Hvilken brænder skal jeg vælge på tur?

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvilken brænder skal jeg vælge på tur?
Råd og vejledning
12 September 2017

Hvilken brænder skal jeg vælge på tur?

Hvad skal man vælge? Gasbrænderen, spritbrænderen eller måske multifuelbrænderen? Forskellige brændere er gode til forskellige ting, men de er ikke alle sammen gode til det hele. Vi guider til at finde den brænder, der passer bedst til dine behov.

 Jetboil Zip-brænder

Gasbrænderen

Gasbrændere fås i en del forskellige versioner, men fælles for dem er selvfølgelig, at du bruger gas som brændstof. Det gode ved at bruge gas til at lave mad over i lejren er, at den er nem at anvende, og at det er nemt at justere flammen, så du kan have ting til at simre, hvis du ønsker det.

Gasbrændere har desuden en god varmeeffekt, og så hverken vejer eller fylder brænderen meget, når den skal pakkes i rygsækken. 

Ulemper ved gasbrændere er, at de er forholdsvist dyre i brændstof, og at det samtidig er temmelig svært at vurdere, hvor meget gas, man har tilbage i dåsen. Man ender ofte med rester i gasdåser, der ligger hjemme i skabet.

Det kan desuden være svært at skaffe gasdåser med et passende gevind, hvis du rejser til udlandet, og da du ikke må medbringe gasdåser på fly, kan det betyde problemer.

Gas virker desuden ikke optimalt i kulde, men med mindre du skal på vintertur, er det ikke noget, du behøver at bekymre dig om.

 

 

Trangia-brænder

Spritbrænderen

Her er tale om en simpel brænder, der er billig i brændstof, nem at anvende og ikke larmer så meget som de andre brændere. Du kan desuden skaffe brændstof til den stort set allevegne, så på den måde er den fleksibel.

Der er dog (selvfølgelig) også et par ulemper ved spritbrændere. De har en ret lav varmeeffekt, og det tager lang tid at koge vand. Så er du utålmodig, når det kommer til at få kogt vand til kaffen eller den frysetørrede ret, så er det måske ikke en spritbrænder, du skal investere i.

En anden ulempe er, at spritbrændere soder gryderne mere til end for eksempel gasbrændere. 

 

Multifuel-brænder

Multifuelbrænderen

Her er tale om en ret avanceret brænder, der fungerer på alverdens former for brændstof. Det er en fordel, hvis du rejser ud i og rundt i verden med den, da du altid vil være i stand til at finde en type brændstof, du kan bruge.

Vil du have den reneste og mest effektive forbrænding, så skal du dog kigge efter rensebenzin (white gas).

I modsætning til de to foregående brændere, så præsterer multifuelbrændere glimrende i kolde temperaturer. De har desuden en god varmeeffekt og er billige i brændstof, da de har den længste brændetid i forhold til vægt.

Ulemper ved multifuelbrændere er, at de kræver en del vedligeholdelse, kræver lidt mere at betjene, og så kan det være ret svært at kontrollere varmen. Det er altså ikke den mest egnede brænder til mad, der skal stå og simre.

Det tager også lidt længere tid at få gang i multifuelbrændere, da de skal forvarme, og så larmer de en hel del.

3 TING VÆRD AT OVERVEJE

  1. Hvad skal du bruge din brænder til? Er den primære formål at varme vand til kaffe, frysetørret mad og lignende, så kan du fint nøjes med en lille brænder, der hurtigt og effektivt sørger for at bringe vandet i kog. Skal du lave ’rigtig’ mad på brænderen, er det vigtigt, at den står solidt, og der er mulighed for at finjustere temperaturen, så du kan lade ting simre. Her kan det for eksempel være relevant at kigge efter en brænder, der står på jorden, og ikke er skruet oven på en gasdåse. 
  2. Hvor skal du hen i verden? Det er ikke alle typer brændstof, du kan skaffe over alt i verden. Gasdåser med skruegevind kan for eksempel være svært at finde uden for Europa, og det er ikke lovligt at medbringe gasdåser på flyveture, hvor du risikerer, at de bliver konfiskeret. Sprit og andre former for flydende brændstof kan derimod skaffes stort set overalt.
  3. Hvilket klima skal du bruge din brænder i? Gas og sprit virker bedst i temperaturer over frysepunktet (skal du have din gasbrænder med på vinterture, findes der dog speciel vintergas, som er værd at investere i), mens multifuelbrændere fungerer fint i såvel kolde som varme temperaturer.
 

Herunder finder du links til brændere og andet relevant udstyr:

Brændere

Brændstof

Udstyr til bål

Kogesæt og gryder

 

Foto: Sander van der Werf

Råd og vejledning
Posted: September 12, 2017
Categories: Udstyr
Forfatter: Opdag Verden