Se UNESCOs verdensarv på vandreturen i Danmark

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Se UNESCOs verdensarv på vandreturen i Danmark
Inspiration
14 July 2022

Se UNESCOs verdensarv på vandreturen i Danmark

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


I Danmark har vi længe vidst, at vi har en masse fantastisk natur i vores lille land. Men det har omverdenen faktisk også fået øjnene op for! Faktisk så meget, så vi har hele 10 steder i Rigsfællesskabet, som er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. De er ligeligt delt i ”kulturel verdensarv” og ”verdensarvsnatur.

Her i artiklen får du info om en række danske vandreruter, der alle har det til fælles, at de ligger i områder, som enten er med på UNESCOs Verdensarvsliste, eller som starter eller slutter ved kulturelle områder, som er optaget på listen.

Lige om lidt dykker vi ned i, hvilke områder det drejer sig om, og hvad du kan opleve på de forskellige vandreruter rundt omkring.

Men inden vi kommer dertil, så lad os også få på plads, hvad det egentlig kræver at blive optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og hvorfor det er fantastisk at vi har så mange lokationer, som er det. 

Hvad kræver det at komme på UNESCOs liste?

For at blive optaget på UNESCOs liste, så skal naturområderne eller de kulturelle områder leve op til mindst 1 af 10 kriterier. Det kunne f.eks. være kriterium nummer 8, som lyder sådan: ”er et fremragende eksempel på hovedperioder i jordens historie, inkluderet bevis for liv, betydningsfulde pågående geologiske processer i udviklingen af landformer, eller betydningsfulde geomorfe- eller fysiografiske kendetegn”. Dette kriterie er f.eks. det, som gjorde at Stevns Klint blev optaget på listen. Er du nysgerrig, kan du se resten af kriterierne her.

Det vilde ved, at vi har så relativt mange områder på listen er, at UNESCOs verdensarvsliste er en international anerkendelse af, at de her områder i Danmark og Grønland er vigtige for menneskeheden! Ikke bare for Danmark og Europas befolkning, men for hele verden. Derfor forpligter det også, hvis et område eller en bygning er kommet på listen, til at passe på den og bevare stedet.


Er du til vandreruter, hvor du får kulturelle oplevelser? Og har du ikke noget imod at bevæge dig tæt på byer? Så skal du holde øje med vandreruterne i Danmarks kulturelle verdensarv.

Er du mere til vandreruter, hvor du kommer længere ud i naturen? så kast et blik på vandreruterne i Danmarks verdensarvsnatur

VERDENSARVS-NATUR

Stevns Klint

Stevns_klint

Stevns Klint blev optaget på Unescos verdensarvsliste i 2014, og er et af verdens mest berømte geologiske lokaliteter. Klinten er et bevis på, at en asteroide ramte jorden for 66 millioner år siden og bl.a. udslettede dinosaurerne.

Det er et fantastisk område, hvor du bl.a. har en skøn udsigt over havet, samtidig med at du kan lade tankerne vandre, og tænke over hvor fantastisk det er, at du lige nu går og oplever et område, som er et bevis på at en asteroide ramte jorden for 66 millioner år siden.

Vandring ved Stevns Klint

Du kunne f.eks. tage og gå den 22 km lange rute fra Bøgeskov Havn til Rødvig. Undervejs kommer du bl.a. forbi et kridtbrud, ligesom du også vil opleve Rødvig Kirke, som er bygget på toppen af klinten, og nærmest ligner den er ved at falde i havet.

Vadehavet

R_m_

Vadehavet er jo et naturfænomen, som vi deler med vores naboer mod syd – Tyskland og Holland. Og mens den tyske og hollandske del af Vadehavet blev optaget på UNESCOs Verdensarvsliste i 2009, så blev den danske del af Vadehavet optaget i 2014. De tre dele udgør til sammen det største tidevandsområde i verden, og bl.a. derfor findes Vadehavet på listen. Verdensarvsområdet dækker et samlet areal, fordelt på landene, på ca. 11.500 km2.

Vandring på Vadehavets øer

Naturen omkring Vadehavet egner sig ganske godt til vandreture, og i sagens natur er der gode muligheder for skønne oplevelser ved havet og på stranden. Du kan f.eks. tage turen ud til Manø, Rømø eller Fanø, og opleve Vadehavets voldsomme kræfter, når vandet trækker sig tilbage to gange i døgnet, og der strømmer millioner af fugle til for at finde føde. På øerne der fine vandreruter, og du har også mulighed for at opleve sæler, som ligger og slapper af på stranden.

På Rømø kan du for eksempel gå syddelen af øen rundt. Turen er omtrent 18 kilometer og tager dig blandt andet forbi Sønderstrand, langs diget og ud i klitterne. Ruten er markeret hele vejen rundt, og du kommer til at vandre på brede veje, grusstier og smalle, sandfylde stier i klitterne. Fra bakketoppene ved Spidsbjerg har du en fantastisk udsigt ud over det åbne klitlandskab.Det er en tur, hvor du kommer helt derud, hvor du kun kan høre fuglefløjt, men også forbi blandt andet Havneby og Sct. Clemens kirke, hvor andre øgæster aldrig er langt væk. Det betyder til gengæld også, at du kommer forbi dagligvarebutikker undervejs, så du kan købe lidt forfriskninger eller lidt godt til ganen. u kan læse mere om Vadehavet og vandreturene her.

KULTUREL VERDENSARV

Kronborg Slot

Kronborg_slot_Gribskov_2

”To be or not to be?” Eftersigende har Shakespeare forestillet sig, at Hamlet stod på Kronborg, da han stillede det velkendte spørgsmål. Shakespeare gjorde slottet til en del af hele verdens kulturarv. Det er en af grundene til, at det gamle slot er på UNESCOs liste.  Men også uden hjælp fra en verdensberømt forfatter, har slottet en plads på listen. Kronborg Slot blev optaget på Verdensarvslisten i 2000 grundet sin unikke arkitektur, placeringen lige ud til Østersøen og så slottets betydning for hele Østersøområdet.

Området omkring Kronborg er også ret fantastisk. Slottet ligger jo i den gamle købstad Helsingør, hvor du kan gå på opdagelse den gamle bydel, med små snørklede stræder og den gamle havn.

Gå i pilgrimmenes fodspor

Hvis du skal på vandretur, så kan du med fordel udforske området omkring Helsingør – den nordøstlige del af Nordsjælland. Her kan du gå på opdagelse i Gribskov, komme forbi Esrum Kloster, kigge på Esrum Sø og måske slå et smuk ind fordi Dronningens mest benyttede residens: Fredensborg Slot.

Du kunne f.eks. gå på den danske pilgrimsrute, som starter ved Kronborg og går netop gennem de her områder. De danske pilgrimsruter er faktisk ikke bare en enkelt rute, men et helt netværk af vandreruter, som strækker sig over hele Danmark bl.a. Sjælland, Lolland-Falster, Fyn, Als og Jylland – over 1000 km!

Og faktisk er den danske pilgrimsrute forbundet hele vejen ned gennem Europa – helt ned til Caminoen og Santiago Del Compostella i Spanien.

Du kan læse mere om Kronborg Slot og pilgrimsruten her.

Christiansfeld

Christiansfeld

I 2015 blev den hyggelige by Christiansfeld optaget på Unescos verdensarvsliste. Byen blev bygget som en religiøs koloni for Brødremenigheden som blev inviteret af kongen til at bygge en ny by i Danmark. Idéen fik han efter en rejse til Holland. Byen består primært af to-etagers gule huse med røde tage og blev bygget i dannede i slutningen af 1700-tallet ramme for Brødremenighedens liv og arbejde, som havde kirken i centrum. Da byen var på sit højeste, så tiltrak den håndværksmestre fra Tyskland og hele 21 fag var repræsenteret – bl.a.  klaverfabrik, hattemageri og rebslageri

En tur i fortiden

Du kan tage en vandretur fra Christiansfeld til Hejls ude ved vandet. Turen er 15-20 km lang og går dels gennem den gamle del af Christiansfeld, ud til Christinero – en have, som er over 300 år gammel – hvor skoven er præget af små damme og naturlige springvand. Og så kommer du til at opleve Hejlsminde, som er omgivet af Lillebælt på tre sider, hvilket giver nogle ret fede udsigter.

Parforcelandskabet i Nordsjælland

Dyrehaven

Parforcejagtlandskabet er delt over tre lokationer i Nordsjælland. Dels Gribskov (som jeg også anbefalede oppe ved afsnittet om Kronborg Slot) og derudover Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn. Alle tre områder er tidligere kongelige jagtskove, hvilket vel sige at de op til midten af 1800-tallet var forbudt område for almindelige mennesker. Det var her Kongen og hans følge drev parforcejagt – en jagtform som man stadig kan se opført ved Hubertusjagt – en årligt tilbagevendende begivenhed i Store Dyrehave.

Spændende dagsture

Der er selvfølgelig en masse vandreruter i disse områder, men de fleste af dem egner sig bedst til dagsture, med undtagelse af Gribskov. I Store Dyrehave ved Klampenborg og i Jægersborg Dyrehave er der dels for det meste mange mennesker og derudover ikke særlig gode muligheder for overnatninger. Så det er bedst med en dagstur – f.eks. fra København.

Gribskov, derimod, har flere sheltere og teltpladser, hvor der er dejlig udsigt over Esrum Sø og tillige også er vandposter og bålpladser.

Jelling-monumenterne

Jelling_kopi

Jelling-monumenterne blev optaget på Unescos verdensarvsliste i 1994 som det første danske sted på verdensarvslisten. Jellingstenene er en af vores bedste kilder til vikingetidens Danmark. Og netop derfor kan det være en ret stor oplevelse at gå på opdagelse i området omkring Jelling. Her kan du drømme dig tilbage til svundne tider, og forestille dig hvordan landskabet har set ud.

Gåtur i Grejsdalen
Du kan f.eks. begive dig ud på Grejsdalstien. Det er en 16 kilometer lang vandrerute mellem Vejle, Grejs og Jelling. Og den løber i noget af Danmarks mest opsigtsvækkende natur, som blev skabt under sidste istid. Her finder du bl.a. Danmarks dybeste dal, nogle af de stejleste skrænter og noget af det reneste vand i hele Danmark.

Turen er som sagt 16 km, og tager ca. 4 timer at gå. 

Fra Vejle vil du komme til at følge Grejsdalen, der er et af Danmarks dybeste og smukkeste dalstrøg. I den anden ende af ruten kommer du til at gå på åbne marker, på grusvej og langs hegn for til sidst komme ud på Hærvejen, der fører dig direkte til Kongernes Jelling. 

Du kan læse mere om Grejsdalstien her

Roskilde Domkirke

Roskilde_Domkirke

Er du interesseret i arkitektur eller historie, eller vil du gerne gå i et stykke af Danmarkshistorien? Så skal du planlægge et besøg forbi Roskilde Domkirke. Kirken er ikke på Verdensarvslisten, på grund af dens vanvittigt flotte udseende, men på grund af kirkens indflydelse på udbredelsen af teglsten i Skandinavien. Kirken er faktisk en af de tidligste eksempler på større kirkebygning med teglsten – kirken består af omkring 2,5 millioner sten!

Domkirken er også et monument for udviklingen i mange århundreders stilarter, netop fordi den løbende er blevet udbygget over ca. 800 år. Derfor repræsenterer den nogle af de bedste eksempler på tidens arkitektur, samtidig med at kirken er gravplads for mange kongelige – det er f.eks. her Dronning Margrethe d. 2. skal begraves, når den tid kommer.  Domkirken giver altså et overblik over 800 års udvikling i europæisk arkitektur, samlet i én bygning.

Skjoldungestierne

Fra Roskilde Domkirke kan du begive dig ud på Skjoldungestierne. Det er en 40 km lang vandrerute, som løber fra Roskilde til Kirke Hvalsø, og som tager dig gennem nationalparken Skjoldungernes Land. På denne tur vil du både kunne opleve at gå gennem smukke strandenge, skove og åbent agerland. Du kommer til at gå langs åer og søer, hvor du igen træder i vikingernes fodspor, og passerer kulturhistoriske minder som oldtidshøje, stengærder, hyggelige vandmøller og smukke herregårdslandskaber.

Du kan læse mere om Skjoldungestierne, og de andre stier i området, her.

Inspiration
Posted: July 14, 2022
Tags: vandring , unesco
Forfatter: Frederik Thurø