Fra guldmand til uldmand

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Fra guldmand til uldmand
Råd og vejledning
29 February 2020

Fra guldmand til uldmand

Det var en olympisk mester i langrend, der var med til at genintroducere uld i friluftsbeklædning og gøre det til et naturprodukt alverdens friluftsfolk sværger til. 

I dag er det en slet skjult hemmelighed, at uld egner sig særdeles godt til friluftsbeklædning, men sådan har det ikke altid været. Faktisk skal man ikke mere end et par årtier tilbage for at finde en tid, hvor det var svært at finde sig et par sokker i merinould eller et godt inderlag i uld med alle de glimrende, naturlige egenskaber det har. 

Tilbage til dengang, Vegard Ulvang var en af verdens bedste langrendskiløbere og blandt meget andet vandt tre OL- og to VM. 

Vegard Ulvang var i slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne en af Norges superstjerner, der pressede sig selv til formidable præstationer, havde en hvilepuls på 35 og drog på vilde eventyr og ekspeditioner, når han ikke fik hængt medaljer om halsen i konkurrencer. 

Han besteg Nordamerikas højeste bjerg, iskolde Denali, og han krydsede Grønland på ski på blot 15 dage, hvilket efter sigende fik de ansvarlige for det norske skihold til at svede frygtdråber, for hvad hvis han nu kom til skade? Senere besteg Ulvang bl.a. bjerge i Himalaya og Kaukasus. Og så tog han også lige en smuttur til Sydpolen; selvfølgelig på ski. 

Dengang for 30 år havde Vegard Ulvang indset, at uld virkede fortrinligt, når han tog på ekspeditioner til verdens kolde egne. Når han trænede hårdt og konkurrerede, gjorde han dog som de andre og bar et syntetisk inderlag.

”I 1980’erne og 1990’erne var det vanskeligt at finde godt uldtøj,” fortæller han. 

Men han vidste, at det virkede, og det var det, som inspirerede ham til at starte Ulvang. Ulvang blev således stiftet i hans karrieres efterår, i 1995, hvor det nye firma lancerede en serie af uldsokker til aktivt brug. De blev snart blev opfulgt af en række inderlag, og da Vegard Ulvang lagde sportskarrieren på hylden i 1997, helligede han sig Ulvang.

 

Uld til alle

_MBD0308

”Jeg havde stor personlig erfaring med, hvad der fungerer bedst fra skiløb og eventyr, og så er jeg født og opvokset på 70 grader nordlig bredde med masser af træning og lange ture i al slags vejr,” fortæller Vegard, der voksede op i Kirkenes, som ligger højt over Polarcirklen i det nordligste Norge.

I dag er uld ikke længere for de få. 

Vegard Ulvang spillede en væsentlig rolle i at genintroducere uld til friluftsfolket – uld er trods alt blevet brugt til beklædning i Norden siden vikingetiden – og i dag bugner friluftsbutikker af uldprodukter til stort set enhver temperatur og ethvert aktivitetsniveau. 

Det ser man tydeligt, når det kommer til Vegard Ulvangs råd til, hvad han tager på, når han drager på ture i de norske fjelde:

”Rav 100 % nu her i efteråret og Thermo-serien på de kolde dage,” siger han med henvisning til serien af inderlag i ren merinould, som er udviklet til diverse ture året rundt, hvor aktivitetsniveauet varierer. 

Den lidt varmere Thermo-serie kan benyttes til såvel inderlag som mellemlag. 

“Skal du træne, gå hurtigt, og kommer du til at svede meget, så brug Training-serien, og i rygsækken har du en RAV-sweater i 100 % uld til pauserne,” siger Vegard Ulvang. 

Det siger det jo egentligt meget fint: I dag er der et uldprodukt til stort set enhver del af kroppen i form af alt fra sokker og inderlag til sweatre og huer. Der er uldprodukter til enhver type tur. Det er bare med at vælge det rigtige og drage på eventyr. 

 

BLØD MERINO & VARM NORSK ULD

Uld har nogle fantastiske, helt naturlige egenskaber, og dem får ulden fra omgivelserne, fårene lever i. Ulvangs bløde merinould kommer hovedsageligt fra deres gårde i Spanien og Australien, men der er også uld, som kommer fra norske får, der bor på en friluftsfarm tæt på Stryn. Deres uld er tilpasset det mere barske norske klima, og den er således såvel grovere som varmere, men ikke lige så blød direkte mod huden, som det er tilfældet med merinould. Den norske uld bliver derfor brugt i tykkere uldsokker, raggsokker, og i tykkere sweatre til de kolde dage. Al ulden i Ulvangs produkter er sporbar tilbage til gården, den kommer fra, så man kan sikre sig, at der er styr på dyrevelfærden. 

 

ULDS NATURLIGE SUPEREGENSKABER

Der er en række glimrende grunde til, at uld er enormt velegnet til friluftsbeklædning. Ulvang peger på 7 af dem: 

  1. Uld holder dig tør og isolerer, selvom det bliver vådt. 
  2. Uld holder dig varm, når vejret er koldt – og køler dig ned, når vejret er varmt. 
  3. Uld reducerer svedlugt. 
  4. Uld er resistent mod skidt og er selvrensende. 
  5. Uld er mere ildsikkert end syntetiske materialer. 
  6. Uld er et mere bæredygtigt valg. 
  7. Uld er behageligt at have på.

 VÆLG DEN RETTE ULDSOK

Det kan være ganske forvirrende at finde rundt i udvalget af sokker til turen. Her er et par af Ulvangs tips: 

  • Til varme dage: Vælg en tynd, teknisk sok med god ventilering.
  • Til aktiviteter og friluftsliv i sommerhalvåret: En tynd uldsok giver god temperaturregulering.
  • I koldt vejr: Brug en tynd uldsok inderst og en frotteret, tykkere sok yderst. Det giver ekstra varme og isolation og forhindrer gnavsår.
  • Sørg for, at der er god plads til sokken i skoen. En trang sko betyder dårligere blodcirkulation, og at du lettere kommer til at fryse fødderne. 

Råd og vejledning
Posted: February 29, 2020
Forfatter: Opdag Verden