5 flotte vandreture i Danmark

< Forrige artikel Næste artikel >
5 flotte vandreture i Danmark
Inspiration
16 August 2021

5 flotte vandreture i Danmark

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Tænk dig at gå med rygsækken på, og kigge ud over havet i Danmark. Det eneste du skal tænke på er, hvad du skal have til aftensmad og hvor du skal sove henne. For hvert skridt du tager på din trekking rute, fortaber du dig mere og mere i din egen verden. Til sidst er det eneste der eksisterer dig, dine støvler, udsigten og stien. Lyder det ikke ret kanon?

Danmark er fyldt med glimrende vandreruter, der bringer én ud i det smukkeste, landet har at byde på. Her er 5 forslag til gode og flotte ruter, som begyndere også sagtens kan gå.


Er det nyt for dig at tage på vandretur med rygsæk og overnatning undervejs, så er det en rigtig god idé at vælge en veletableret rute. Det betyder nemlig, at ruten er velbeskrevet og velmarkeret, så du kan få planlagt din trekking tur alt efter, hvor langt du har lyst til at gå om dagen, og så du ikke får problemer med at finde vej. Derudover er de her ruter også ret populære, så hvis du får brug for hjælp til noget, så er chancen for at møde andre mennesker ret stor. Hvis du gerne vil læse lidt om at komme i den rette vandreform til trekking, så kast et blik på denne artikel. Og hvis friluftsliv er fuldstændig nyt for dig, så tag og læs denne artikel – her bliver du klogere på, hvilket grej du skal bruge (det er faktisk ikke så meget!).

Gør klar til trekking

Jo bedre du kender til ruten, inden du sætter ud, jo bedre kan du forberede dig. Det forøger chancen for en god oplevelse, hvor du kan fokusere på at nyde vandringen, naturen og selskabet i stedet for at skulle bekymre dig om navigation, overnatning, og hvor det er muligt at få fyldt depoterne op. Mange oplysninger kan du nemlig finde hjemmefra. Så husk at udnytte hvad der er skrevet om ruterne på nettet, inden du tager afsted. Så ved du f.eks. hvor meget mad du skal medbringe og om det er muligt at overnatte i shelter, eller om du skal have telt eller tarp med.


Her er 5 fine vandreruter, der er gode for dig, som begynder, men som samtidig byder på natur, der vil gøre selv den hærdede vandrer fornøjet. Der er tale om fire trekking ruter fordelt i Danmark og en enkelt i Skåne – lige på den anden side af Østersøen.


1. Camønoen

Camønoen ligger, som navnet antyder, primært på Møn, syd for Sjælland. Den har fået sit navn efter den berømte Camino de Santiago; pilgrimsruten til Santiago de Compostela i Spanien. Hvis du er interesseret, så kan du læse lidt mere om den her.

Selvom den danske Camøno kun har et par år på bagen, så er den allerede en nyklassiker i det danske vandremiljø. Og med god grund.

Camønoen er 175 kilometer lang og bringer vandrere over Møn, Nyord og Bogø gennem smuk, varieret natur med vand, skove og stier med udsigt over et af Danmarks mest dramatiske landskaber: Møns Klint. Ruten er meget fleksibel, og du kan enten gå hele eller dele af Camønoen. Personligt synes jeg, at området omkring Møns Klint er det mest interessante, når du er på trekking på Camønoen, for det er her du bliver præsenteret for den natur, som adskiller sig allermest fra resten af landet. 

Du kan også vælge lige den overnatning, der passer dig, hvad enten det så er under åben himmel, i telt, shelter, hytte, på herberg, hos private eller endda på et slot. Hvis du vælger at sove i skoven, så husk at være skarp på, hvad du må og ikke må – det kan denne artikel hjælpe dig til.

Læs mere om ruten, overnatning og rutens såkaldte ildsjæle på www.camoenoen.dk


2. Øhavsstien

Øhavsstien er en 220 kilometer lang sti, der bugter og snor sig rundt i det Sydfynske Øhav.

Den er lidt af en klassiker blandt vandrestier, og den er da også forbeholdt netop vandrere. Stien er tydeligt markeret med pæle og blå og hvide piktogrammer af en vandrer, så du hele vejen ledes i den rigtige retning. Derfor er det også en god rute at starte på, for her er det svært at fare vild, og du behøver kun at koncentrere dig om vandringen, og ikke så meget om det udenom.

Her er igen tale om en trekking rute, hvor der er masser af forskellige overnatningsmuligheder, og der er masser af skøn natur langs ruten. Her er et væld af flotte havudsigter, hyggelige landsbyer, fine herregårde, marker, skove og endda et internationalt anerkendt fugleområde.

Øhavsstien er meget overskueligt inddelt i 7 delstrækninger. Der er derfor mulighed for både at vælge en enkelt strækning med en overnatning undervejs, eller du kan sætte delstrækninger sammen, så det passer med den tid, der er til rådighed. Du skal dog være opmærksom på, at ikke alle strækningerne ligger i forlængelse af hinanden. De skal mere ses som et samlet netværk af vandrestier – men derfor kan du godt gå dem alle alligevel.

De fleste, der går hele ruten, bruger omtrent 9 dage.

Læs mere om Øhavsstien på www.visitfyn.dk/fyn/oplevelser/oehavsstien.


3. Gendarmstien

Her er der tale om en lidt kortere rute på i alt 84 kilometer, som evt. kan vandres på en forlænget weekend. Gendarmstien løber fra Padborg ved den dansk-tyske grænse og til Høruphav, lige omkring Sønderborg, på Als.

Gendarmstien er inddelt i fire forskellige etaper: Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen og Strand-etapen. Fælles for dem alle er, at du ofte vandrer nær kysten, og på vejen kommer du gennem smuk natur. 

På turen kommer du også tæt på sjældne planter, dyr, særprægede landskaber og fantastisk natur. Her er orkidéer, frøer, fugle, og her er tunneldale, klinter og stenrev, som i flere tilfælde vidner om istidens indvirkning på landskabet. Her kan du gå, og fortabe dig i dine egen tanker, mens du nyder naturen og kigger ud over havet.

Et andet aspekt ved Gendarmstien er kulturen og historierne, der knytter sig til området. Grænsegendarmernes opgave i 1800-tallet var nemlig at holde udkig efter smuglere, der forsøgte at bringe deres varer ind i Danmark uden at skulle betale told.

Som det også er tilfældet på de andre trekking ruter, kan du selv vælge, om overnatning skal foregå i telt, shelter, plantage eller i en blød og varm seng på hotel eller Bed & Breakfast. Og ligesom med de andre ruter, så husk at være klar over, hvor du må smide dit telt op, og hvor det er forbudt.

Læs mere om Gendarmstien på www.gendarmsti.dk.


4. Nationalpark Mols Bjerge

Som navnet antyder er her mere tale om et område end én enkelt rute, og det giver nogle gode muligheder i den kuperede natur, hvor der er rigeligt med gode ture. Her kan du også få nogle højdemeter i benene, som er rigtig god træning, hvis du skal til et land med bjerge og vandre på et tidspunkt, måske på dit næste eventyr.

Mols Bjerge er et fantastisk istidsområde, hvor du har mulighed for at se noget andet og vildere natur, end du måske kan i resten af landet.

De mest kendte trekking ruter er de såkaldte gulplet-ruter. Her er tale om kortere distancer i Mols Bjerge, men også i de gamle skove ved den fine Kalø Slotsruin, omkring den fuglerige Stubbe Sø, ved landsbyen Dråby og søkøbstaden Ebeltoft. Altså har du mulighed for både at komme i naturen, og så slutte af f.eks. i Ebeltoft med en hyggelig frokost.

Du kan enten nøjes med at vandre en enkelt gulplet-rute, eller du kan binde dem sammen til en længere vandretur – det er fuldstændig op til dig selv, og den tid du har til rådighed.

Når det kommer til overnatning, er der hoteller, samt små og store overnatningspladser og sheltere.

Læs mere og find ruter på www.nationalparkmolsbjerge.dk.


5. Skåneleden

Du behøver ikke have fulgt specielt godt med i geografitimen for at vide, at Skåne ikke ligger i Danmark, men en lille afstikker til det svenske kan være givet godt ud – det tager heller ikke synderligt lang tid at komme dertil.

Drager du en smuttur over på den anden side af sundet, åbner der sig nemlig et væld af vandremuligheder - også for begyndere.

Et oplagt sted at starte din trekking rejse er på Skåneleden, der byder på i alt 1000 kilometer vandrestier. Heldigvis er Skåneleden inddelt i fem del-leder og i alt 89 etaper, så du ikke behøver at starte med at gå alle 1000 kilometer! Der er et væld af muligheder for at vælge en rute til en weekend, en uge eller mere – det kommer udelukkende an på din vandreform og den tid du har til rådighed.

Naturen i det svenske smager lidt mere af vildmark, og områderne er noget mere øde end i Danmark, men det er stadigvæk absolut tilgængeligt for begynderen, hvis du har mod på lidt eventyr. 

Find masser af ruteforslag og praktiske oplysninger på www.skaneleden.se.

 

Det var de fem trekking ruter og områder, som jeg havde valgt at præsentere dig for. Jeg håber du har fået blod på tanden for at komme i gang. Hvis du skal bruge inspiration til ture og udstyr, så kast et blik på vores blog. Her kan du f.eks. blive klogere på, hvordan du pakker din rygsæk.

 

Rigtig god tur!

 

Find dit trekking udstyr

Herunder finder du links til vandrestøvler og andet relevant tøj og udstyr til vandreturene:

Vandrestøvler

Vandresko

Vandrestave

Vandresokker

Rygsække

Inspiration
Posted: August 16, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger