Kaffe i det fri - på 6 måder

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Kaffe i det fri - på 6 måder
Inspiration
16 May 2022

Kaffe i det fri - på 6 måder

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Har du også brug for et skud koffein om morgenen for at trække øjenlågene op og sætte hjernen i sving? Eller måske en hyggekaffe ved middagstid for at holde dig kørende resten af dagen? Det er nemt, når man har adgang til store kaffemaskiner på arbejdet eller lignende lækkert udstyr derhjemme. Det har man desværre bare ikke, når man står midt i en skov, på et fjeld eller sover i telt i det fri. Heldigvis betyder det ikke, at du skal undvære kaffen.

På turen er dit eneste hjælpemiddel naturen og det udstyr, du har med dig på farten. Det nytter dog ikke så meget at hive kaffemaskinen med og forsøge at sætte stikket ind i et træ. Så hvad kan du gøre?

Jo, der er flere muligheder, og vi vil her prøve at give dig lidt inspiration og gode idéer rækkende fra de helt hurtige og nemme til de mere (om)hyggelige og tidskrævende.

Vi har en hel håndfuld af slagsen, som du kan få overblik over her:

  • Stempelkaffe med Jetboil
  • Til én-dagsturen – lad Stanley holde kaffen varm
  • Den hurtige løsning – tryl kaffe ud af posen (og tragten)
  • Når kaffe er lig med hygge – kogekaffe på vildmarks- og cowboymanér

Stempelkaffe med Jetboil

Kaffe_i_det_fri_metode_1

Hvis du allerede har et kogesæt eller gasbrænder fra Jetboil, er du blot et lille, let stykke tilbehør fra at kunne lave lækker kaffe. Alt, du skal have fat i, er deres Coffee Press Silicone kaffestempel. Det forvandler nemlig din Jetboil til en stempelkande, så du kan få lækker, frisklavet kaffe på turen.

Stemplet vejer kun 36g og passer til både Jetboil Zip, Flash og MicroMo. 

Stemplet findes også i en større udgave – Grande Coffee Press Silicone – som passer til Jetboils MiniMo, Sumo og Stash kogesæt. 

Til éndagsturen - lad Stanley holde kaffen varm

Kaffe_pa_fire_ma_der_metode_2_

Hvad gør man så, hvis kaffetrangen melder sig på en én-dagstur, og man har sparet sin Jetboil eller Trangia væk i oppakningen?

Jo, også her er der en god, nem løsning, og det eneste, det kræver, er lidt multi-tasking, inden man går ud ad døren.

Sæt noget kaffe over derhjemme, mens du pakker eller kommer i tøjet (her kan du endda gøre det på lige præcis den måde, du er vant til), og hæld det så over i en termoflaske som denne smarte sag fra Stanley. Den er nem at have med på farten og kan rumme 0,75 liter. Stanley har et bredt udvalg med flere forskellige størrelser. Termoflasken holder din kaffe (eller andet) varmt i op til hele 20 timer. Og skulle du være mere til de kølige forfriskninger, kan den ligeledes holde din væske kold i 20 timer (og helt op til 96 timer, hvis du putter is i).

Det er selvfølgelig ikke kun på endagsture, at Stanleys termoflaske kan redde dig og din kaffe. Hvis du er afsted i længere tid, og det nu skulle ske, at du fik brygget lidt for meget kaffe med en af de andre metoder, ja, så er det bare med at hælde det over i termoflasken, og så har du et smagfuldt koffeinboost til senere.

Den hurtige løsning - tryl kaffe ud af posen (og tragten)

Kaffe_i_det_fri_growers_cup

Hvis du er på farten og tørster efter en god, friskbrygget kaffe, så er der heldigvis også noget at gøre ved det, uden at det skal tage en krig. Her hiver vi to idéer op af posen – den første er en pose selv, og den anden en tragt.  

The Brew Company: Lav vand til kaffe

Åbn posen, bryg og skænk! Nemmere bliver det nok ikke. Den smarte, unikke kaffebrygger fra The Brew Company er en slags stempelkande på pose, men lavet i miljøvenligt pap. Inde i posen findes et filter med 18g friskmalet kaffe. Så alt, du skal gøre, er at koge noget vand og hælde det ned i posen – og så har du 2 kopper friskbrygget kaffe efter 2-4 minutter. (2 minutter = mild. 4 minutter = stærk)

Grower’s Cup er en af de bedste og nemmeste outdoorkaffe-løsninger. Posen fylder og vejer så lidt, at den er oplagt til turbrug, og så kan den endda stå selv. Den kan ligeledes genbruges ved, at du tømmer og renser posen og fylder ny kaffe i.

 Der findes en god håndfuld kaffesorter og smagsvarianter at vælge imellem – og så er det hele endda Fairtrade og økologisk certificeret.

Hvis du vil peppe vandreturen endnu mere op, kan du også kaste dig ud i en kop irsk kaffe. The Brew Company har nemlig også lavet et specielt Irish Coffee Kit med alt, hvad du skal bruge: 5 poser Brazil-kaffe, 350ml Tullamore Dew, 200ml langtidsholdbar fløde og 150g puddersukker.

Sea to summit X-brew Coffee Dripper - lækker kaffe ét dryp ad gangen

X-Brew Coffee Dripper er en supersmart kaffetragt. Hæld ganske enkelt formalet kaffe i tragten og tilsæt varmt vand. Så drypper der lækker friskbrygget kaffe ned i dit krus eller kande, som du kan nyde i pausen på vandreturen. Du behøver ikke engang at have kaffefiltre med i rygsækken. I bunden af kaffetragten sidder nemlig et filter af rustfrit stål, der kan bruges igen og igen. Når du er færdig, kan du endda folde kaffetragten sammen, så den kun måler 2cm i højden (11cm bred i bunden), og med den beskedne vægt på kun 85g hverken fylder eller vejer den noget i oppakningen.

Når kaffe er lig med hygge - kogekaffe på vildmarks- og cowboymanér

Hvis du har god tid og gerne vil skabe lidt hygge omkring kaffebrygningen, så kan du gøre det på den helt gammeldags manér. Det eneste, du skal bruge, er ild, vand, kedel og kaffe (malet). 

Herefter er der to måder, du kan gøre det på: 1) den gammeldags manér med et moderne twist – lad os kalde det ”vildmarkskaffe”; og 2) den helt gamle måde, som man ser det i diverse westernfilm – som vi selvfølgelig kalder ”cowboykaffe”.

Kaffe_i_det_fri_metode_4

Vildmarkskaffe - kogekaffe med Trangia

For at lave kogekaffe på ægte vildmarksmanér, skal du bare bruge din Trangia og nogle malede kaffebønner efter eget valg. Kog de malede kaffebønner sammen med vandet, og så, vupti, så er der lækker, hjemmebrygget kaffe. 

Hvis du har præferencer for saft,kraft og smag, er det selvfølgelig ikke helt så ligetil. Kaffen påvirkes jo naturligvis af kogetiden, kaffesorten og ikke mindst forholdet mellem mængden af vand og malede bønner. Dertil kommer også den efterfølgende hviletid. Der er mange måder at gøre det på, og det er egentlig bare at prøve sig frem og finde det, der passer til din egen smag og behag. Et godt bud kunne dog f.eks. være at hælde de malede kaffebønner i koldt vand, koge det op i ca. 3 minutter, og så lade den hvile et par minutter uden ild eller over varme gnister. Slut evt. af med at hælde en halv kop koldt vand i kedlen (og bank lidt på den med en pind) for at få bugt med eventuelt kaffegrums, der måtte have samlet sig på overfladen. Og så er der serveret!

Cowboykaffe over åben ild

Hvis du vil gå hele vejen og gøre det på den mest gammeldags, naturlige og vildmarksagtige måde, så skal du bare gøre som ovenfor – men erstatte Trangiaen med et varmt og hyggeligt bål. Hæld vand og malede kaffebønner i kedlen, og sæt den så over den åbne ild, mens I sidder omkring den i en cirkel og fortæller røverhistorier til synet af solopgangen (eller -nedgangen) i det fjerne.

Her har vi givet dig en række tips og idéer til, hvordan du laver kaffe i det fri. Nu er det bare med at prøve det af på dit næste eventyr og finde ud af, hvilken metode der passer dig bedst. 

Til sidst er der bare at sige tak for din tid – og tak for kaffe!