Hvilken Döndal sok passer til dig?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvilken Döndal sok passer til dig?
Råd og vejledning
15 December 2023

Hvilken Döndal sok passer til dig?

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, vandring og fasthiking


Det danske mærke Döndal laver kvalitetssokker i forskellige modeller, der passer til forskellige formål. I denne artikel kigger vi nærmere på, hvilken sok du skal vælge alt efter, hvad du skal bruge sokken til. Derudover kigger vi på,  hvad du skal overveje, når du skal købe vandresokker.

Hvorfor er det vigtigt med de rigtige sokker?

Do_ndal_lifestyle-20

Men hvorfor skal du overhovedet investere i et par vandresokker og ikke bare bruge dine tennissokker i bomuld?

Sokken er det beskyttende lag i skoen eller støvlen, der sørger for, at friktionen fra fodtøjet ikke bliver til generende vabler. Derudover hjælper sokken til at regulere både fugt og temperaturen i fodtøjet, og her er materialet, sokken er gjort i, især vigtigt. De fleste vandresokker er lavet i uld, der netop er rigtig god til dette.

Derudover skal sokken hjælpe med at finjustere volumen i fodtøjet for at give dig den bedste pasform. Da vandresokker er lavet specifikt til formålet, besidder de således langt flere detaljer og et bedre materiale, der alt sammen er med til at give dig den bedste komfort i hverdagen eller på vandreturen.

Hvad skal du være opmærksom på, når du køber sokker?

Når du skal købe sokker, skal du først og fremmest overveje, hvad du skal bruge sokkerne til. Her er der stor forskel på, om du f.eks. er på udkig efter et par lette løbesokker, der nemt lader fugten slippe væk fra foden, eller et par polstrede vandresokker i uld, der skal passe ned i dine kraftige støvler.

Løbesko er typisk lavet i let, åndbart materiale i overdelen, der nemt lader varme og fugt slippe igennem. I kraftigere vandrefodtøj, f.eks. i læder, eller med en vandtæt membran, er det modsatte tit gældende, og derfor skal sokken kunne absorbere fugten, uden at det føles vådt - en egenskab, især uld besidder. Vandresokker er derfor ofte fremstillet i 50-70% uld og tilføjet f.eks. nylon og elastan for en bedre slidstyrke og elasticitet. Tit vil sokken også have paneler i elastik over f.eks. vristen for at give en bedre pasform. Udsatte områder, som f.eks. tæer, achillessene og hælparti, vil også ofte være forsynet med ekstra polstring for at forbedre slidstyrke og modvirke friktion. Du kan også holde øje med tåsømmen, der gerne skal være flad, så den ikke kommer til at genere.

Derudover er der forskel på, hvor meget plads, der er i fodtøjet. Er der meget plads i f.eks. dine vandrestøvler, er det en fordel at vælge en kraftig sok, så du undgår at "skøjte" for meget rundt i støvlen. Det samme gør sig omvendt gældende, hvis fodtøjet sidder tæt til. Her vil det være ubehageligt med en for tyk sok, da det vil komme til at stramme.

En god sok skal derfor sidde til uden at komme til at dreje eller "klumpe" ned i fodtøjet, men den skal selvfølgelig heller ikke stramme, så den er ubehagelig at have på. Du kan derfor med fordel prøve sokken på, f.eks. i en af vores butikker, inden du beslutter dig.

Læs også:

Derfor skal du bruge vandresokker på tur

Til hverdagsskoen - Döndal Hverdag

Først på listen finder vi denne hverdagssok fra Döndal i en neutral farve, der meget passende hedder "Hverdag". Sokken kommer i en 2-pak, og er lavet i 53% merinould. Den er polstret omkring hælen og tæerne for øget komfort og lavet i fladstrik, der gør, at sokken passer til hverdagsfodtøj, hvor der ofte ikke er så meget plads. Der er desuden en flad tåsøm og elastiske paneller på udvalgte steder for at give en bedre pasform.

Til vandreskoen - Döndal Outdoor Light Cushion Low

Skal du bruge en sok til kortere fodtøj, såsom vandresko, kan det være en fordel at vælge en kortere model, så du nemmere kan komme af med varmen om anklerne, hvor man typisk sveder meget. Denne vandresok i Döndals "Outdoor"- serie kommer således med et lavt skaft, der passer til højden på dine vandresko. Den er derudover spækket med fede detaljer, såsom en ventilationszone i mesh på oversiden, forstærkninger ved tå, hæl og achillessene og en flad tåsøm. Der er desuden et elastikbånd ved anklen og svangen, der bidrager til en optimeret pasform. Sokken er i 57% merino uld og i en let polstring, der ikke fylder for meget i skoen, og ligesom dine vandresko passer til aktiviteter som dagsture med lettere oppakning.


Til den lette støvle - Döndal Outdoor Light Cushion

Til de lette vandrestøvler eller "støvletter", som de også bliver kaldt, skal du ofte bruge en sok i en let polstring, der samtidig har et højt nok skaft. Denne sok fra Döndal kommer i "Crew" højde, det vil sige til ca. midt på anklen, og den er således lidt højere end støvlekanten. De er, ligesom ovenstående, i 57% merinould, zoneopdelte med ventilationszone, elastikbånd for en optimeret pasform, ekstra polstring på udsatte steder og syet med en flad tåsøm for at undgå gener. Polstringen er i den lette udgave, så du kan bruge den i tætsiddende fodtøj.


Til den kraftige vandrestøvle - Döndal Outdoor Full Cushion

Kalder aktiviteten på kraftigt fodtøj, såsom de lidt stivere og højere vandrestøvler, skal sokken naturligvis også passe til det. Da man ofte har denne type støvle på i lang tid af gangen, og de ofte er tætte, og derved ikke lukker så meget fugt ud, gør den ekstra polstring, der blandt andet opnåes ved frottéstrik, og det høje indhold af merinould, hele 68%, at sokken lettere absorberer fugten, så det føles dejligt tørt nede i støvlen. I en stiv støvle sørger den ekstra polstring desuden for øget komfort. Derudover er sokken forsynet med ekstra forstærkninger ved tå og hæl, et ankel- og svang bånd i elastik og flade tåsømme.

Find mere inspiration til eventyr på vores webshop:

Råd og vejledning
Posted: December 15, 2023
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen