Vild lædervidenskab og banebrydende vandrestøvler

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vild lædervidenskab og banebrydende vandrestøvler
Råd og vejledning
23 February 2020

Vild lædervidenskab og banebrydende vandrestøvler

Videnskabsmænd i et eksklusivt laboratorium. Naturlige fibre, der er 15 gange stærkere end stål. Verden stærkeste læder – som samtidig er papirstyndt. Vi har mødt ECCO til en snak om nytænkning, læder og vandrestøvler.  

En læderstøvle, der skifter farve og bliver lysere, jo lavere temperaturen er, og bliver mørkere, når temperaturen stiger. En læderstøvle, der skinner klart som en fodformet sol i natten, når lyset fra en bil rammer den. En støvle i papirtyndt læder, der er uhyre stærk, fordi den gemmer på naturlige fibre, der er 15 gange stærkere end stål – men stadig kan flyde på vandet. 

Det lyder lettere vanvittigt og ganske futuristisk, men det er ikke desto mindre det, hvad vi ser på ECCOS stand på det årlige OutDoor Show Tyskland – en gigantisk udstyrsmesse, hvor alverdens producenter fra outdoorverdenen viser det kommende års produkter frem. 

 

Læder man kun har drømt om

Danske ECCO har lavet sko og støvler i mere end halvtreds år, og på deres stand gnider vi snart løs på den temperaturfølsomme læderstøvle. Den skifter ganske rigtigt farve på de steder, hvor friktionen gør læderet varmere. Vi ser, hvordan kameraets blitzlys rammer læderstøvlen med den indbyggede reflekseffekt, og vi gnider det papirtynde læder på ECCO Exostrike.  

”Vi arbejder med banebrydende designere, og da vi selv ejer vores garverier, kan vi arbejde på metoder, der endnu ikke er opfundet. Vi kan anvende læder på måder, man hidtil har kun drømt om. Når det for eksempel kommer til Shinebright, så indlejrede vi mikroskopiske glasperler i læderet. Kører du i bil forbi én, der har skoen på, så virker den som en refleks. Du kan bruge den samme teknologi i læderjakker. Materialet ligner normalt læder, men det har en sikkerhedsfeature, uden at læderet ser syntetisk ud, eller det ligner en sikkerhedsjakke,” fortæller Sean Tindale, som er Senior Marketing Manager hos ECCO Shoes.  

Han fortæller, at fordi ECCO ejer både deres egne garverier og egne fabrikker, så er det muligt for dem at kontrollere hele processen – fra den nyudklækkede idé til støvle. 

 

Legesygt laboratorium

Det er ECCO Leather, der står bag ideerne på produkterne, vi kigger på. Deres hovedkvarter ligger i hollandske Dongen, og her ligger også et vaskeægte laboratorium, hvor videnskabsfolk fra en lang række forskellige industrier af og til mødes for at eksperimentere; for at se, om de kan skabe noget nyt. Noget banebrydende. Om de kan genopfinde læder og få ideer til at bruge læder på måder, verden aldrig tidligere har set. 

Workshoppen går under navnet HOT-SHOPS, og det er under den, at legesyge og en dybt videnskabelig tilgang til produktudvikling bliver kombineret. 

”Vi prøver at forestille os læderverdenen, som den aldrig er tænkt før. Folk er ellevilde efter at komme med på vores invitationsliste. Der kommer sværvægtere fra alle mulige industrier, kreative hjerner fra hele verden, som lader egoet blive hjemme. De arbejder ikke for deres egne brands; de arbejder på at forestille sig noget helt nyt. Det er et ret unikt miljø at være i som kreativ person. Det er en innovations-sprint på fire dage, hvor alt, hvad der sker, er uventet. Det er galskab at være til stede i. Du møder folk, der er så cool; hjerner, der tænker totalt anderledes. Resultatet er ret utroligt, når du lægger alt det sammen, og inden de fire dage slutter, skal holdene præsentere et produkt. Det kan være en ny type læder, men det kan også være en måde at bruge læder på, som man ikke har set tidligere. Og som man aldrig ville forvente at se,” fortæller Sean Tindale.   

 

15 gange stærkere end stål

ECCO Exostrike™ Dyneema® står på et lille podium på messen i Friedrichshafen. Den sorte støvle med den hvide sål ligner ikke rigtig noget, man ellers ser i outdoorverdenen. Snørebåndene er gemt væk under flapper, og læderet over anklen er tyndt – faktisk ekstremt tyndt. Ved siden af støvlerne står en sølvplatte med ordene ’Gold Winner’ og ’ISPO Award 2018’. 

Støvlen har nemlig indbragt ECCO flere priser, inklusive en Scandinavian Outdoor Award, den prestigefulde designpris Red Dot Award. Her på messen er den netop blevet hædret med en Industry Award for design og materialet, som gemmer på en ret vild historie.  

Der er nemlig brugt Dyneema® Bonded læder. 

Dyneema er verdens stærkeste fiber. Det er 15 gange stærkere end stål, men det er på samme tid så let, at det kan flyde på vand. ECCO har inkorporeret fibrene i læderet.

”Det er det stærkeste læder nogensinde. Når ECCO Leather kommer med en fornyelse som Dyneema® Bonded læder, så er det op til os at komme med en ide til, hvordan vi kan bruge det i en sko. Exostrike var allerede i støbeskeen, når det kommer til designet, og da det blev muligt at bruge Dyneema, stod vi ved en skillevej. Vi kunne gøre noget, der aldrig var blevet gjort før. Designet var allerede noget, man ikke havde set før, og nu kunne vi samtidig benytte os af en ny type letvægtslæder, der er enormt stærkt,” siger Sean Tindale.  

Exostrike er ikke til de lange ture med tung rygsæk, men derimod til dagsturen med en meget lille, eller slet ingen, rygsæk. 

”Det er en crossover-sko, hvor vi har stil – et næsten minimalistisk design – men også funktionalitet, så du kan komme tilbage fra din vandretur, gå ind på en café og stadig føle dig cool,” fortæller han.

Og så kan man jo undervejs tænke på, at man har verdens stærkeste læder på fødderne. 


En anatomiske letvægtssål

Det er ikke kun læderet på Exostrike, der har en særlig historie om nytænkning. P.U. Phorene-sålen er nemlig sprøjtestøbt ved hjælp af ECCOs egen teknik, Fluidform, som også går under betegnelsen Direct Injection Process. Ved at sprøjte det holdbare, støddæmpende materiale direkte ind i skoen, undgår ECCO at bruge lim eller syninger og har været i stand til at udstyre Exostrike med den blødeste sål, de nogensinde har skabt. Det skaber en ultralet, slidstærk og anatomisk sål, der ikke skifter hårdhed alt efter temperatur, som andre såler har tendens til. Sålen er testet i temperaturer ned til minus 40 grader. Den ekstreme temperatur har ingen effekt på komfort og hårdhed. 


Relevante links:
Mærker
ECCO 

Råd og vejledning
Posted: February 23, 2020
Forfatter: Opdag Verden