6 vandreruter på Skåneleden

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
6 vandreruter på Skåneleden
Inspiration
16 August 2021

6 vandreruter på Skåneleden

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Lige ovre på den anden side af Øresund – i svenske Skåne – har du mulighed for at fordybe dig. Altså sådan rigtig fordybe dig i vandringen. Her skal du kun koncentrere dig om dine støvler og stien, mens du drømmer dig væk i dybe skove og skovsøer, eller med havudsigt og blæst hele dagen.


Hvad end du har en weekend, en måned eller et sted midt imellem til rådighed, finder du noget på Skåneleden. Det 1309 kilometer store netværk af stier er inddelt i 114 dagsetaper (i skrivende stund – der kommer jævnligt flere kilometer og etaper til), gør det nemt at planlægge en tur, der passer til dit behov. 


For enden af de fleste etaper er der tilmed et sted at overnatte i form af en shelter. Da du ikke kan være sikker på, at der er plads i shelteren, er det dog en god idé at tage et telt eller en hængekøje med, så du har ly for natten. Men lejrpladserne er stadig hyggelige og gode steder at slå lejr. Husk også på, at der er Allemandsret i Sverige. Det betyder at du – nærmest – må sove hvor du vil. Tag et kig på denne artikel, og bliv klogere på hvad det egentlig betyder.

Men hvor skal du så starte, hvis du gerne vil udforske Skåneleden? For at gøre det hele mere overskueligt er selve Skåneleden inddelt i 6 del-leder – strækninger, der byder på hver deres type af landskaber og kulturoplevelser. Har du først sporet sig ind på en af ruterne, kan du altid dykke længere ned i den og finde en strækning, der passer til det antal dage, du har til rådighed. Forskellen mellem del-lederne er først og fremmest geografien – altså hvor de ligger henne i Skåne. Og dermed også indholdet – ved nogle af dem ser du meget hav og kyst, og bliver blæst igennem, og ved nogle af de andre får du mere dybe skove og søer at se.


Her er de 6 del-leder på Skåneleden:


SL1: Kust-til-kust-leden 

Kust-til-kust-leden ligger i det nordlige Skåne og går fra Sölvesborg i øst til Ängelholm og Båstad i vest. Vandrerutens 370 kilometer er inddelt i 28 dagsetaper, der blandt andet bringer dig gennem vildmarken i det nordøstlige Skånes store skove. Her har du mulighed for at fortabe dig i naturen og egne tanker – her er få forstyrrelser. Det kan være trangen til at stoppe ved endnu en fredelig skovsø for at lave en kop kaffe, smide vandrestøvler og strømper og sænke fødderne i det klare vand. Eller måske får du lyst til at tage dig en forfriskende dukkert i skovsøen.  

Er du mere til dramatiske kystklipper, så finder du også det på Kust-kustleden. I så fald skal du sætte kurs mod de etaper, der bringer dig ud på Bjärehalvön. Denne halvø ligger nord for Kullen, og har mange af de samme kvaliteter – storslåede udsigter og stejle klippesider.


SL2: Nord-til-syd-leden 

Nord-til-syd-leden ligger i det absolutte centrum af Skåne og strækker sig fra Hårsjö mod nord til Trelleborg i syd. Her er tale om i alt 33 etaper, som sammenlagt giver en rute på 325 kilometer.  Du kommer her også til at gå igennem Gønge (på svensk: Göinge) Herred. Og så er det jo oplagt at tænke på Gøngehøvdingen – som godt nok kæmpede på Sjælland, men som var født i området. Så kan I jo også tale om de mange svenskekrige, som Danmark har udkæmpet – mange af dem netop i de skove, som du kommer til at gå igennem.

Et af de store trækplastre ved at vandre i Skåne er nemlig de dybe, fredelige skove, og det er netop dem, du oplever på den nordlige del af turen.  

I takt med at du kommer længere mod syd, bliver der flere tegn på mennesker, og du vandrer gennem et varieret landskab, hvor der også er fine marker og små, hyggelige landsbyer at stoppe i. Og, noget som stort set altid er tilfældet i Skåne, du bliver ikke snydt for en god portion idylliske skovsøer.  

SL3: Ås-til-ås-leden 

Ås-til-ås-leden er ikke nær så lang som de to foregående ruter. Den samlede distance er på 162 kilometer, som er inddelt i 14 etaper. Leden går på tværs af Skåne, fra Åstorp i nordvest til Brösarp i sydøst. 

Snører du vandrestøvlerne på ruten her, finder du et landskab, hvor der er en del højdemeter at forcere, da det går en del op og ned. Højdemeter betyder dog som regel et varieret og aldrig kedeligt landskab, og smukke landskaber bliver du bestemt ikke snydt for på Ås-til-ås-leden.  

Her er dybe dale og smukke bakkedrag med panoramiske udsigter ud over det sydsvenske. Altså kan ås-ås-leden være en god træning for dig, hvis du gerne vil træne at have en masse højdemeter i benene – f.eks. hvis du planlægger at vandre i Alperne.

Ruten snor sig for eksempel gennem et af Sydsveriges vandrejhøjdepunkter, Söderåsens Nationalpark. Her finder du højderyggen Söderåsen, som blev dannet for over 70 millioner år siden. Her kommer du også til at vandre rundt i Nordeuropas største urskov. Så hvis du leder efter et sted at starte med at vandre i Sydsverige, så er det oplagt at kigge i den retning. Så er du i hvert fald mere eller mindre sikker på, at du bliver bidt af at vandre i det sydsvenske.  

SL4: Österlenleden 

Hvis du er på udkig efter strandvandring, med nærmest konstant kig til Østersøen, så er Österlenleden, i det sydøstlige Skåne, lige noget for dig. Hvis du vandrer samtlige af ledens 14 etaper, ender du med at vandre en solid tur på i alt 188 kilometer i det sydøstlige Skånes smukke natur.  

I modsætning til flere af de andre ruter, som går gennem skove, så følger Österlenleden ofte kysten. Det betyder masser af lange, hvide sandstrande, der ofte er mere eller mindre som støvsuget for mennesker, og der er selvfølgelig også den hyggelige, døsige fiskerlandsby i ny og næ. Her kan du typisk proviantere og nyde din frokost, mens du falder ned og hviler benene.   

Men skoven slipper du dog ikke helt for og jeg synes det er rigtigt rart, med afvekslende terræn, når jeg er på vandretur. For også i disse skove er her smukt og dejligt at vandre.  

Vælger du at udforske Stenshuvud Nationalpark bliver du belønnet med udsigter ud over Østersøen fra bakketoppene. Her kan du om sommeren være heldig at høre nattergale og så findes, i Stenshuvud Nationalpark, en af Skånes bedste badestrande.

SL5: Öresundsleden 

Vil du på en hurtig smuttur i det sydsvenske, så bliver det ikke meget nemmere end at vende snuden mod Öresundsleden. Den ligger nemlig i det allermest vestlige Skåne, ud til Øresund. Öresundsleden byder på i alt 214 kilometer inddelt i 21 etaper mellem Utvälinge mod nord og Bulltofta i syd. 

Når du sætter ud på ruten, bliver du budt velkommen af den ene havudsigt efter den anden, og flere spændende naturreservater undervejs skaber oplagte steder at udforske. Her er også vilde og voldsomt udseende klippeskrænter og fantastiske kystudsigter mod Øresund.

Ruten ligger nemlig lige lukt på den anden side af Øresund, og det er nemt at komme til stien med offentlig transport fra Malmø eller Helsingborg, hvis du hellere vil tage færgen.  

SL6: Vattenriket-leden

Det nyeste skud på Skåneleden-stammen er del-lede nr. 6 – nemlig Vattenriket (Vandriget). Denne finder du i det nordøstlige Skåne, hvor der både er dybe skove, hyggelige landsbyer og kig til kysten. Denne del af Skåneleden er stadig under opbygning, og derfor består den i skrivende stund kun af 4 dags-etaper og ca. 50 km vandring. Dog kommer den til at stå færdig i 2023 og her omfatte 150 km.

Vattenriket-leden strækker sig fra Bökestad i nord – helt oppe ved grænsen til Blekinge – og mod syd, Drakamöllan i Österlen.

Denne lede er et godt bud, hvis du gerne vil have en forholdsvis nem vandretur, men mulighed for pauser i landsbyer og med omskifteligt terræn.

 

Hvis du er blevet mere nysgerrig på Skåneleden og gerne vil vide mere om den, så kan du læse meget mere om Skåneleden, del-lederne og samtlige 114 dagsetaper på www.skaneleden.se, hvor der også er forslag til kortere strækninger.  


På sådan en vandretur i det sydsvenske, der har du jo brug for en hel række forskelligt grej – jeg har samlet en del links til de relevante kategorier, her nedenfor.

Telte
Rygsæk
Fodtøj
Hængekøjer 

Find alt dit outdoor udstyr her


Rigtig god tur!


Inspiration
Posted: August 16, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger