Trangia

Her finder du brændere, brændstofflasker, pander, kasseroller og andet tilbehør samt reservedele til de legendariske stormkøkkener fra Trangia, som har tjent friluftsfolket trofast siden 1925.

per side
Sorter stigende

Trangiasættet – en intuitiv opfindelse

Trangiasættet er først og fremmest nemt og intuitivt i brug. Mange kan tage et Trangiasæt i brug, uden at modtage nogen form for instruktion først. De som synes det ikke er helt ligetil skal for det meste kun have vist det en enkelt gang, så går det nemt derefter.

Noget af det som gør Trangia nemt at bruge, er at systemet er ganske simpelt. Dette er også med til at sikre, at stormkøkkenet ikke bliver defekt under brug. I sin oprindelige form, skal sættet næsten knuses, hvis det skal være umuligt at varme vand på.

Med ganske få dele, sørger Trangia-sættet for at du kan få varm mad og/elller te og kaffe, når du er på tur.

Gas eller sprit?

I udgangspunktet er et Trangiasæt beregnet til at brænde sprit. Sprit er flydende og vejer nogenlunde det samme som vand. Det er forholdsvis billigt og nemt at få fat på de fleste steder.

Der er dog en oplagt effektivitetsforbedring ved at skifte til gas. Gas er dyrere end sprit, og de små gasdåser fås ikke nær så mange steder som sprit. Til gengæld kan varmen doseres ret præcist, og brændværdien er noget højere end sprit. Hvis det er frostvejr, er gas noget nemmere at have med at gøre. Med forskellige typer af kvalitetsgas, kan du varme din turmad i helt ned til minus 20 graders frost. Men så er det ofte også nødvendigt med lidt ekstra tricks. Et af de oplagte, er at opvarme gasdåsen under jakken i et kvarters tid, inden du tilslutter dåsen og tænder for gassen.

En væsentlig ulempe ved at bruge gas til opvarmning af turmad, er at det ikke kan transporteres med fly. Det er for så vidt ikke anderledes end sprit, men gasdåser kan som sagt være væsentlig sværere at finde i udlandet.

Ifølge Kastrup Lufthavns regler om indskrevet bagage er det som hovedregel ikke tilladt at medbringe brandfarlige stoffer som f.eks. campinggas, sprit m.fl.

Andre typer brændstof

Skal du bruge Trangiasættet på ekspeditioner og i højder over 2500-3000 moh, så skal du overveje at opgradere med multifuelbrænderen. Den kan forbrænde alt andet flydende brændstof end sprit: Petroleum, renset benzin, diesel (det lugter og soder) og meget andet der er nemt at skaffe i verdens afkroge. Multifuelbrænderen er et mere komplekst værktøj, og det kræver lidt erfaring at bruge det. Dog ikke mere end at du har lært at bruge det, når du har tændt det 2-3 gange.

Multifuelbrænderen kræver også mere vedligehold, end sprit- og gasbrænderne. Hele enheden kan dog nemt skilles ad og renses, og derefter samles igen.