Allemandsretten i Sverige: Hvad skal du vide?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Allemandsretten i Sverige: Hvad skal du vide?
Inspiration
04 June 2021

Allemandsretten i Sverige: Hvad skal du vide?

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Allemandsretten i Sverige giver rigtig mange, gode muligheder for at færdes frit overalt i naturen, men der er alligevel nogle forbehold, du skal kende til. Læs her om Allemandsretten og bliv skarp på dit næste eventyr i den svenske natur.

Naturen er noget af det bedste, vi har – det synes svenskerne også. Den udfolder sig smukt omkring os og indbyder til at gå på opdagelse, fare vild med vilje og opdage nyt. I Danmark har vi i dag mange regler for ophold i naturen, og det er ikke mange steder du bare må smide dig med dit telt. Men hos vores naboer i Sverige giver den såkaldte Allemandsret god mulighed for at opdage nyt land, for her må enhver færdes frit overalt i naturen – du skal kun overholde enkelte regler.

 

Hvad er allemandsretten?

Allemandsretten handler i bund og grund om Sveriges indbyggeres, og turisters, ret til at benytte naturen som de har lyst til. Kravet er blot at du gør det på en ordentlig måde, overholder ganske få regler og efterlader stedet i samme eller bedre stand, end da du ankom.

 

Hvor må du slå lejr og overnatte?

Allemandretten i Sverige | Eventyrsport

Ifølge Allemandsretten er det bl.a. tilladt at gå, cykle og ride på privatejet jord, og det er også muligt at overnatte i telt på disse steder i et døgns tid. Alle aktiviteter forudsætter dog, at du passer på dyrelivet og tager hensyn til afgrøder og privatlivets fred. Det vil sige at, du ikke skal gå tæt forbi et hus, men du skal gå i en passende bue udenom.

Hvis du ønsker at slå lejr et sted, skal det derfor ske, hvor jorden ikke er opdyrket og ikke fungerer som græsningsareal, og du skal holde 150 meters afstand til privat ejendom. Og helt ærligt, så har du jo heller ikke lyst til at ligge i telt på den svenske bondemands mark – det er meget sjovere at slå dit telt eller tarp op inde i skoven.

 

Hvis I er en større gruppe, der ønsker at slå telt op, så husk, at I kun må være 1-3 telte sammen og at I kun må ligge det samme sted i en enkelt overnatning. Hvis I ønsker at sove på privat grund, og dermed måske have mulighed for at blive liggende flere nætter i træk, så kræver det først tilladelse fra jordejeren. Du skal i det hele taget altid tjekke, om der gælder særlige regler for det område, hvor du ønsker at slå lejr. I flere nationalparker og naturreservater er der strenge regler for overnatning og færdsel generelt.

Affald skal du have med dig, indtil du møder en skraldespand, som det kan være i. Du må hverken grave det ned eller stille affaldsposer ved siden af en fyldt affaldsbeholder – det kan skade dyr, som er på udkig efter mad.

 

Færdsel i private haver – må du overhovedet det?

Allemandretten i Sverige | Eventyrsport

Selvom Allemandsretten giver mulighed for at færdes vidt og bredt i naturen, så skal du selvfølgelig stadig tage hensyn til privatlivets fred. Det er derfor ikke tilladt at færdes i private haver eller på jord tæt på private boliger, uanset om stederne er indhegnede eller ej. Husk, at det kan være svært at se, hvis grunden ikke er indhegnet. Derfor skal du, som altid, huske din sunde fornuft, og tænke ”hvis nu jeg selv boede her, hvordan ville jeg så have det med denne situation”.

 

Allemandsretten i nationalparker

Allemandretten i Sverige | Eventyrsport

I nationalparkerne i Sverige gælder helt andre regler, end i resten af landet. Her må du typisk ikke overnatte udenfor de angivne lejrpladser og du må hverken plukke blomster eller andre planter. Nationalparkerne er markeret med rødlige pæle – faktisk meget lig dem der står herhjemme, når du går ind i skoven. På den måde kan du altid holde øje med, om du er inde eller ude af nationalparkerne.

Sveriges 30 nationalparker udgør samlet set et areal på ca. 1,5% af Sveriges samlede areal, så chancen for at rende ind i dem ved et uheld, er ikke så stor. Men en stor del af de populære vandreruter i Sverige findes netop i nationalparkerne, så derfor er det godt at vide det. Hvis du er i tvivl om noget, så ligger der turistinformationer og -bureauer i eller ved de fleste nationalparker – de ved alt hvad der er værd at vide, om lige præcis deres nationalpark. 

 

Hvor må du fiske og gå på jagt?

Allemandretten i Sverige | Eventyrsport | Jagt

Der er rig mulighed for at få noget på krogen i den svenske natur, da lystfiskeri langs kystlinjen er tilladt for alle – også selvom du ikke har fisketegn. Det er dog et krav, at der kun fiskes med håndholdte fiskestænger. Hvis du derimod gerne vil fiske i søer og vandløb, så kræver det at du har et fiskekort.

Sportsfiskeri uden licens er tilladt i de fem største søer Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren og Storsjön.

Allemandsretten omfatter ikke at gå på jagt. For at kunne gå på jagt skal du selvfølgelig have jagttegn og derudover have en særtilladelse til jagt. Det indebærer også at du er klar over hvilke dyr du må bedrive jagt på, i de forskellige sæsoner.

 

Hvor må du sejle?

Allemandretten i Sverige | Eventyrsport | Kajak og Kano

En tur på vandet kan også sagtens lade sig gøre i det svenske, for her må du sejle, og gå i land, stort set hvor du vil. Det omfatter både kano, kajak osv. Det er dog kun tilladt, hvis du ikke forstyrrer nogen eller ødelægger noget på din vej. Det handler igen om at vise respekt for naturen og andre mennesker. Husk, at du også gerne må overnatte i telt på stranden, hvis bare du ikke forstyrrer nogen.

 

Hvad må du spise fra naturen?

Allemandretten i Sverige | Eventyrsport | Hvad må du spise fra naturen?

Naturen er lidt af et spisekammer, hvis du ved, hvad du skal lede efter.

I Sverige har du lov til at samle en lang række bær og svampe i naturen, ligesom det også er tilladt at plukke blomster til egen brug. Dette gælder dog kun for arter, som ikke er fredede. I den forbindelse skal du være opmærksom på, at fredningerne ikke er nationale, men er afgjort af de forskellige svenske regioner. Derfor kan en given plante godt være fredet et sted i Nordsverige, mens den ikke behøver være det i Sydsverige. Vær derfor skarp på det, inden du fylder kurven eller lommerne med smukke blomster og spiselige lækkerier.

Det er i øvrigt ikke tilladt at fælde friske træer, og du må heller ikke knække grene, kviste, blade og andet af fra levende træer. Hvis du skal bruge brænde, så tag træ fra jorden – det brænder typisk også meget bedre end friskt, vådt træ.

 

Hvor må du tænde bål?

 Allemandretten i Sverige | Eventyrsport

Der er næsten ikke noget hyggeligere end at samles om og varmes ved bålet, men det er ikke lige meget, hvor du tænder bål. Du må f.eks. ikke lave bål direkte på klipper, fordi ild og glæder nemt kan sprede sig der. Og hvis der er fare for brand, må du selvfølgelig heller ikke tænde bål – det kunne være på en lyngmark. I sommerperioderne, hvor det kan blive meget tørt, er der ofte længerevarende forbud mod åben ild uden for indrettede bålpladser. Om der er forbud mod åben ild kan du finde ud af på diverse svenske hjemmesider, men også i den regionale radio og på campingpladser og o. lign.

Al ild skal slukkes, før et område forlades. Det er selvfølgelig også for at passe bedst muligt på naturen, så der f.eks. ikke udbryder skovbrande.

 

Allemandsretten i andre lande

Det er ikke kun i Sverige, at du kan nyde godt af Allemandsretten. Også i Norge og Finland gør denne ret sig gældende, men her gælder diverse forbehold naturligvis også. Sørg derfor altid for at tjekke reglerne for færdsel i naturen i det land, du rejser i. Den overordnede regel i samtlige lande er at bruge sin sunde fornuft og udvise respekt.

 

På disse links kan du læse mere om Allemandsretten i Sverige og Finland: 

Allemandsretten, Sverige 

Allemandsretten, Finland 

  

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Vandresko og vandrestøvler

Vandrestave

Rygsække

Telte

Soveposer og liggeunderlag 

 

Inspiration
Posted: June 04, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger