Derfor skal du bruge vandresokker på tur

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Derfor skal du bruge vandresokker på tur
Råd og vejledning
21 October 2019

Derfor skal du bruge vandresokker på tur

I vores butikker oplever vi mange kunder, der beder om råd til at undgå vabler. Et af de mest oversete remedier til dette problem er vandresokker i god kvalitet og med god pasform. Dette bør altid være første spørgsmål, når du skal finde ud af, hvorfor du har fået en vabel: Har du gode sokker på?

 Læs med her, og hør om vandresokkers kvaliteter, samt 3 gode råd til turen.

Noget om materialer i vandrestrømper

Do_ndal_lifestyle-10

Det mest brugte materiale er uld, og ofte er det merinould, som bliver brugt i vandresokker. Merinould har en fantastisk evne til at opsuge og fordele fugt. Selvom uld indeholder omkring 35% vand i forhold til sin egenvægt, vil den ikke føles våd overhovedet, og når uld endelig bliver gennemvåd, mister den ikke sin isolerende effekt, selvom den naturligvis bliver reduceret i forhold til tør tilstand.

En af de kommentarer fra kunder, som står tydeligst, var en refleksion over fornemmelsen af at træde ned i en vandpyt og få gennemvåde sko. Det var en løber, som kort tid forinden havde købt sit første par løbesokker med merinould:


”Det er jo kun koldt i få sekunder. Så mærker jeg det ikke mere.”

Lige præcis denne oplevelse siger noget om, hvad uldsokker kan, selvom de bliver helt våde.

Vandresokker skal dog ikke være lavet helt i uld. Det er uldfiberen ikke tilstrækkelig stærk til. Derfor bliver alle kvalitetssokker strikket hen over et slags skelet af nylon. Skelettet sørger for, at pasformen holder sig, selvom du bruger sokkerne igen og igen. De fleste gode sokker har også en større eller mindre andel af elastan i indholdsbeskrivelsen. Elastan giver en ekstra smidig pasform, som gør at sokkerne sidder tæt og behageligt om foden. Det er dog vigtigt, at sokkerne ikke strammer. Hvis de føles stramme, når du først prøver dem på, så skal du måske have en størrelse større eller en bredere model.

I gode vandresokker kan der eventuelt også være noget polyester. Det vil sørge for, at sokkerne har ekstra gode sved- og fugttransporterende evner. Derfor vil et par vandresokker med polyester blandet i uldmaterialet være lettere at tørre når du er på tur end sokker, som kun indeholder nylon og uld/merinould.

3 gode turtips

yann-allegre-dVDXfEJcWdA-unsplash

#1 Pas på formen

Når du tager din vandresokker på, så skal du være omhyggelig med at få dem til at sidde rigtigt. Sokkerne er strikket i form efter dine fødder. Ikke nødvendigvis højre og venstre, men det er vigtigt, at sokkerne ikke er drejet, for så passer deres form ikke på foden. Det vil betyde, at der kommer lidt ekstra stof ved tæerne og lige omkring siden af hælen, og det kan nemt give et trykpunkt og i værste fald en vabel.


#2 Et ekstra par i tasken

Det er en god idé at have ekstra sokker med på tur. Hav altid et par vandresokker liggende i en drybag, så du kan skifte til tørre sokker, når du har slået lejr. Er det en længere tur, så er det fornuftigt at reservere et par til at sove i, som du kun bruger til denne opgave. Sovesokkerne ligger fint i den samme drybag som din sovepose. Et par ekstra og tørre sokker kan også bruges i en nødsituation, hvor nogen er blevet ekstra kold. Hvis alt andet er vådt og koldt, så kan et par tørre sokker på hænderne være en af de ting, som gør det nemmere for en alt for kold turmakker at få varmen igen.


#3 Tør de våde sokker

Vandresokker, som bliver våde undervejs, skal du forsøge at tørre igen. De fleste telte har en tørresnor under teltdugen. Her hænger de våde sokker fint, indtil de skal på igen næste morgen. Varmen fra din (og dine turkammeraters) krop(pe) vil hjælpe til med at få tørret sokkerne i løbet af natten. Det er ikke som at hænge dem på varmeapparatet derhjemme, men det er bedre end at lade dem ligge i støvlerne. Hvis det er koldt i vejret, og måske frost om natten, så tag dagsokkerne med ned i soveposen. Så bliver de meget nemmere tørre. Et par frosne sokker er ikke sjove at skulle have på om morgenen, og det kan tage lang tid at få varmet dem ordentligt op.

Ekstra tip: Hvis du har fået kolde tæer, så kan du tage et par friske, tørre sokker på. Hvis du er på tur, så start med at proppe dem ned i dine bukser i 5-10 minutter. Hvis sokkerne ligger nede ved lysken, bliver de hurtigt varmet op, og det vil være en skøn fornemmelse at få dem på dine kolde fødder.

God tur, og husk, at vandresokker ikke er hjemmesokker. De skal bruges med fodtøj på. Så holder de nemlig længst.

Råd og vejledning
Posted: October 21, 2019
Forfatter: Eventyrsport Blogger