Hybridbukser og miljøbevidsthed

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Hybridbukser og miljøbevidsthed
Råd og vejledning
26 February 2020

Hybridbukser og miljøbevidsthed

Svenske Lundhags er gode til at lave hybridbukser – rigtig gode. Og mens det er fantastisk at trække i et par lækre, funktionelle bukser, så hører der også en anden historie til at investere i et par vandrebukser, der holder til den ene tur efter den anden. Det handler nemlig også om øget miljøbevidsthed.

Når vi drager på tur i naturen, pulsen kommer i vejret, og elementerne viser tænder, så er det en kæmpe fordel at have noget tøj på, der kan beskytte os mod vind og vejr, men hvor kroppen samtidig kan ånde. 

Det gør ganske enkelt ture bedre og mere behagelige. Men det slider at tage på tur. Bukser bliver vandret i laser. Støvler bliver trådt ud. Rygsække får huller. Intet udstyr varer for evigt, og på et eller andet tidspunkt må man ud og investere i nyt. 

 

Holdbarhed og bukser du holder af

Køber man produkter i høj kvalitet, behøver man dog ikke skifte sit udstyr så tit, og man skåner samtidig miljøet, da ens andel af aflagt udstyr på lossepladsen bliver mindre. Og så bliver der ikke brugt unødige ressourcer på at fremstille det ene produkt efter det andet, som ikke holder særligt længe. 

Det er klart, at kvalitet koster. Lundhags Makke Pant er ikke de billigste på markedet, men det er kvalitet, og i det lange løb efterlader de et mindre miljømæssigt aftryk end et produkt i dårligere kvalitet. Der er samtidig øget fokus på genbrug i produktionen, og Makke Pants' primære materiale er f.eks. Lundhags Polycotton (LPC), der består af 65 % genanvendt polyester og 35 % økologisk bomuld. 

”Stoffet er tætvævet, hvilket betyder, at det beskytter mod vind, men samtidig ånder godt. Fiberkompositionen gør, at stoffet er stærkt og tørrer hurtigt, når det bliver vådt; især på grund af polyesterens egenskaber. Bomuldet giver komfort og en god følelse i stoffet,” fortæller Sara Wiksten, der er produkt- og bæredygtighedsansvarlig hos Lundhags.

Netop følelsen var noget, der imponerede, da Opdag Verden testede bukserne. 

Opdag Verdens tester, Rasmus Simonsen, skrev: 

”Bukserne er sammensat af tre forskellige materialer, som sikrer styrke, bevægelsesfrihed og komfort. Materialerne er behagelige mod huden, og kombinationen af det strækbare Schoeller Dryskin og det bløde LPC-materiale får næsten én til at glemme, at man har bukser på. Makke Pant har ikke den tunge følelse, som nogle tekniske friluftsbukser kan have, og de vejer heller ikke mere end 455 gram. Jeg er især imponeret over det strækbare materiale, som på ingen måde føles sårbart, samt det imponerende lette og tynde, men utroligt stærke, Schoeller Keprotec, der bruges i fodenden.” 

Miljøbevidste partnere

Hybridbukser

Netop forstærkningen i fodenden er en af grundene til Makke Pants' holdbarhed. Bukserne er nemlig forstærket med forskellige materialer på forskellige steder. Schoeller Keprotec indeholder for eksempel 76 % polyamid, som er en stærk fiber i sig selv, samt 14 % kevlar.  

”Det er vigtigt at have holdbare materialer på bagdelen, knæene og benene. Bukserne holder længere, når ekstra stærke materialer sidder lige netop dér,” siger Sara Wiksten, der betragter Schoeller som en af verdens bedste stofleverandører: 

”Alle stoffer, som vi bruger fra Schoeller, er Bluesign-certificerede, hvilket sikrer, at alle ingredienser og processer i produktionen er optimeret ud fra et bæredygtighedsperspektiv. Schoeller laver nogle af de absolut stærkeste og bedste stoffer, du kan bruge, og er en af de stofproducenter, der investerer mest i moderne teknologi, der sparer ressourcer; både energiforbrug og vandforbrug. For 10-15 år siden krævede det 100 liter vand at farve én meter stof. I dag kræver det 8 liter. Det er den slags partnere, du skal have, hvis du skal være virkelig skal have fokus på bæredygtighed.”

Stof til eftertanke

Ifølge testen i Opdag Verden, så er Makke Pants meget lækre at trække i på tur, og der er ingen tvivl om, at det er et par solide bukser, der kan klare masser af hård brug. Men hvor lang tid kan man regne med, at et par bukser af en sådan kvalitet holder? 

Spørger du Sara Wiksten, handler det om, hvordan produktet bliver brugt og plejet, og hvordan det ser ud. Hun forklarer:  “Vi introducerede Makke Pant i foråret 2013, og jeg har stadig den første prototype, som jeg begyndte at bruge dengang. Det bedste er, at jeg stadig føler mig lige så godt klædt og stilfuld i 2019. Det er et meget vigtigt aspekt ved design af et produkt, at det skal være stilfuldt og moderne i lang, lang tid. Selvfølgelig bliver bukserne slidt forskelligt ved forskellige former for brug, men en person, der dyrker regelmæssige udendørsaktiviteter som vandreture og friluftsliv, kan have bukserne i mange år, hvis de bliver behandlet ordentligt: Rengøres, når de bliver snavsede, og ikke bliver lagt i tørretumbleren eller varmebehandlet på andre måder ved tørring.”

Der er ingen tvivl om, at kvalitet og en mere bæredygtig produktion kan mærkes på det endelige prisskilt ude i butikken. Det er dog værd at spørge sig selv, om det ikke er det værd? 

For hvad er fedest: at have gennemsnitlige produkter, der ofte skal skiftes ud, eller at have et topprodukt, der holder lang tid, og hvor der er tænkt øget bæredygtighed ind i produktionen? 

I den sidste ende kommer man nok til at betale nogenlunde det samme, så hvorfor ikke stile efter den høje kvalitet og fokus på miljøet? 

Det startede med støvler

Ambitionen om at skabe gode, holdbare produkter har været med Lundhags lige fra begyndelsen. 

Da Lundhags grundlægger, skomageren Jonas Lundhag, begyndte at fremstille sko og støvler i 1932, havde han en klar ambition: Hans fodtøj skulle holde til et helt livs brug. Selv et par utroligt slidstærke støvler har en smertetærskel, men det betyder jo ikke, at man er nødt til at smide dem væk – hvorfor ikke reparere i stedet for? En sål kan for eksempel erstattes. Og man kan lade være med at bruge membraner, for ryger membranen, så ryger støvlens gode egenskaber også. Det er derfor, Lundhags ikke bruger membraner den dag i dag.

Det er ikke kun, når det kommer til støvler, at den tankegang går igen hos Lundhags. Værdisættet om holdbarhed og øget bæredygtighed går igen i Lundhags andre bukser, mellemlag, jakker og rygsække.

Råd og vejledning
Posted: February 26, 2020
Forfatter: Opdag Verden