Skal du vælge vandresko eller vandrestøvler?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Skal du vælge vandresko eller vandrestøvler?
Råd og vejledning
11 September 2017

Skal du vælge vandresko eller vandrestøvler?

Skal du på vandretur, er det enormt vigtigt, at du har det rigtige på fødderne, men hvad er det? Sko eller støvler? Med lavt skaft eller højt skaft? I læder eller syntetiske materialer? Læs med her, og få hjælp til at vælge det rigtige fodtøj til vandreturen.

Hvilken type fodtøj, du skal vælge til vandreturen, kommer helt an på, hvor du skal hen for at vandre, hvilke typer underlag du kommer til at vandre på, og hvilket klima du skal opholde dig i. Helt overordnet skal du overveje, om du vil vandre i sko eller støvler, for de har selvfølgelig hver deres fordele og ulemper.

Sko eller støvler?

FA_GrisDolo-216

Sko giver god støtte i sålen, men de støtter ikke dine ankler. Derfor passer sko bedst til vandreture, hvor du ikke bærer en stor, tung rygsæk, men hvor du vandrer i et lidt lettere terræn, eller på kortere ture og dagsture.

 

En støvle derimod støtter såvel din fod som din ankel, og den er bedre til at give et godt solidt fodfæste i mere krævende, ujævnt terræn. Skal du på vandreture over adskillige dage, hvor du bærer alt dit udstyr selv, så er støvlen ofte et godt valg.

Sål

Hvad enten du vælger en sko eller en støvle, så er det vigtigt at kigge nærmere på sålen.

Bløde såler er mest velegnede til dagsture i lettere terræn. En mellemstiv sål gør sig godt i et lidt mere blandet terræn, hvor du bærer en rygsæk på maks 15 kilo, og den stive sål er til det hårde terræn, hvor du slæber på en tung rygsæk over lange distancer.

Skaft

Skaftet følger på sin vis sålerne. Det lave skaft er til det lettere terræn, hvor du ikke bærer særlig meget på ryggen. Det mellemhøje skaft er til lidt mere blandet terræn med en mellemtung oppakning, og det høje skaft er til hårdt terræn med en tung rygsæk.

Læder eller syntetiske materialer?

Reynisfjara1

Det er også vigtigt at kigge på, hvilket materiale der er brugt til fodtøjet, da materialerne har forskellige kvaliteter.

 Læder er solidt, det kan give sig, og så er det ikke mindst åndbart. En læderstøvle skal dog vedligeholdes og smøres med læderfedt eller bivoks, så læderet ikke tørrer ud. Samtidig er fedt med til at gøre støvlen vandafvisende.

Fodtøj i syntetiske materialer såsom nylon er som oftest billigere og lettere end fodtøj i læder, men levetiden er også kortere. Her skal du bruge en sprayimprægnering til at vedligeholde fodtøjet.

Med eller uden Gore-Tex®?

Vælger du en sko eller støvle med en Gore-Tex® membran, er fodtøjet vandtæt, hvilket selvfølgeligt kan være en fordel. Det er dog vigtigt at huske på, at vandtæthed også betyder mindre åndbarhed, og det derfor er en balancegang, alt efter hvad du skal bruge fodtøjet til. Skal du f.eks. gå caminoen, vil du ofte være bedre tjent med fodtøj uden membran. Samtidig tørrer en støvle med membran langsommere end en uden, hvis først den bliver våd.

Gore-Tex® membraner fås i både læder- og syntetisk fodtøj, og her skal du huske stadig at pleje læderet, så det ikke tørrer ud.

Læs også:

Sko og støvler - Pleje, vask og imprægnering

5 råd inden du køber fodtøj

  • Køb fodtøj sidst på dagen. Her er dine fødder nemlig ofte en smule hævede, og du vil for alt i verden ikke ende med sko eller støvler, der er for små. Foden må endelig ikke røre snuden. Der må faktisk gerne være en centimeter til halvanden at tage af derude.

 

  • Køb kun fodtøj, der sidder godt på dig. Hvis der er noget, der klemmer eller strammer i butikken, så er der garanteret også noget, der klemmer eller strammer, når du er ude på vandrestierne. Og så er det ofte for sent at skifte.

 

  • Vælg fodtøj, der passer din fodform. Hvad end du har smalle fødder, brede fødder eller fødder med knyster, så er der fodtøjet til det.

 

  • Tænk på dine ankler. Har du en tendens til at vrikke om, eller er du lidt oppe i alderen, kan det være en rigtig god idé at købe en støvle med god ankelstøtte.

 

  • Køb aldrig dine støvler lige inden en vandretur. De skal derimod købes i god tid, så du har mulighed for at gå dem til, inden det gælder.

Tre ture - Tre typer fodtøj

200820_SquamishBeta_09131shrp

Her er tre eksempler på typer af fodtøj til forskellige former for ture:

  • Fjeldtur med tung rygsæk i Norges fjelde: Her vil der ofte være tale om en længere tur i et til tider vanskeligt terræn, der af og til også kan være vådt. Vælg derfor en støvle i læder med Gore-Tex®, der har højt skaft og stiv sål.
  • Weekendtur med lille rygsæk i Danmark: Du behøver ikke nødvendigvis en støvle, men kan vælge en vandresko med eller uden Gore-Tex® alt efter vejrudsigten, blød eller mellemstiv sål, samt lavt eller mellemhøjt skaft.
  • Toptur på Kilimanjaro: På topture er rygsækken for det meste ikke forfærdelig tung, men terrænet kan være vanskeligt. Vælg derfor en støvle med mellemstiv sål og mellemhøjt skaft.

Herunder finder du links til vandrestøvler, samt til andet relevant fodtøj og udstyr:

Råd og vejledning
Posted: September 11, 2017
Forfatter: Opdag Verden