Kom i gang med friluftsliv – uden det koster en formue

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Kom i gang med friluftsliv – uden det koster en formue
Råd og vejledning
04 June 2021

Kom i gang med friluftsliv – uden det koster en formue

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Du kender måske følelsen. Du vil gerne koble af i naturen og have fede oplevelser udendørs med familie og venner. Men at komme i gang med friluftsliv kan godt være noget af en mundfuld, og det kan faktisk også fremstå ret så dyrt… Bare rolig – det behøver det ikke at være!

 

Her får du en intro til, hvilket grej du skal bruge til en række af dine første aktiviteter til udelivet. Du får også lidt om, hvad du skal være opmærksom på, når du gerne vil i gang med friluftsliv. Vi kommer omkring:

1)     Friluftsliv for begyndere – hvad skal du bruge?

2)     Klar til dårligt vejr

3)     Introduktion til udendørs madlavning

4)     Prøv at overnatte i shelter

5)     Din første vandretur

6)     Gode råd med på vejen

 

Hvad en ”formue” indebærer er jo meget forskelligt fra person til person. I artiklen her får du nogle fif til, hvilke stykker grej, der er rare at have først. Prisen er i den lavere ende uden at gå på kompromis med god kvalitet og funktion – Det skal jo også holde til eventyr.

 

1. Friluftsliv for begyndere – hvad skal du bruge?

Det fede ved friluftsliv er, at lige så snart du er udenfor, så er du i gang. Det betyder, at du ikke behøver andet tøj end det, du går og står i, for at få vilde naturoplevelser under trætoppene eller ved det blikkende vandet. Det er nok bare med at komme afsted!

Men, for din egen skyld, så lad lige være med at tage dine dyre Yeezy’er på i skoven, og heller ikke de hvideste bukser. Her på siden finder du også masser af beklædning, der kan holde til lidt af hvert. I allerførste omgang kan du gå i gemmeren derhjemme og finde et par sko, der gerne må blive lidt beskidte, og noget lidt ældre tøj, som du ikke er så øm omkring. Så behøver du faktisk ikke mere til at få en fantastisk dag i skoven – hvis vejret holder tørt, vel at mærke.

Du skal også huske på at al begyndelse er svær, og at de fleste friluftsfolk hele tiden lærer nye, brugbare ting. Derfor skal du ikke blive slået ud, hvis du synes det hele er lidt bøvlen i starten. Spørg endelig og fifs og hjælp! Alle de friluftsfolk, jeg nogensinde har mødt, har været mere end villige til at dele ud af deres guldkorn.

  

2. Sådan trodser du dårligt vejr som begynder

Hvis det ikke er nok for dig kun at være udendørs, når vejret er godt, så skal du typisk bruge noget andet grej, end det du lige kan finde i skabet. Det bedre udstyr giver dig meget større muligheder for andre naturoplevelser, når du ikke behøver at lade dig begrænse af vejret.

Jeg synes, at du – som minimum – skal bruge: en god, vandtæt jakke; et par regnbukser; noget vandtæt fodtøj; og en rygsæk til at have tingene i, når regnen holder op.

Den vandtætte jakke

Din solide begynderjakke kunne f.eks. være en en stormshell fra Black Diamond. Det er en solid jakke, med et vandsøjletryk på 10.000 mm, og som godt kan klare en regnvejrsdag i skoven. Jakken er en smule strækbar og kan strammes ind i ærmerne, så du slipper for at få vand ind ad ærmerne. Jakken fås både til damer og herrer. Vi har også masser af andre gode begynderjakker, så tag et kig på webshoppen – der er garanteret noget, der falder i din smag. Og hvis du skal bruge hjælp til at vælge en jakke derinde fra, så tag et kig på denne artikel.

Regnbukserne

Dine regnbukser – som begynder – vil du sjældent bruge lige så meget som jakken. Jeg vil anbefale dig at gå med et par helt klassiske Cumulus regnbukser fra svenske Didriksons – ja, de kan noget med regntøj, de svenskere! De her regnbukser har et vandsøjletryk på 10.000 mm og er rigtig fine til en regnfuld dag i skoven eller ved stranden. De findes kun i sorte og kommer både til herrer og damer – bukserne koster 499,-.

De vandtætte sko

Det er rart at have nogle sko, som både er vandtætte, og som du går godt i. Derfor kunne Trail Fuse GT fra Haglöfs være et godt bud. De er både til at betale, gode at gå i og er lavet med Gore-Tex, så de er fuldstændig vandtætte, selvom de ikke ser sådan ud. Skoene kan både fås til herrer og damer og koster 899,-. Hvis du skal bruge hjælp til at udvælge det perfekte par sko til dig, så tag et kig på denne artikel.

Rygsækken

En rygsæk, til når det regner, synes jeg er rigtigt rart. For når regnen holder op, så vil du gerne have et sted at pakke dit regntøj hen. Men det er altså ikke strengt nødvendigt at have en rygsæk, for at komme i gang. Hvis du ikke skal gå flere kilometer med dine sager på ryggen, så kan jeg anbefale dig at gå efter en Ultra-Sil Nano Daypack fra Sea To Summit. Det er en rygsæk på 18 liter, som kan pakkes sammen, så den bliver på størrelse med en tennisbold – du kan simpelthen have den i lommen, når du er træt af at have den på ryggen. Det synes jeg selv er ret smart. Det er selvfølgelig ikke en rygsæk lavet til at bære alt dit udstyr på en hel weekendtur. Men det er en god begyndermodel til dagsturene. Daypacken koster 249,- og kommer i flere forskellige farver. Du finder alle vores daybacks her

3. Madlavning til lærkesang

Hvis du synes, det kunne være sjovt at lave din lækre aftensmad i skoven eller på stranden, så er der også lidt forskelligt grej, som er godt at have ved hånden. Det giver dig samtidig også flere muligheder for flere lækre oplevelser udendørs, for så er du ikke begrænset af at skulle være hjemme til spisetid!

Det, som jeg vil anbefale dig at få fat i, er: et stormkøkken (det er et Trangiasæt, som du lærer om her). Jeg vil også fortælle dig lidt om en Jetboil, som er naturens svar på en elkedel. Derudover kan du købe dig til let spisegrej og andre lækre ting, men langt de fleste ting har du allerede i dit køkken, og derfor behøver du ikke købe dem, hvis du bare skal afprøve at lave mad udendørs – det kan du altid investere i senere.

 

Et stormkøkken – klassikeren Trangia

En af de mest kendte grej-mærker i outdoor-verdenen er uden tvivl Trangia. Det svenske mærke har i adskillige årtier produceret kogegrej til friluftsbrug, og derfor er du garanteret også stødt på dem før. Et Trangiasæt består af en brænder, en vindskærm, diverse gryder og en pande. Men det geniale ved et Trangia stormkøkken er, at det kan pakkes sammen, så alle løsdelene ligger inden i sættet – så har du styr på det.

Der findes flere forskellige Trangia-modeller. Den største forskel er den brænder, der er brugt – de findes med enten sprit- eller gasbrændere. Derudover kan gryderne også være lavet i forskelligt aluminium og med non-stick-belægning. Det Trangiasæt, jeg vil anbefale dig som dit første, er dette: Trangia 25-3 Ultra Light. Det er beregnet til 2-3 mand og har alt hvad du skal bruge, samtidig med at det er billigt. Det er med to forskellige størrelses gryder og en pande, og det koster omkring 599,-.

Trangia blev grundlagt helt tilbage i 1925 og har altså tjent friluftsfolket lige siden da. Det er også derfor at Trangia stormkøkkenet er så populært. Det er simpelthen bare noget, der dur.

Der er ikke det, du ikke kan lave med et Trangia sæt. Som helt ny frilufts-entusiast kan det være, at du skal starte ud i det nemme. Du kan eksempelvis varme noget kakao til eftermiddagspausen eller noget morgenkaffe, til når du vågner i shelteren.

Når du så bliver lidt mere habil bruger af dit Trangiasæt, så kan du sætte gang i lidt størrere kulinariske oplevelser. Du kan eksempelvis bage pandekager eller lave en god omgang aftensmad med dit Trangiasæt. Faktisk kan du næsten altid tage dit Trangiasæt i brug, uanset hvilken slags mad eller drikke du gerne vil lave. Så det er bare om at komme i gang.

Hvis du gerne vil læse lidt mere om, hvordan du bruger en Trangia bedst, så kast et blik på denne artikel.

Friluftverdenens svar på en elkoger – en Jetboil

Sommetider, når du er på tur, så skal du kun bruge varmt vand. Det kunne f.eks. være, hvis du er på en dagstur og skal have vand til kaffen. Eller hvis du har købt frysetørret mad til aftensmad – det gør jeg tit selv, når jeg er på tur.

Som sagt er en Jetboil friluftsverdenens svar på en elkoger. Den koger en halv liter vand på ca. 100 sekunder, hvilket er rigtig rart! Det er både nemt, hurtigt og billigt i brændstof – de kører på gas. Til gengæld kan du ikke lave mad i din Jetboil, som du kan i Trangiaen. Den helt klassiske hedder Jetboil Flash og koster 1099,-.

Brændstof til dit Trangia-sæt eller Jetboil

Når du har valgt en brænder, så skal du huske også at have enten en flaske sprit eller en gasdåse med. For brændstoffet følger nemlig ikke med, når du køber udstyret.

Der findes to forskellige slags brændstoffer, som du skal bruge; sprit og gas. Sprit bruger du udelukkende til dit Trangiasæt, med spritbrænder, mens du selvfølgelig bruger gas til Trangiasættet med gasbrænder og til din Jetboil.

Hvis du planlægger at bruge din gasbrænder i koldt vejr eller oppe i højden, så er det vigtigt at du køber en gas f.eks. fra Jetboil eller Primus. De har nemlig det rette blandingsforhold og virker bedst. Det er også bedre for din brænder ikke at bruge den billige gas fra havecentret, selvom det sagtens kan lade sig gøre.

Du kan tage et kig på vores udvalg af Trangia tilbehør og Trangia stormkøkkener, samt læse endnu mere om historien bag mærket her. Her kan du også tage et kig på de mange fordele ved de forskellige produkter, og finde frem til det, du skal bruge, når du skal i gang med madlavningen i dit friluftsliv.


4. Overnat i naturen - De første nætter i shelter
 

Det er noget af det fedeste at overnatte ude i naturen! Og her lærer du lidt om at sove i shelter – den mest oplagte at begynde med. Telt er nemlig en lidt mere omfattende opgave, og tit også ret dyrt at komme i gang med.

Men det er fantastisk at ligge der i mørket i shelteren og lytte til skoven. Måske kigge op på stjernehimlen og bare nyde at være til.

Hvis du gerne vil sove i shelter, så er der faktisk ikke særlig mange ting som er død-nødvendige. Jeg vil mene, at du skal have fat i en sovepose og et liggeunderlag, og så er du kørende! De andre ting som er rare at have, har du typisk derhjemme. Det kunne være sådan noget som varmt tøj, en lygte og andre ting du skal bruge, når du sover. 

 

Soveposen til det sene forår, sommeren og det tidlige efterår

En sovepose er rar at have, og den kan bruges til mange ting udover shelterturen. Hvis du ikke er helt sikker på, at friluftsliv er noget for dig, så vil jeg anbefale dig at købe en billig sovepose til at starte med. Så kan du altid opgradere bagefter. Du skal huske, at bare fordi soveposen er billig, så er den ikke dårlig. Det man typisk betaler mange penge for i en sovepose er: 1) Den er lavet i dun 2) at den er superlet og lille 3) meget varm. Det har du ikke behov for, fra starten af. Derfor vil jeg anbefale dig at tage et kig på Döndal Fjælstaun +3 fibersovepose. Det er en solid fibersovepose med en komforttemperatur for mænd på +3oC og på +7oC for kvinder. Altså er den fin til det (ret) sene forår, hele sommeren og det tidlige efterår herhjemme i Danmark. Fjælstaun koster 479,- og er derfor en ideel begyndersovepose, da den både er meget billig, fin varm, men en smule i den tunge ende af skalaen. Men det betyder ikke så meget, hvis du ikke skal vandre meget langt med den. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst holder varmen i soveposen om natten, så tag og læs denne artikel.

Liggeunderlaget til det sene forår, sommeren og det tidlige efterår

Nå du skal prøve at sove udendørs for første gang, så skal du selvfølgelig også bruge et liggeunderlag, for at sove godt. Ligesom med soveposen, så betaler man i liggeunderlag for, at det er meget let, samtidig med at det er meget isolerende. Man kan sagtens give tusindvis af kroner for et liggeunderlag. Men det har du ikke brug for. Derfor vil jeg anbefale dig at kaste et blik på TLTs HVIL Basic liggeunderlaget. Det koster 479,- og er et ideelt begynderunderlag. Det er ca. 4 cm tykt og har en R-værdi på 3,0. R-værdien er den måde liggeunderlagene viser, hvor gode de er til at isolere mod kulde. Hvis du gerne vil lære lidt mere om det, så tag og læs denne artikel. Altså er HVIL Basic et rigtig godt liggeunderlag, som kan gå til det meste – så længe temperaturen ikke kommer under frysepunktet.

Sådan finder du din shelterplads

Før du kan komme ud og sove i skoven, skal du selvfølgelig have et sted at gøre det. Og det er klart nemmest i en shelter. Sheltere bookes på flere forskellige måder, og langt de fleste er gratis at benytte. Du kan finde en ret god oversigt, hvor størstedelen af shelterne er på, i appen der bare hedder ”Shelter”- den er gratis. Her kan du læse lidt om de forskellige sheltere og også klikke dig videre ind og booke dem.

Men! Der findes også sheltere som ikke kan bookes. Så dem er du afhængig af at komme først til eller i hvert fald satse på, at de er ledige. Jeg synes, at du skal vælge en shelter, som du kan booke, som det første. Så er du sikker på, der er plads, når du kommer frem.

 

 
5. Sådan kommer du i gang med vandring, hvis du aldrig har prøvet det før
 

Det kan være at madlavning og det at sove udendørs ikke er det vigtige for dig. Det kan være, du hellere vil gå nogle lange ture og sove på hotel eller vandrehjem, hvor der er en dejlig varm seng, og maden bliver serveret for dig. Så skal du bruge nogle lidt andre ting, end til de andre kategorier, som jeg har gennemgået.

Jeg synes, det vigtigste at have, hvis du skal i gang med vandring, er: et par gode vandrestøvler, to par gode vandresokker i en blanding af uld og kunststof og en rygsæk. Størrelsen på rygsækken afhænger selvfølgelig af, hvor mange dage du regner med at være væk, og hvad du skal have med. Men ca. 50 liter i størrelse er nok ikke ved siden af.

Du kan jo også sagtens kombinere dit udstyr til vandring med flere af de andre kategorier – blandt andet overnatning i shelteren og kategorien om regnvejr. Det ville være rigtigt smart, hvis nu du planlægger at skulle på en længere vandretur.

 

De gode begynderstøvler

Jeg synes, du skal investere i nogle solide støvler, fordi de holder længere og du er bedre beskyttet mod vabler, med et par støvler der sidder godt fast på foden. Dem kan du også bruge, selv om du finder ud af, at vandring slet ikke er noget for dig. Derfor vil jeg anbefale dig at kigge på – og prøve, ikke mindst (!) – et par Grisport Ranger Spotex støvler. Jeg er landet på at anbefale dem, fordi de er solide, har gode såler, er ret vandtætte, men stadig åndbare, og så er de til at betale. De kommer både til herrer og til damer, koster 1299,- og er bundsolide. Det er en støvle, som kan bruges til det meste, nærmest uanset hvor du skal hen.

Som sagt er det også rart at have en god støvle, hvis du skal en tur i skoven, og det regner og er mudret. Husk at prøve dem hjemme i stuen, hvis du er i tvivl. Og hvis du gerne vil læse lidt mere om at udvælge vandrestøvler, så læs lige denne artikel.

Lige med andre støvler, så er der ingen vej uden om at prøve dem inden din første tur, og også gerne prøve mange forksellige modeller. Vandrestøvler kan være dyre, men det er også dyrt skal købe nogle nye efter to ture fordi de simpelthen ikke passer til din fod. Fødder kan jo være brede, høje, smalle, lave, med fremtrædende hæl eller knyster. Vandrestøvler er på den anden side også ret billige, da de den gode kvalitets støvler, der passer dig fod kan holde dig i mange, mange år.

Uldstrømperne der bare holder

Når du er på vandretur, så er det supervigtigt, at du kan holde dine fødder tørre, og at du har noget på fødderne, som ikke folder og flytter sig – det kan nemt give vabler. Derfor giver det rigtig god mening at investere to par vandresokker i en blanding af uld og kunststof. Ulden transporterer fugten væk fra kroppen og kunststoffet giver en bedre slidstyrke. Jeg skriver to par, for det er rart at have et par at skifte med, hvis dine fødder bliver våde af vand eller sved.

Et godt bud kunne være Ulvang Spesial. De har 60% blød merinould i sig og er slidstærke, samtidig med at de har lidt kompression i sig og er til at betale – de koster 129,-. Det er svært at finde nogle sokker, som er billigere, for så bliver de typisk tyndere og dermed beregnet til at være indersokker – de holder ikke lige så godt.

Hvis du gerne vil være helt skarp på, hvordan du undgår vabler på din vandretur, så tag og kig på denne artikel her

Rygsækken til den første vandretur

Til enhver vandretur hører jo en rygsæk. Du skal have et sted at have dine grejer, når du er på farten, og en rygsæk som sidder godt. Personligt synes jeg, det er ret vigtigt, at rygsækken ikke bliver for stor, for så kommer jeg i hvert fald til at tage alt muligt skrammel med, som jeg ikke har brug for.

Derfor vil jeg anbefale dig at kigge på TLT PAK 55. Det er en rygsæk på 55 liter, den har gode lommer, et solidt bæresystem og er nem at indstille til din kropsbygning. 55 liter er ganske fint til 3-4 dages vandretur og mere end rigeligt, hvis du skal ud i shelter en enkelt overnatning. Rygsækken koster 1199,- og er derfor i den absolut billige ende for størrelsen.

Hvis du gerne vil vide lidt om, hvordan du bedst justerer din nye rygsæk, så læs denne artikel. Og hvis du også gerne vil vide noget om, hvordan det er smartest at pakke den, så kig med her.

Den samlede, vejledende pris for udstyret til vandring

Det var altså de tre ting, som jeg synes, der er vigtigst, når du skal i gang med vandring. Og som du kan se, så kan du faktisk komme i gang med at vandre for under 3000 kroner!

 
6. Gode råd med på vejen
 

Her til sidst vil jeg lige give dig et par gode råd med på vejen.

 

  1. Lån, for pokker! Der er ingen, der siger, at du skal købe alt til din tur helt fra starten. Du kan garanteret låne dig til noget fra dine venner og bekendte. Og dermed bliver prisen selvfølgelig lavere og måske mere overskuelig. Du kan også kigge på at købe brugt, på tilbud eller andre smarte ting. Dog vil jeg anbefale dig ikke at låne dig til støvler, for du får en markant bedre tur, hvis du går i dine egne støvler, som er gået til af dine fødder.
  2. Lyt til erfaringerne. Nu, hvor du allerede har fat i dine venner for at låne alt deres grej, så hør dem også lige om de har nogle gode tips og tricks til den tur, du skal ud på nu. Der er ikke noget bedre end erfaring, og de har garanteret lavet en fejl eller gjort sig en erfaring, som du så ikke behøver at gøre – helt perfekt!
  3. Udnyt bloggen. Hvis der er andet du gerne vil være skarp på, så klik noget mere rundt her på vores blog. Vi har en masse artikler om alt mellem himmel og jord, der handler om friluftsliv og løb – og der kommer hele tiden mere til.

  

Rigtig god fornøjelse med at komme i gang med friluftslivet!

Råd og vejledning
Posted: June 04, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger