5 flotte vandreture

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
5 flotte vandreture
Inspiration
31 January 2018

5 flotte vandreture

Danmark er fyldt med glimrende vandreruter, der bringer én ud i det smukkeste, landet har at byde på. Her er 5 forslag til gode og flotte ruter, som begyndere også sagtens kan gå.

 

Er det nyt at tage på vandretur med rygsæk og overnatning undervejs, så er det en rigtig god idé at vælge en veletableret rute.

Det betyder nemlig, at ruten er velbeskrevet og velmarkeret, så man kan få planlagt sin tur alt efter, hvor langt man har lyst til at gå om dagen, og så man ikke får problemer med at finde vej.

Jo mere man kender til ruten, inden man sætter ud, jo bedre kan man forberede sig. Det forøger chancen for en god oplevelse, hvor der kan fokuseres på at nyde vandringen, naturen og selskabet i stedet for at skulle bekymre sig om navigation, overnatning, og hvor det er muligt at få fyldt depoterne op.

Her er 5 fine vandreruter, der er gode for begynderen, men samtidig byder på natur, der vil gøre selv den hærdede vandrer fornøjet.

1. Camønoen

Camønoen har taget sit navn efter den berømte Camino de Santiago; pilgrimsruten til Santiago de Compostela i Spanien.

Selvom den danske Camøno kun har et par år på bagen, så er den allerede en nyklassiker i det danske. Og med god grund.

Camønoen er 175 kilometer lang og bringer vandrere over Møn, Nyord og Bogø gennem smuk, varieret natur med vand, skove og stier med udsigt over et af Danmarks mest dramatiske landskaber: Møns Klint. 

Ruten er meget fleksibel, og man kan enten gå hele eller dele af Camønoen.

Man kan også vælge lige den overnatning, der passer én, hvad enten det så er under åben himmel, i telt, shelter, hytte, på herberg, hos private eller endda på et slot.

Læs mere om ruten, overnatning og rutens såkaldte ildsjæle på www.camoenoen.dk

2. Øhavsstien

Øhavsstien er en 220 kilometer lang sti, der bugter og snor sig rundt i det Sydfynske Øhav.

Den er lidt af en klassiker blandt vandrestier, og den er da også forbeholdt netop vandrere. Stien er tydeligt markeret med pæle og blå piktogrammer af en vandringsmand, så man hele vejen ledes i den rigtige retning.

Her er igen tale om en rute, hvor der er masser af forskellige overnatningsmuligheder, og der er masser af skøn natur langs ruten. Her er et væld af flotte havudsigter, hyggelige landsbyer, fine herregårde, marker, skove og endda et internationalt anerkendt fugleområde.

Øhavsstien er meget overskueligt inddelt i 7 delstrækninger. Der er derfor mulighed for både at vælge en enkelt strækning med en overnatning undervejs, eller man kan sætte delstrækninger sammen, så det passer med den tid, der er til rådighed.

De fleste, der går hele ruten, bruger omtrent 9 dage.

Læs mere om Øhavsstien på www.visitfyn.dk/fyn/oplevelser/oehavsstien.

3. Gendarmstien

Her er der tale om en lidt kortere rute på i alt 74 kilometer, som evt. kan vandres på en forlænget weekend.

Gendarmstien er inddelt i fire forskellige etaper: Bjerg-etapen, Tegl-etapen, Krage-etapen og Strand-etapen. Fælles for dem alle er, at man ofte vandrer nær kysten, og på vejen kommer man gennem smuk natur. 

På turen kommer man tæt på sjældne planter, dyr og særprægede landskaber. Her er orkidéer, frøer, fugle, og her er tunneldale, klinter og stenrev.

Et andet aspekt ved Gendarmstien er kulturen og historierne, der knytter sig til området. Grænsegendarmernes opgave i 1800-tallet var nemlig at holde udkig efter smuglere, der forsøgte at bringe deres varer ind i Danmark uden at skulle betale told.

Som det også er tilfældet på de andre ruter, kan man selv vælge, om overnatning skal foregå i telt, shelter, plantage eller i en blød og varm seng på hotel eller Bed & Breakfast.

Læs mere om Gendarmstien på www.gendarmsti.dk.

4. Nationalpark Mols Bjerge

Som navnet antyder er her mere tale om et område end én enkelt rute, og det giver nogle gode muligheder i den kuperede natur, hvor der er rigeligt med gode ture.

De mest kendte ruter er de såkaldte gulplet-ruter. Her er tale om kortere distancer i Mols Bjerge, men også i de gamle skove ved den fine Kalø Slotsruin, omkring den fuglerige Stubbe Sø, ved landsbyen Dråby og søkøbstaden Ebeltoft.

Man kan enten nøjes med at vandre en enkelt gulplet-rute, eller man kan binde dem sammen til en længere vandretur.

Når det kommer til overnatning, er der hoteller, samt små og store overnatningspladser og sheltere.

Læs mere og find ruter på www.nationalparkmolsbjerge.dk.

5. Skåneleden

Man behøver ikke have fulgt specielt godt med i geografitimen for at vide, at Skåne ikke ligger i Danmark, men en lille afstikker til det svenske kan være givet godt ud.

Drager man en smuttur over på den anden side af sundet, åbner der sig nemlig et væld af vandremuligheder - også for begyndere.

Et oplagt sted at starte er på Skåneleden, der byder på i alt 1000 kilometer vandrestier.

Naturen i det svenske smager lidt mere af vildmark, og områderne er noget mere øde, men det er stadigvæk absolut tilgængeligt for begynderen, der har mod på lidt eventyr. 

Skåneleden er inddelt i fem delleder og i alt 89 etaper, og der er et væld af muligheder for at vælge en rute til en weekend, en uge eller mere.

 

Find masser af ruteforslag og praktiske oplysninger på www.skaneleden.se

 

Herunder finder du links til vandrestøvler og andet relevant tøj og udstyr til vandreturene:

Vandrestøvler

Vandresko

Vandrestave

Vandresokker

Rygsække

 

 

Foto: Belate Dorin

Inspiration
Posted: January 31, 2018
Categories: Rejse , Vandring
Forfatter: Opdag Verden