Hvilket regntøj skal du vælge til dit barn?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hvilket regntøj skal du vælge til dit barn?
Råd og vejledning
07 September 2022

Hvilket regntøj skal du vælge til dit barn?

Børn elsker at pjatte og plaske i regnen, men det holder hurtigt op med at være sjovt, hvis vandet siver ind og gør både tøj og barn vådt. Et godt regnsæt er derfor uundværligt i børnefamilien. Men skal du vælge PU-regntøj eller ej – og hvad er PU overhovedet?

Er du i tvivl om, hvilket materiale du skal vælge, kan du læse om fordele og ulemper ved PU og polyesterregntøj. Har du tjek på materialet, kan du læse, hvilke detaljer der er værd at holde øje med, når du vælger det nye regnsæt. Til allersidst kan du læse, hvordan du passer godt på det nye regntøj, så det kan holde regnen ude længst muligt. 

Hop til

FORDELE OG ULEMPER VED PU OG POLYESTER

Der findes som udgangspunkt to typer børneregntøj: 


  • Regntøj i polyester med en udvendig overflade i polyuretan – også kaldet PU.
  • Regntøj lavet i polyester med en såkaldt DWR-behandling på ydersiden og en tyndere coating på indersiden.

Hvad er DWR-behandling? - læs mere

Der er store forskelle på de to typer af regntøj, og de har begge deres fordele og ulemper. Lad os derfor se lidt nærmere på, hvad de hver især kan.

PU-regntøj

Hos Eventyrsport finder du meget børneregntøj med PU. PU er en slags film af det syntetiske materiale polyuretan. PU bliver påført ligesom maling i et lag på ydersiden af polyesterregntøj. 

PU gør materialet mere robust og slidstærkt, ligesom materialet også bliver meget vandtæt. Desuden har PU-regntøj den fordel, at det isolerer ganske godt mod kulde.

Den meget vandtætte struktur betyder dog, at PU ikke er nær så åndbart som andet polyesterregntøj. Der er dog begyndt at komme mere åndbart PU på markedet, men dette ses, indtil videre, primært til voksne.

PU-regntøj er tungere end polyesterregntøj, men det er dog sjældent i en grad, der har betydning for børnenes bevægelighed.

Er du i tvivl om, hvorvidt tøjet har en PU-overflade, kan du tjekke mærket på tøjet, hvor der f.eks. vil stå 60% polyester og 40% polyuretan/PU.

Almindeligt polyesterregntøj

Det almindelige polyesterregntøj har en coating på indersiden af materialet. Coatingen ses som en lys eller mat inderside på det farvede stof. På ydersiden har materialet fået en DWR-behandling, som ikke kan ses med det blotte øje.

Regntøj i polyester uden PU har et mere blødt og stoflignende materiale og er noget mere åndbart end PU-regntøj.

Skal jeg vælge med eller uden PU?

Hvis du har yngre børn i dagpleje og vuggestue, vil regntøj med PU ofte være et godt valg. De mindre børn har et lavere aktivitetsniveau end større børn, og derfor har de som regel ikke brug for stor åndbarhed i regntøjet. Da de ikke bevæger sig så meget, er der også større risiko for, at de kommer til at fryse, og her giver PU-regntøjet som sagt et ganske godt værn mod kulden.

Til de ældre børn i børnehave- eller skolealder kan det være en fordel med regntøj uden PU pga. den større åndbarhed. Hvis dit barn går i skovbørnehave e.l. og er ude mange timer om dagen uanset vind og vejr, kan den ekstra vandtæthed i PU-regntøjet dog være givet rigtig godt ud. 

DETALJERNE: VANDTÆT, SIKKERT OG HOLDBART REGNTØJ

Hvilket_regnt_j_skal_du_v_lge_til_dit_barn__detaljer

Tjek vandsøjletrykket

Uanset hvilken type regntøj der bedst egner sig til dine børn, er det vigtigt, at tøjet har et tilstrækkeligt højt vandsøjletryk.

Hvad er vandsøjletryk? - læs mere


Til aktive børn bør vandsøjletrykket mindst være på 5000 mm., så de uden problemer kan lege i vandpytter og våde sandkasser. For at være på den sikre side kan du også gå efter regntøj med tapede syninger.

Regntøj kan i princippet have et højt vandsøjletryk uden at være vandtæt, da der bl.a. kan komme vand ind ved syningerne. Med tapede syninger får regntøjet et ekstra værn mod de våde elementer.


3 detaljer der sikrer mod vådt tøj


En strop i buksebenet
Når ungerne løber rundt og leger og kaster sig ud i fantasifulde eventyr, kan regntøjet nemt glide op, så børnene bliver kolde på arme og ben. Regnbukser med en strop nederst i buksebenet kan derfor være en god hjælper. På den måde kan bukserne vha. stroppen sættes fast under gummistøvlerne, så bukserne bliver holdt godt på plads.

Velcro eller elastik om håndled og ankler
Sørg også for, at regntøjet er langt nok, så bukser og trøjer ikke kan stikke ud af ærmer og bukseben og suge vand. Med velcro eller elastik i håndled og omkring anklerne kan dette ofte undgås.

Seler
I en del regnbukser til børn er der seler. Selerne sørger for, at bukserne går længere op på maven og holdes der, så vand har sværere ved at trænge op under jakken, f.eks. hvis børnene falder eller giver den ekstra gas på rutsjebanen. Regnbukser med seler kan dog være svære for barnet selv at få på og af, og derfor vil det for nogle børn være bedre, at bukserne har elastik i taljen.

På med refleksen

Det er alfa og omega, at børnene kan føle sig sikre i deres tøj. Det er derfor en rigtig god idé med reflekser på regnsættet – og gerne flere steder. Det anbefales, at reflekserne sidder lavt, så lyskeglen fra bilernes forlygter rammer dem.

For at sikre størst mulig sikkerhed for børnene, er der også en række regler om snore i børnetøj. Vær derfor opmærksom på, at der i tøj til børn i alderen 0-7 år f.eks. ikke må være bindebånd eller snore i hoved- og halsområdet.

Du kan læse mere om alle reglerne for børnetøj hos Sikkerhedsstyrelsen.

SÅDAN PASSER DU PÅ REGNTØJET

Regntøj med PU skal vaskes så sjældent som muligt, da vask slider på PU-belægningen, som ikke kan påføres igen. Når regntøjet er blevet beskidt, er det derfor bedst blot at tørre det med en våd klud eller skylle det under bruseren.

Hvis regntøjet er blevet meget beskidt, og klud eller bruser må opgive kampen mod skidtet, bør regntøjet vaskes med vrangen udad. Det er vigtigt, at der bruges et skånsomt vaskemiddel, og skyllemiddel bør du helt undgå.

PU-regntøj kan ikke genimprægneres. 

Almindeligt polyesterregntøj uden PU kan derimod godt tåle vask. Denne type regntøj skal vaskes jævnligt og med enzymfrit vaskemiddel, så der ikke slides på coating og lamineringer.

Tøjet bør også genimprægneres af og til, da børnenes leg slider på DWR-behandlingen. Hvis regntøjet kan holde til det ifølge vaskeanvisningen, så kan du tørre polyesterregntøjet i tørretumbleren, så imprægneringen bliver aktiveret og virker mest effektivt.

 

Du kan finde vaske- og imprægneringsmidler lige her

Råd og vejledning
Posted: September 07, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger