6 historiske endagsvandreture, du skal prøve i Danmark

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
6 historiske endagsvandreture, du skal prøve i Danmark
Inspiration
24 March 2022

6 historiske endagsvandreture, du skal prøve i Danmark

Frederik Thurøe -Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


At dyrke friluftsliv behøver ikke være noget, som tager lang tid. Eller noget, som er besværligt at få gjort. Og mange gange kan du kombinere det med andre ting – f.eks. kulturelle og historiske oplevelser. Derfor giver det også tit mening at tage på de her ture sammen med dine børn – også selvom de er små. I denne artikel får du kendskab til 6 historiske vandreture af varierende længde, men som alle kan gennemføres på en dag. 

#1 Kalø Slotsruin - med historien foran dig og havet på begge sider

1000_500_7_historiske_endagsvandreture_Kal_Vig

På Mols, tæt på Århus, ligger Kalø Slotsruin. Her kan I tage turen 1,5 km. ud ad molen til den 700 år gamle ruin. Derude er det muligt at forestille sig livet i Middelalder-Danmark – faktisk har borgen været brugt som fængsel! Og den mest berømte fange er velsagtens den senere så kendte svenske konge Gustav Vasa. Mens I snakker og oplever, kan I samtidig nyde den fantastiske udsigt over Århus Bugt.

Hvis de sammenlagt 3 km. frem og tilbage til ruinen fra parkeringspladsen ikke er nok, så kan I sagtens gøre turen længere, ved at slå et smut ind i Hestehave Skov – også hvis I ikke har fået nok af havet. Her er det nemlig muligt at gå en lang tur langs kysten, men inde i skoven. Nogen vil kalde det for den helt perfekte kombination!

Denne rute kan være den perfekte rute at tage ungerne med på. Hvordan du får flere friluftseventyr med familiens mindste, kan du læse om Læs mere om Kalø Slotsruin her.

#2 Middelalderklosteret i skoven - vandretur omkring Esrum Kloster i Gribskov

1000_500_7_historiske_endagsvandreture_Esrum_Kloster

I Nordsjælland ligger et af Danmarks ældste klosterbygninger – Esrum Kloster. Her kan du kigge på hvad der er tilbage af det gamle cistercienserkloster, med alt hvad dertil hører af vandmøller, haver, skoven og selvfølgelig Esrum Sø.

Du kan følge rundturen i skoven, som fører dig ned til Esrum Sø – Danmarks næststørste og vandrigeste sø. Turen er 4 km og fører dig forbi en mængde historiske og kulturelle ting. Du kan bl.a. se på flere gamle vandmøller, den hellige kilde Daniels Kilde, klostermuren, teglovnene og selvfølgelig, som nævnt, kommer du ned til Esrum Sø. Faktisk var søens fisk for flere hundrede år siden udelukkende forbeholdt det danske kongelige hof!

Hvis du ikke synes de 4 km er langt nok, så kan du sagtens forlænge turen længere ind i Gribskov.   

Læs mere om Esrum Kloster og turen i Gribskov her.

#3 Gå i B. S. Ingemanns fodspor i Sorø

1000_500_17_historiske_endagsvandreture_Sor_

Denne gang skal vi til Vestsjælland – til Sorø og Sorø Akademi. Her boede og arbejdede den kendte digter og forfatter B. S. Ingemann i over 40 år. Du kender bl.a. Ingemann for salmerne I Østen Stiger Solen Op og Dejlig Er Jorden.  

Denne rute er en såkaldt ”Digterrute”, hvor du kan gå på opdagelse i det danske land, og gå i de gamle digteres fodspor.

Selve ruten er 3,5 km. og begynder ved porten til Sorø Akademi og fører dig langs Sorø Sø, forbi Ingemanns Hus og Ø, og slutter ved Klosterkirken. Ruten går altså gennem Akademiets romantiske have, skov og eng. Og dermed er der også mulighed for at forlænge ruten ind i skoven, hvis den skal være længere.

Mens du går ruten, så kan du lade tankerne vandre, tænke på den gamle digter og suge til dig af den samme natur, som inspirerede B. S. Ingemann.

Læs mere om digterruterne her.

#4 Udforsk Danmarks maritime fortid på Ærø

7_historiske_vandreruter_1000_500_px_

Hvis du er på den sydlige del af Fyn eller i Det Sydfynske Øhav, så tag da en tur til Danmarks 14. største ø – Ærø. Her kan du gå en del af Øhavsstien mellem Ærøskøbing og Marstal – det er en tur på 16 km. Her kan du se sjældne fugle og nyde udsigten over vandet. For som de selv siger på Ærø: ”Alting er vand ved siden af Ærø”.

På vejen mellem Ærøs to største byer, så kan I gå og snakke om Danmarks og Ærøs maritime fortid. Marstal blev grundlagt faktisk helt tilbage i 1500-tallet. Senere blev byen en stor havn for Englands- og Amerikabåde, og i 1800-tallet var havnen faktisk en af de største i hele Danmark! Sæt jer nede på havnen i Marstal, hvil benene, spis en is og prøv at forestille jer, hvordan havnen har set ud dengang der lå over 200 træskibe i havn her.

Læs mere om Øhavsstien og Marstal her.

#5 Bestig Himmelbjerget og undersøg den jyske grundlovshistorie

1000_500_7_historiske_endagsvandreture_Himmelbjerget

I Søhøjlandet, tæt på Silkeborg, i den allersmukkeste del af Midtjylland, der ligger Danmarks højeste punkt – Himmelbjerget på 147 m. Her kan du både gå på opdagelse i skoven og ved de store søer, men du kan også benytte chancen for at undersøge Himmelbjerget og dets rolle i Danmarks grundlov.

Turen op på Himmelbjerget slynger sig omkring 1,2 km, hvor det bare går en vej – op, op, op. Men når du så kommer op på toppen, så bliver du belønnet med en fuldstændig fantastisk udsigt ud over Søhøjlandet og den store Julsø. Faktisk holdes terrænet vest og nord fri for træer, så du kan nyde udsigten deroppefra.

Det historiske aspekt af turen kommer i, at Himmelbjerget blev erhvervet af Christian d. 8., i 1840. Sidenhen er der kommet et tårn på toppen, på 25 m. Det blev rejst til minde om Frederik den 7. som tak for den danske grundlov.

Hvis I ikke bliver mætte af turen op, turen ned og udsigten på toppen, så kan I nemt forlænge jeres tur rundt i resten af skoven.

Læs mere om Himmelbjergsområdet her.

#6 Gå på opdagelse ved Vesterhavet og i Besættelsestiden

1000_500_px_7_historiske_vandreture_Hanstholm_Bunker_

Nu har vi bevæget os helt op til den nære historie – den, som du selv, dine forældre eller dine bedsteforældre måske kan huske. Her kan du nemlig komme på vandretur langs Vesterhavet og opleve nogle af de utallige bunkere, der ligger som evige minder om Anden Verdenskrig i Danmark.

Bunkerne ligger langs hele Vesterhavet, men nogle er mere tilgængelige end andre. I Hanstholm kan du f.eks. besøge bunkermuseet efter at have gået en lang tur på stranden.

Hvis du hellere vil bevæge dig sydpå, så er området omkring Henne Strand også helt fantastisk. Med store, brede sandstrande og masser af havudsigt og bunkere at kigge på, så er området ideelt for en dagsvandretur – isæt hvis du f.eks. er på en sommerhustur i området.

Hvis du gerne vil have inspiration til andre ture, så kan du også sagtens få det her på bloggen! Du kan f.eks. læse om Danmarks bedste udsigter, du kan læse om hvordan du kommer mere ud i naturen eller du kan læse om, hvordan du gør din dagsvandretur lige dét mere lækker. 

Husk også:

… at alle ture, du støder på, kan være endagsture. Du kan blot udvælge den sektion af ruten der passer dig bedst

 

Det var alt hvad jeg havde til dig om historiske vandreruter. Så er det bare om at få snøret vandreskoene og komme afsted!

Bliv klar til turen

Inspiration
Posted: March 24, 2022
Forfatter: Frederik Thurø