Kom godt i gang med bouldering

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Kom godt i gang med bouldering
Inspiration
04 January 2024

Kom godt i gang med bouldering

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, vandring og fasthiking


Bouldering er med sin stigende popularitet blevet en ny hobby for mange danskere, og er du også én af dem, der er hoppet med på bølgen, eller overvejer du at gøre det, kan du her læse mere om denne form for klatring, og hvad du skal bruge for at komme i gang.

Ordet bouldering kommer af "boulder", altså en kampesten, da denne form for klatring udsprang af netop udendørs klatring på disse store, naturligt forekommende sten. Men endnu mere stigende i popularitet er de indendørs gyms, der med farvede plastikgreb, kalkstøv i luften og tykke madrasser på gulvet inviterer til lettilgængeligt klatresjov på mange forskellige niveauer. Kendetegnende for bouldering er nemlig at man i modsætning til andre typer af klatring ikke er fastspændt med reb og seler, men i stedet klatrer på lavere vægge på mellem 3-4,5 meter og lander på madrasser på gulvet. Bouldering er derfor en meget tilgængelig form for klatring, i modsætning til nogle af dens meget udstyrstunge modstykker: Der kræves ingen udstyr udover et par sko og måske en kalkpose, og du behøver intet sikringsbevis eller makker for at starte. Typisk for bouldering er også dens meget sociale karakter, hvor man tager ud til de udendørs ruter sammen, eller hepper på hinanden i klatrehallen. 

Inden for bouldering kaldes ruterne for "problemer", da de udover teknik og styrke også til tider kræver en del kreativitet at løse. Bouldering er yderligere en både sjov og udfordrende motionsform, som du helt sikkert vil opdage også træner både din styrke, balance og koordination. Typisk er de indendørs ruter markede med en bestemt farve, der svarer til et bestemt niveau, og undervejs må du derfor kun bruge de greb, der hører til problemet, samt eventuelle "volumes", der fungerer som udvidelser af væggen. Yderligere er der markeret hvor du skal starte, dvs. hvilke(t) greb du skal have hænderne på, mens fødderne er løftet fra madrassen. Man lukker eller "sender" derfor et problem ved at holde begge hænder kontrolleret på det ligeledes markerede slutgreb, hvilket ofte defineres som at kunne have ved grebet i ca. 3 sekunder. 

Bouldering-lingo


Beta: Måden, eller "opskriften" på at løse et problem

Crimp: En bestemt type greb med en lille kant, hvor man har fat med fingerspidserne

Dyno: Slang for "dynamisk", altså en bevægelse, hvor man bruger sit momentum.

Flash: At lukke et problem i første forsøg

Flag: En teknik hvor man sætter foden på væggen ud fra kroppen for at holde balancen 

Heel/toe hook: Teknik, hvor man bruger henholdsvis hælen eller tåen til at trække sig op eller stabilisere sig

Slab: En vægtype med negativ hældning, hvor fodarbejde og balance er afgørende

Hvad skal man bruge for at komme i gang med bouldering?

Bernardo_Gimenez_0908

Klatresko og kalk

For at komme i gang med at dyrke bouldering, skal du først og fremmest have fat i et par klatresko, og evt. noget kalk og en kalkpose. Skoene skal sidde tæt til din fod, og være små nok til at du også kan bruge spidsen af dine fod på grebene. I starten kan det være rart at vælge en sko, der ikke er alt for aggressiv i formen, men i højere grad tillader dine fødder at vænne sig til din nye hobby, som af og til kan give rimeligt ømme fødder. Kalken, og den dertilhørende kalkpose, hjælper til at holde dine hænder tørre, og giver dig derved et bedre greb på problemerne. Kalkposerne kommer hovedsageligt i 2 størrelser: En stor, der ofte har små lommer på ydersiden til f.eks. din telefon, tape eller børster, og som kan lukkes helt, og derved sviner mindst muligt under transport. Den anden, mindre type kalkpose har typisk en rem, så du modsat den store kan have den om livet, og det på den måde er muligt at tage kalk på fingrene undervejs på problemet. Mange klatrehaller har desuden mulighed for leje af klatresko og kalk, så du de første gange kan finde ud af, om det er noget for dig. Har du først besluttet dig for at give dig i kast med sporten, er det dog rarere at have sine egne sko, der passer dig bedst muligt, og typisk også tillader dig at lave mere tekniske moves.

Beklædning og andet udstyr 

Når du skal klatre, skal du først og fremmest have noget tøj på, som du kan bevæge dig i, og som kan modstå slid. Her er det meget forskelligt, hvad man foretrækker at klatre i, hvad enten du er mest til et par løbebukser med stor bevægelsesfrihed, eller et par mere holdbare fritidsbukser, gerne med masser af stræk. Andre ting, der kan være rare at anskaffe dig, når du er kommet godt i gang med din klatre-karriere, er f.eks. bouldering børster, så du kan børste overskudskalk af grebene, og på den måde få bedre ved. Til fingrene, og den ømme og hårde hud der opstår, kan både en hudfil, samt fingre-tape, hjælpe med at holde dem på dupperne, så du kan klatre i længere tid. Skal du klatre på sten udendørs, kræver det selvfølgeligt også mere af din påklædning i form af varmt tøj, og desuden Crash Pads til at afbøde stødet fra fald.

Find mere inspiration til klatring og andre eventyr på vores hjemmeside:

Læs også:

Sådan vælger du klatresko

Inspiration
Posted: January 04, 2024
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen