9 tips til vellykket bålmad

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
9 tips til vellykket bålmad
Råd og vejledning
24 March 2021

9 tips til vellykket bålmad

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.



Hjemme i køkkenet er det nemt at skrue og indstille på blus og ovn. Men når vi kokkererer over bål, er det netop en af de fantastiske udfordringer, som vi skal forholde os til. Derudover er bålmad hyggeligt og en god aktivitet at samles om. Og det er ikke kun for primitive jægere og kendte gourmetkokke i DRs bedste sendetid – alle kan være med!

Her har vi samlet ni af vores bedste tips og tricks til at komme i mål med mad på bål.

 

#1 Husk god tid og forberedelse

Det kan lyde banalt. Men en af de hyppigste og mest ærgerlige fejl i forbindelse med madlavning over bål er faktisk, at man går for hurtigt og for uforberedt frem. Det er vigtigt, at du har forberedt nok brænde til at holde bålet kørende under hele processen. Sørg også for at starte bålet i rigtig god tid. Det skal nemlig være tilpas varmt og tilpas stort til, at du ikke kvæler det, når du putter gryder og pander på. En gryde fyldt med koldt vand trækker faktisk rigtigt meget varme ud af bålet – energi, som bålet skal bruge til at holde sig selv i gang.

 

#2 Lav et godt glødebål (og tag dig tiden til det)

Mad over bål - tips og tricks

Til mange typer madlavning er det en stor fordel at lave et godt glødebål. Gløder er bare meget nemmere at lave mad over end tilfældige stikflammer, da de varmer længe og jævnt. Med fare for at gentage mig selv, så tager gode gløder tid at lave. Så start tidligt med at få tændt bålet. Og så kræver gløder større mængder brænde, end man lige regner med – og ikke mindst brænde af den rigtige type.


#3 Vælg tungt og hårdt brænde

Mad over bål - tips og tricks

For at få de bedste og mest stabile gløder bør du bruge hårde og tunge træsorter såsom bøg, eg og ask. Disse typer træ brænder langsomt og længe, men har en høj brændværdi, der betyder, at de afgiver en masse energi (og altså varme) undervejs.

 

#4 Prøv en jægerild – og to bål

Et pyramidebål er rigtigt hyggeligt, særligt hvis man bruger nåletræ, der brænder hurtigt og giver et dejligt lys og masser af hygge. Når vi laver mad, har vi dog lidt andre prioriteter. Et rigtigt godt bål til madlavning, hvor man ikke lige har et bålstativ, er den såkaldte jægerild. Find to store kævler i eg eller bøg, og placer dem på hver side af et væltet pyramidebål. Gryden kan nu hvile på kævlerne på hver side, og du kan fra enderne styre bålet med ekstra brænde. Husk at vende åbningen mellem kævlerne op mod vinden, så du slipper for selv at ligge og puste ind i gløderne.

 

Vil du have ekstra godt styr på madlavningen, vil vi faktisk anbefale, at du laver et separat bål til produktion af gløder. Gerne et pagodebål. Har du lavet din jægerild af to kævler med god længde, kan fødebålet placeres i den ene ende, mens madlavningen kan foregå i den anden. Med en spade kan du så overføre gløderne og på den måde regulere varmen.

 

#5 Brug et bålstativ

Mad over bål - tips og tricks

Har du et bålstativ, slipper du for at lave en jægerild, og du kan hænge gryderne direkte henover det væltede pyramide- eller pagodebål – eller gløderne fra dem. Mange bålstativer giver dig desuden mulighed for nemt at indstille afstanden fra gryden ned til gløderne. På den måde får du endnu mere kontrol over din madlavning.

 

”Men er det virkelig nødvendig med jægerild eller bålstativ? Hvorfor ikke bare stille gryden eller panden direkte ovenpå bålet?”, tænker du måske. Den meget høje varme direkte fra gløderne gør det næsten uundgåeligt at brænde maden lidt på. Derudover risikerer du at kvæle ilden. Så har du ambitioner for madlavningen, er lidt afstand til gløderne altså vejen frem.

 

#6 Hav nogle gode bålhandsker

Et par robuste handsker, som du ikke er øm omkring, kan gøre madlavningen lidt mere sikker og noget nemmere. Handskerne giver dig også mulighed for at rode lidt rundt med selve bålet, uden at du brænder dig. Det er så ærgerligt at brænde hul i sine dyre handsker (ja, jeg taler af bitter erfaring) eller at fumle med gryden, fordi den er for varm. Bålhandsker er ikke det første bålgrej, man tænker på, men de kan faktisk fuldende oplevelsen.

 

#7 Overvej materialerne i potter og pander

Det kræver ikke særligt meget forskelligt køkkengrej at kunne lave mad over bål. Én gryde er ofte nok. Til gengæld kan grydens eller pandens materiale betyde rigtigt meget for den samlede oplevelse.

Er du på vandretur, er det oplagte materiale aluminium, da det er superlet og har en fin holdbarhed. Aluminium leder også varmen rigtigt godt, hvorfor det kan være perfekt til at koge kartofler eller lave suppe. Ulempen ved materialet er, at den høje varmeledningsevne også gør, at mad, der ikke indeholder særligt meget væske, nemmere brænder på.

Skal du ikke bære dit grej særligt langt, vil vi anbefale stål eller støbejern. Disse materialer fordeler varmen mere jævnt tager længere tid om at varmes op og køles ned. Det er altså lidt nemmere at styre madlavningen. Til gengæld kan de være drøntunge.

Uanset hvad du vælger, tager det lidt tid at lære materialerne ordentligt at kende. Mist derfor ikke modet, hvis det ikke lykkes at få temperaturen lige i skabet på den første tur. Det kommer stille og roligt med erfaringen. Og når det så rigtigt lykkes, så er det en virkelig fed fornemmelse.

 

#8 Brug en Dutch Oven

Mad over bål - tips og tricks

Her er tale om en særlig form for støbejernsgryde, som pga. sin konstruktion også kan bruges som ovn. Gryden sættes typisk ind i bålet godt omgivet af gløder. Låget lægges på. Og på toppen lægges endnu et godt lag gløder, så maden eller brødet får varme fra alle sider. På den måde kan du bage det lækreste grydebrød, lave marokkanske tajine-retter eller stege en god steg. For den fulde oplevelse med en Dutch Oven bør man anskaffe sig en lågløfter, så man nemt kan komme til maden undervejs. For ja, låget bliver varmt.

 

#9 Husk skåle, skærebrætter og skraldesæk – og alle de andre småting

I sin iver efter at få skaffet og transporteret brændet og at få booket den gode shelterplads, kan man nogle gange glemme nogen af alle de vigtige småting. Det kan være uundværlige småting som en lighter. Eller ting, der bare gør bare turen en lille smule nemmere. 

Husk f.eks. at have skåle nok med. Så har du altid et sted til vaskede grønsager eller til at ælte en dej. Husk også en skraldesæk eller to. Det er så bøvlet at skulle improvisere ud af en kødbakke eller lignende. Husk at have skærpet køkkenkniven, at medbringe stegetermometeret eller at pakke et par vådservietter til overfladisk rengøring af skærebrætterne. Sådanne småting er med til at flytte fokus over på fornøjelsen og dermed fuldende turen.

 

Jeg håber, at du har fået noget inspiration til, hvordan du tager din madlavning over bål op på næste niveau.

Og husk nu, at langt de fleste retter hjemme fra køkkenet faktisk kan laves over bål. Men at nogle gange kan det gøre oplevelsen langt bedre, hvis man holder sig til de simple retter i begyndelsen. F.eks. spaghetti bolognese eller biksemad. Så er der mere overskud til at fokusere på varmeregulering, vedligeholdelse af bålet og de lækre råvarer. Og hyggen, selvfølgelig.

 

Velbekomme!

Råd og vejledning
Posted: March 24, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger