4 vandreture mellem hytter i Norge

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
4 vandreture mellem hytter i Norge
Råd og vejledning
09 October 2021

4 vandreture mellem hytter i Norge

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Det er langt fra en hemmelighed, at Norge byder på vandreoplevelser af en anden verden. Og det foregår i natur, som vi kun kan sukke efter herhjemme i Danmark. Men hvor skal du starte? Jo, du kan for eksempel starte med en af de 4 ruter her, der er udvalgt af en vaskeægte nordmand, der er mere end normalt begejstret for at vandre. 

I de norske fjelde og langs de norske fjorde finder du et netværk af mere end 20.000 kilometer markerede vandreruter. Der er over 500 hytter gearede til vandrere at overnatte i. Og der er allemandsretten, der sikrer, at du kan slå teltet op i de mest storslåede omgivelser. 

Så vidt så godt. Men hvilke er de bedste? 

Det har Marius Nergård Pettersen et godt bud på. Han er nordmand og skriver bøger om eventyr i den norske natur, og på opfordring af Visit Norway har han anbefalet syv vandreture fra hytte til hytte i Norge.

Her er et kig på fire af ruterne. 

 

#1: Kryds Nordmarka

Normarka ligger med nem adgang fra Oslo – du kan faktisk tage offentligt transport derud. I Nordmarka finder du smukke sydnorske landskaber. Her er store, stille skove, og her er rigeligt med vand i form af små og store søer, der sørger for god variation i vandringen. Mange af områderne er beskyttede, og der er selvfølgelig også steder, hvor du kommer op i landskaberne med store udsigter til følge.
Der findes ca. 6 hytter i området, og de ligger desuden ret tæt på hinanden. Hytterne er ubemandede, hvilket betyder at du selv skal medbringe alt du skal bruge, og hytten derfor kun står for husly.

Fordi distancerne er relativt korte, gør det turen ret velegnet for begyndere. Derudover er hytterne også åbne om vinteren, hvilket gør dette område velegnet til en langrendstur, hytte til hytte.

Sværhedsgrad: Nem
Antal dage: 3-5
Hytter: Ubetjente

 

#2: Den vidunderlige Aurlandsdal

Forestil dig frodige, grønne dale. Blanke søers spejle. Bratte klippesider. Brusende vandfald. Aurlandsdalen kendes også som Norges Grand Canyon! Aurlandsdalen går fra Skarvheimen nord for Hardangervidda ud mod kysten og er støbt af den slags natur, der gør Norge så gudesmuk.
Du kommer til at vandre gennem dale, hvor blomster er strøet ud over engene, og det ene vandfald efter det andet bliver ved med at overrumple og begejstre dig.
Du vandrer gennem bjerge, men har den fordel, at du starter i de højere beliggende dele af dalen og langsomt traver ned ad fra turens start ved Geiterygghytta og via Østerbø og Vassbygdi ud til Aurlandsfjorden. På den måde oplever du flere forskellige dele af landskabet, på en fuldstædnig fantastisk måde.

Sværhedsgrad: Medium
Antal dage: 2-3
Hytter: Betjente

  

#3: Nordmøre Fjord-ruten

Her er en rute for dig, der gerne vil prøve kræfter med en lidt længere tur. Og på trods af at ruten til tider er ganske krævende, så er der sektioner, hvor dagsetaperne er temmelig korte. Naturens belønninger kommer i form af bjerge og fjorde, og da du ofte er over trægrænsen, mangler de store og vilde udsigter ikke. Og ofte kan du nyde dem mere eller mindre for dig selv, da det ikke er en rute, mange vandrer. Her er altså virkelig tid til at fordybe dig i dine egne tanker.
Samtidig kommer du helt ned kysten, hvor du finder flere hytter at overnatte i. Husk fiskestangen, hvis du er til den slags, for mulighederne er ret gode her.

Sværhedsgrad: Medium – krævende
Antal dage: 13 (som kan inddeles i etaper, alt efter din tid og lyst)
Hytter: Selvbetjente

 

#4: Langs Gjendesøen

Her er en klassiker, der starter ved Den Norske Turistforenings ældste hytte, Gjendebu (som er hele 150 år gammel!), og bringer dig videre til et par sværvægtere i form af Memurubu og Gjendesheim. Her findes masser af historier og fantastiske placeringer.
Stien følger en gammel handelsrute langs søbredden, der ligger smukt omgivet af toppene i Jotunheimen, som man efter en stejl opstigning snart spejder ud over. Det er på mange måder opvarmning til turen op på Besseggen senere på ruten. Her traver man på en af Norges mest populære stier. Når man skuer ud over søer og bjerge, stiller man ikke spørgsmålstegn ved, hvorfor så mange mennesker drager herop. Der er ganske enkelt storslået.  

Sværhedsgrad: Krævende
Antal dage: 2-3 dage
Hytter: Betjente

 

Her til sidst får du lige en oversigt over, hvad de forskellige hyttebetegnelser betyder:


De betjente hytter

Mange betjente hytter serverer mad og lader dig smøre en madpakke. Her kan du med fordel reservere en soveplads, så du ved hvad du kan regne med. De her hytter er også typisk kun åbne i visse perioder på året.

De selvbetjente hytter

De selvbetjente hytter har faciliteter til madlavning og det der gør dem selv-betjente, er muligheden for at købe nogle varer, som ejerne har stillet frem og som du så kan købe mens du er der – tit ved at lægge penge i en krukke.

De ubetjente hytter 

De ubetjente hytter er simple, de har køkkenfaciliteter, men sjældent toilet.

Du skal medbringe dit eget sengetøj, og så er det en god idé at tjekke op på om du må bruge din sovepose i stedet.

Læs mere om Marius Nergård Pettersen på www.manepe.no
Du kan finde alle hans syv ruter her:


Og så er det altså bare med at komme afsted, og besøge nogle skønne hytter i Norge - rigtig god tur! 

Relevante links:

Udstyr til din tur
Vandrestøvler
Vandresko
Vandresandaler
Beklædning

Råd og vejledning
Posted: October 09, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger