger 
    Lyt sammen eller alene.
  • Musik
    På bilens anlæg eller direkte i ørerne, hvis man vil være lidt alene. Lad eventuelt børnene være med til at sammensætte en bilturs-playliste inden turen. 
  • Film og spil på iPad'en
    som en god backup-løsning. 

Et lille, ekstra snydetrick, der kan bruges som et es i ærmet, når tingene brænder på, er at have forberedt nogle små gaver, ting og overraskelser, man løbende kan hive frem undervejs på turen. Det kan være alt fra snacks og godter til lidt legetøj. Ikke noget vildt. Det, der virker, er at gøre det undervejs og som uventede overraskelser. Endnu bedre er det selvfølgelig, hvis tingene er pakket fint ind med gavepapir og bånd. Det må selvfølgelig ikke tage overhånd og blive en slags ”sovepude”, som børnene forventer at få. Men det kan være et rigtig godt værktøj til at distrahere de små i deres uro og kedsomhed.

6. Pakning og proviantering

Det kan være svært at overskue alle de ting, der skal pakkes, når man skal afsted på tur. Udover alt det, der skal proppes ned i tasker, rygsække eller kufferter, kan det være en god idé at medbringe en del forskellige ting i selve bilen. 

Her har vi lavet en liste med gode forslag og idéer til pakkelisten: 

  • Drikkevarer
  • Frugt og snacks
  • Vådservietter og køkkenrulle
    Der bliver brug for det. 
  • Brækposer
    Der bliver forhåbentlig ikke brug for det. 
  • Skraldeposer
  • Puder (evt. nakkepuder)
  • Sovedyr og yndlingsbamser
  • Toiletsager 
    Tandbørste, tandpasta, osv.
  • Jakker og skiftetøj
    Så man ikke skal hive det hele op ad den perfekt pakkede taske/rygsæk/kuffert. 
  • Notesbøger, opgavebøger og malebøger samt tuscher og farveblyanter til tegning og farvelægning'
  • Bøger, blade, magasiner og andet læsemateriale
  • Solafskærmning
  • Tæpper
  • Mobiltelefoner og iPads (til musikanlægget og som backup til underholdningen, hvis de kreative indslag nu skulle komme til kort)
  • Høretelefoner, opladere og andet tilbehør

Vigtigst af alt:

Det allerbedste, du kan pakke til turen, er dog som sådan ikke noget i bilen – men rettere i dig selv. Det er nemlig ro, tålmodighed og overskud. 

Man kan planlægge sig ud af mange ting og sikkert forberede sig på endnu mere. Men aldrig alt. Der kan altid opstå uforudsete ting og udfordringer undervejs, hvad end det er med trafikken, bilen eller dem indeni. Det kan man aldrig helt gardere sig imod – men man kan vælge, hvordan man vil reagere på det.

 Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, hvis man står i orkanens øje omgivet af skrig og skrål og kaos. Men prøv alligevel at holde hovedet koldt og tage en dyb indånding. Det er godt givet ud, og hvis det ikke direkte gør situationen bedre, så gør det det i hvert fald ikke endnu værre. Børn har det nemlig med at spejle forældrenes reaktioner. Så hvis mor og far stresser, så stresser børnene også. Men samtidig er dit eget humør og overskud sikkert også påvirket af dit barns. Som man siger: Når børnene er glade, så er mor og far også glade. Hvis man lægger disse to ting eller udtryk sammen, kan man altså med lidt snilde, overskud, ro og tålmodighed skabe en positiv, forstærkende effekt, der til en vis grad kan sikre familiefreden.

Inspiration
Posted: May 23, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger