Sådan går du fra camping til glamping

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan går du fra camping til glamping
Inspiration
09 May 2022

Sådan går du fra camping til glamping

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Kender du det: Du vil meget gerne ud at bruge tid i naturen, men indimellem savner du at have bad og toilet i nærheden, og måske er vejret ikke på din side og nattesøvnen af svingende kvalitet. Drømmer du om at få det bedste fra begge verdener? At tage ud, nyde naturen og vende tilbage til lune, tørre omgivelser, hvor du kan slappe af med en dampende varm kop kaffe og sove i en blød seng. Hvis du synes, det lyder fuldstændig fantastisk, så læs med her!

Her i artiklen bliver du nemlig klogere på glamping som koncept. Du bliver klogere på, hvordan du selv kan glampe, og du får en masse tips og tricks til, hvad du kan lave på din glampingtur.

Du kommer til at høre om følgende ting:

1)     Hvad er glamping?

2)     Vil du booke eller selv planlægge din glampingtur?

3)     Hvad skal du gøre for at få den rigtige glampingfølelse?

Hvad er glamping?

Glamping er i princippet en luksuriøs måde at bedrive friluftsliv på. Det handler om at skære de primitive og – for nogle – besværlige ting på turen fra, så du kun står tilbage med oplevelser i naturen, uden at du behøver tænke over, hvor du skal sove, om du har vand nok med, om din sovepose er varm nok osv.

Men når det er sagt, så er glamping mange ting. Ligesom med friluftsliv som vi kender det, er der ingen regler for, hvad der er indbefattet. Det er glamping, når du ”bare” smider et par madrasser bag i bilen og tager dyner, puder og Trangia med på turen og kører af sted. Men det er også glamping at flyve til andre lande for at sove i en jurt, en iglo, på et ishotel eller lignende, hvor alt er betalt for, og det nærmest føles som at være på 5-stjernet hotel.

Glamping er for nogle en helt perfekt måde at blive introduceret til friluftslivet på. Det kan også være en ret god måde at have små børn med på tur. For det indebærer ikke, at du skal sove på jorden, men du kan lokke med at sove indendørs, bruge et rigtigt bad og toilet og nyde naturen i løbet af dagen uden at skulle slæbe på en stor rygsæk.

Hvad er forskellen på glamping og camping?

Fra_camping_til_glamping-2

Generelt set adskiller camping og glamping sig jo ikke særlig meget fra hinanden.

Essensen i begge dele er, at man skal ud og nyde naturen. Men den store forskel er uden tvivl niveauet af komfort. Hvis vi sammenligner glamping med at være på vandretur i flere dage, så siger det sig selv, at på vandretur vil du gerne bære på så lidt vægt som muligt, fordi du selv skal have det på ryggen og flytte kiloene kilometer efter kilometer. Det sætter en helt naturlig grænse for, hvor meget komfort du kan få.

Selvom du sagtens kan tage på glamping uden en bil, fylde rygsækken op med lækre ting og få en helt kanon glampingtur, så er det typisk nemmere, hvis du har en bil med. Hvis du er i bil, så kan du typisk have en masse ekstra ”niceness” med. Det kunne være store madrasser, et bedre køkken end et Trangia osv. Derudover kan en stor forskel på glamping og eksempelvis vandreture være graden af tilgængelighed. Mange glampingsteder kan du køre eller flyve til, hvor nogle af de mest fantastiske udsigter og oplevelser i naturen tit kræver et par gode ben, og at du er villig til at sove på et liggeunderlag - som du selv skal slæbe - for at komme til at opleve dem. For nogle mennesker er det vigtigste ved friluftslivet også det faktum, at de er helt alene, og der ikke er andre mennesker i nærheden. Og det kan være svært at opfylde, hvis du glamper.

Vil du selv planlægge eller betale andre for den perfekte glampingtur?

Fra_camping_til_glamping_1

Du kan glampe på overordnet set to måder. Du kan pakke rygsækken med alt, hvad du skal bruge, og lave din glamping lejr lige præcis som du vil have den. Men du kan også finde et glamping-ophold, som i mange tilfælde kan være nærmest ligesom at bo på et hotel. Det siger sig selv, at det sidste typisk er markant dyrere end at gøre det selv.

Glamping på budget - når du planlægger selv

Det behøver selvfølgelig ikke at være rasende dyrt at tage på glamping. Og du kan jo faktisk også bruge en stor del af det grej, du allerede har og bruger. Det vigtigste at huske er at overveje, hvordan du giver dig selv ekstra komfort på turen. En god øvelse for dig kan være, at du sætter dig ned og tænker over, hvad du plejer at savne mest, når du eksempelvis er på vandretur. Er det muligheden for at bruge et rigtigt toilet? Er det en blød madras? Er det muligheden for at have et stort opholdsrum i teltet, så det føles mere som et hjem? Eller er det måske muligheden for at lave mere avanceret og lækker mad? Det kan jo også være, at det er noget helt andet, som du savner og bare ville ønske, du kunne tage med ud i naturen. Så synes jeg, du bør starte din glampingforberedelse dér og så stille og roligt bygge ovenpå, hvis det er noget for dig. 

Hvilke glampingoplevelser behøver du ikke selv planlægge?

Hvis du derimod gerne vil have en outdooroplevelse ud over det sædvanlige - med ekstra komfort - så kan du også vælge at besøge et af de mange steder, der udbyder glampingoplevelser. Det er typisk sådan, at du kommer til at overnatte et anderledes sted, som ligger i eller tæt på naturoplevelser. Det kunne være i en mongolsk jurt, en iglo, der kunne være udendørs vildmarksbad eller andre lækre faciliteter. Med en simpel googlesøgning kommer du til at vælte dig i muligheder for at glampe – både herhjemme og i udlandet.

Hvad skal du gøre for at få den rigtige "glampingfølelse"?

glamping_2_

Noget af det, som gør glamping sjovt, er din mulighed for at medbringe alle mulige ting og sager, som gør din tur lidt mere luksuriøs. Her er det kun fantasien, der sætter grænser! Jeg synes virkelig, du skal udnytte og nyde (!), at du ikke selv skal bære på dit grej dagen igennem. 

Det vigtigste i glamping er jo at få den rigtige glamping-følelse. Det handler om at efterlade hverdagens stress og jag derhjemme, mens du holder fast i komforten. Og det kan du gøre rigtig meget for selv.

Hvad skal du have med?

Du kan for eksempel medbringe lanterner eller flagermuslygter til at få hyggelig belysning udenfor. Du kan medbringe nogle lækre stole, så du ikke skal sidde på jorden. Og hvis du allerede er nået dertil, så kan du jo også eksperimentere med for eksempel at medbringe en hængekøje, som du kan ligge og slappe af i, i løbet af dagen.

Der findes utallige videoer på nettet om, hvordan du kan glampe. En af dem foreslog endda, at du kunne tage en lille projektor med og lave en hjemmebiograf i teltet!

Som sagt – det er udelukkende fantasien, der sætter grænser.

Hvordan skal du sove?

Planlægger du selv glamping-turen, skal du selvfølgelig have noget at sove i. I stedet for at sove i dit lette vandretelt, som ikke har så meget plads og komfort, giver det mening at kigge efter et større telt. Jeg vil anbefale dig at kigge efter et bomuldstelt. De har nemlig et helt fantastisk indeklima, og de er tit store nok til at være rare at opholde sig i. Men de er ofte for tunge til at komme med på eksempelvis en traditionel vandretur. Hvis du gerne vil læse lidt mere om at vælge telte, så kig på denne artikel.

Jeg synes, noget af det vigtigste på glamping er, at man sover helt fantastisk. Og det indebærer - ud over en lækker madras eller et stort og tykt liggeunderlag - en dyne. Så pak bilen med alt hvad du plejer at sove med derhjemme. Husk også en hovedpude, en god bog, ekstra puder og måske et tæppe. Så er du klar til en skøn nat i teltet. Og der er jo ikke noget bedre end at komme hjem fra en god, lang dag i skoven og så krybe under dynen.

Hvad med maden?

Prikken over i’et på din glampingtur er selvfølgelig maden. Sommetider har du måske et ”rigtigt” køkken, mens du andre gange skal lave mad på bålet. Uanset hvad vil jeg slå et slag for, at du bruger bålet så meget som overhovedet muligt. Det er en fuldstændig fantastisk måde at lave mad på. Bare at pakke noget ind i saltdej, lægge det i gløderne og tage det ud et par timer senere – helt mørt og lækkert. Det kan også noget at lave mad i lang tid og virkelig kræse om det, hvis du har den mindste interesse for det. Du kan læse meget mere om bålmad på dette link.

Det er en stor del af glampingoplevelsen at spise og drikke godt. Derfor vil jeg også opfordre dig til at købe ind, så du måske kan lave din yndlingsdrink eller i kan nyde et glas vin, mens I sidder om aftenen og taler om det, I har oplevet i løbet af dagen. Du kan også tage din stempelkande med, så du kan få en dejlig kop kaffe fra morgenstunden omringet af den skønne natur.

I stedet for at lave maden selv kan du også vælge at glampe et sted, hvor der er en restaurant tilknyttet. Så bliver det vist ikke mere luksuriøst! På den måde behøver du ikke tænke på andet end at hygge dig og slappe af uden at arbejde det mindste. Så er det en glamping oplevelse med luksus på alle parametre.

En pause fra hverdagen

Glamping er en perfekt måde at komme lidt væk fra hverdagens trommerum uden at det behøver at være hele vejen til udlandet, en hel forlænget weekend eller generelt bare et større projekt. Der findes en masse muligheder for at tage på glamping i Danmark. Både den mere selvbyggede og den helt luksuriøse slags. En helt perfekt lille ferie i Danmark.

Glamping er et rigtig godt valg, hvis du gerne vil gøre godt for krop og sjæl. For det er altså bare skønt, at kunne ligge og lytte til naturen, når du vågner om morgenen, og følge med mens natten falder på. Det er et frirum midt i naturen - uden at du behøver, at skulle bakse med mangel på toilet eller et lidt for tyndt liggeunderlag.

Alt i alt er glamping et godt bud på et afslappende afbræk fra hverdagen - både for de erfarne friluftsentusiaster og dem der ikke er de helt store fans af at være foruden de vandte ferciliteter.

Der er, som allerede nævnt, mange forskellige slags glamping telte, som kan danne rammerne for din udflugt ud i det blå. Der er muligheden for at tage eget telt med, som kan sættes op flere forskellige steder i Danmark. Og der er muligheden for at vælge et af glamping stederne, hvor det hele står klart og parat med bløde madrasser, hyggelige lyskæder og egen private terrasse.

Hyggeligt - også i dårligt vejr

Vi ved det alle sammen - det danske vejr er ikke altid helt til at stole på. Det kan kort sagt byde på lidt af hvert. Du kan selvfølgelig komme udenom risikoen for regnskyl ved at vælge en glamping lokation uden for Danmarks grænser, hvor risikoen for vand fra oven er langt mindre - men egentlig behøver en omgang regn slet ikke at spolere idyllen på din glamping tur.

For det gode ved glamping er jo netop, at man har gjort lidt ekstra ud af det hele - også det indvendige af ens telt. Når du har lagt vægt på hyggen inde i dit telt, hvad end det er et selvopsat telt eller et allerede opslået et af slagsen, så er rammerne sat for at kunne nyde de regnbyger, som det danske vejr nu og da byder på. Det kan nemlig være ret hyggeligt at sidde helt tørt inde i ens telt og kigge ud på regnen og hvordan den får naturen og alle duftene til at ændre sig.

Glamping er altså ikke kun godt i tørt vejr. Det kan være hyggeligt uanset vejrudsigten - det handler bare om at nyde alle de gode faciliteter, man har til rådighed, nu hvor man er på glamping i stedet for camping.

Husk også:

… at der findes utallige fede glampingsteder uden for Danmarks grænser. Det er f.eks. muligt at overnatte i en glasiglo i Finland og se nordlyset derfra! 

 Og så er det altså bare med at komme afsted på din glampingtur – rigtig god fornøjelse.   


Inspiration
Posted: May 09, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger