Sådan forbereder du dig til en solovandretur

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan forbereder du dig til en solovandretur
Råd og vejledning
07 March 2022

Sådan forbereder du dig til en solovandretur

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Du sætter den ene fod foran den anden. Du har rygsækken på ryggen, og solen skinner. Du er på vandretur og fuldstændig alene med dine tanker. Da du vender hjem, har du rykket dine grænser, du har opnået en større selvindsigt, og du er stolt af dig selv – alt det kan ske på en solovandretur! 

Hvis du synes, det lyder som noget for dig, så læs med i denne artikel. Her hører du om følgende ting:

  1. Seks fordele ved solovandring
  2. Sådan sikrer du dig en god og sikker vandretur
  3. Sådan kommer du bedst i gang med solovandring

Seks fordele ved solovandring

Solovandring er jo, i ordets natur, vandring alene. Det handler om at tage af sted på vandretur alene, men altså ikke om at undgå andre mennesker på turen.

Der er flere forskellige grunde til, at det giver mening at solovandre:

1. Mulighed for at befinde sig godt i eget selskab: Måske ved du, at du befinder dig godt i dit eget selskab. Eller også vil du gerne være bedre til det. Uanset hvad, så vil du lære det på en solotur

2. Selvtillid: Også selvtilliden får et nøk opad, når du møder udfordringer på din solotur, men især også hvis du opnår de mål, som du selv har sat dig. Du får simpelthen mere selvtillid af sådan en tur

3. Selvstændighed: Lidt i tråd med selvtilliden, ligger selvstændigheden. Når du er på solovandring, så er ALLE de bedrifter, du opnår, udelukkende dine egne – du kan kun takke dig selv for alt det, du opnår. For nogle er følelsen af at opnå et mål stor, når du ved, at du har gjort det helt selv uden hjælp udefra.

4. Fleksibilitet: Du bestemmer FULDSTÆNDIG selv hvad du vil lave. Vil du bruge tre timer på at holde frokostpause? Vil du løbe hele ruten? Du bestemmer fuldstændig selv, og den eneste øvre begrænsning er dine egne ambitioner og fysiske formåen. Derfor kan solovandring være en god idé, hvis du tit oplever at ville noget andet end dem, du typisk vandrer med. 

5. Planlægning og overblik: Du bliver trænet i at planlægge en tur helt selv. Og alt efter destinationen kan projektet være ret stort. Det er selvfølgelig nemmere at planlægge en tur, som starter i baghaven, end det er at planlægge en tur, der også inkluderer transport, hvor langt du skal gå hver dag, hvad du skal have med osv. Den eneste, der har det fulde overblik over turen, er dig selv. Derfor er det også vigtigt, at du holder fast i overblikket og har styr på din tur

6. Refleksion: Dette er måske nok det vigtigste punkt. På en solovandretur er der nemlig god tid til at se indad og reflektere over dit liv. Måske vil du opdage, at mange af de knuder og bekymringer, som du går med i hverdagen, vil falde på plads på din vandretur. Her er der nemlig tid til at tænke dem igennem og tage nogle beslutninger, som kan være svære at tage hjemme i vante rammer.

 

1000_500_Lundhags-SS22-24

Sådan sikrer du dig en god og sikker vandretur

Ligesom med alt andet friluftsliv er der også en række ting, du skal tage højde for og være opmærksom på, når du vandrer alene. Situationer, som ikke nødvendigvis havde været farlige og uoverskuelige sammen med andre, kan pludselig udvikle sig i en uheldig retning, hvis du er alene og ikke ved, hvad du skal gøre. Derfor handler dette afsnit også om, hvad du skal være opmærksom på, og indeholder en række råd til, hvad du kan overveje, inden du tager afsted.

Husk førstehjælpsgrejet
Du skal selvfølgelig først og fremmest tænke i sikkerhed. Det er ikke for sjov, at folk siger safety first. Det indebærer selvfølgelig, at du skal kunne hjælpe dig selv, hvis uheldet er ude. Derfor bør du have noget førstehjælpsgrej med, som er let tilgængeligt hele tiden, og som du ved, hvordan du skal bruge – det sidste er super vigtigt.

Tag telefonen med
Husk at medbringe en mobiltelefon, så du kan tilkalde hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Fortæl om dine planer
Det er også en rigtig god idé at fortælle nogen, du stoler på, hvor du skal hen, hvilken rute du går, hvor langt du skal gå og hvornår du er hjemme igen. Du kan f.eks. skrive det hele i en mail, som du sender til en god ven, dine forældre eller dine voksne børn. På den måde kan de følge med i, om du overholder tidsplanen og slå alarm, hvis du ikke gør. Derfor giver det også god mening at kommunikere eventuelle ruteskift undervejs, hvis det kan lade sig gøre.

Overvej din destination
Du kan også overveje, om din solovandretur skal gå til en populær rute, eller om du hellere vil gå efter et mere øde område. Fordelen ved at vandre en populær rute er selvfølgelig, at der er mulighed for at du kan få hjælp, hvis uheldet er ude. Dog kan det sommetider tage lidt af solovandringsfølelsen, hvis du render ind i andre vandrere hele tiden. Det stik modsatte gør sig gældende på en øde strækning. Her kan der virkelig være langt til andre mennesker og dermed til hjælp, men du får virkelig en følelse af at være alene med dig selv og dine tanker. Det er selvfølgelig op til dig selv, hvilken af de to modeller du vil vælge, eller om det skal være en mellemting mellem dem. Jeg vil generelt anbefale, at du vælger en rute (eller i hvert fald et område) som du enten kender eller ved, er under dit vandreniveau, så du ikke skal bruge tid og kræfter på at være fysisk presset.

Undgå overraskelser

Når det kommer til solovandring, synes jeg, at det allervigtigste er, at du skal lade være med at satse – på noget som helst. Og især hvis du ikke er en erfaren vander.
Ligesom med meget andet, så gælder det under solovandring om at håbe på det bedste, men være forberedt på det værste. Derudover bør du have styr på, hvornår det bliver mørkt, hvad du gør, hvis du bliver nødt til at ændre din rute, hvis du falder i vandet og bliver gennemblødt osv. Du skal tænke så mange realistiske situationer som overhovedet muligt igennem.


Styr på udstyret?  
Det er min anbefaling, at du tester alt dit udstyr, inden du tager afsted. På den måde er du mere tryg ved, hvordan du bruger det, og du skal ikke bruge tid på at få dit grej til at virke, når det gælder.

Jeg synes ikke, at solovandring skal være din første vandretur. Jeg synes, at du skal være en rutineret vandrer, før du begiver dig ud på ture alene. I hvert fald hvis det handler om en flerdagestur, og særligt hvis du skal til et øde område. Som nævnt ovenfor så kræver det nemlig mere selvdisciplin og selvtillid at vandre alene end at vandre sammen med andre. Der er ingen til at hjælpe dig, opmuntre dig eller sørge for at du kommer i mål – ikke andre end dig selv!

1000_500_Lundhags-gnaur-makkepant-ulltohoddie-3

Sådan kommer du bedst i gang med solovandring

Her til sidst får du et par generelle tips, som du kan bruge til at beslutte om solovandring er noget for dig.

For det første synes jeg, at du skal gøre det klart for dig selv, hvorfor du gerne vil solovandre. Jeg synes, at din motivation for solovandring skal være, at du gerne vil solovandre – måske for at opleve nogle af de ting, som jeg opremsede i starten. Og det kan måske lyde banalt og ligetil. Men dermed skal det også siges, at jeg ikke synes det er en god grund, at du f.eks. ikke har nogen, som vil med på vandretur. Så kan det altså godt være, at din tur ikke bliver særlig god. Du skal have lysten til at vandre alene.

Du skal være klar over dine egne behov – hvis du er en person, som har brug for interaktion med andre mennesker hele tiden, så er solo-vandring måske ikke der, hvor du får den fedeste tur. Jeg synes f.eks. ikke særlig godt om at solovandre, netop fordi jeg hellere vil tale med andre mennesker.

Hvis du er bekymret for at komme til at kede dig alene, så kunne du jo overveje at tage lydbøger og musik med, som du kan hygge dig med i teltet om aftenen. Det er en let og nem måde at holde kedsomheden på afstand, når du er alene på tur.

En anden og lidt mere jordnær overvejelse er, at du selv skal kunne have alt dit grej på ryggen, når du solovandrer. Hvis du tidligere har været på vandretur med andre, så ved du også, at man tit deles om at bære ting som telt, mad, kogegrej osv. Men hvis du solovandrer, så skal du selv bære på det hele. Og det sætter nogle større krav til din fysik eller din pengepung – for du kan selvfølgelig også investere i letvægtsgrej. Hvis du gerne vil vide hvordan du pakker en lettere rygsæk, så kast et blik på denne artikel.

Når du har sat kryds ved alle de nødvendige forberedelser, kan du trygt snøre vandreskoene og gå dig til en god oplevelse i dit eget selskab. Nyd, at du selv bestemmer hvor du vil hen, om du vil af sted i én dag eller flere, hvor længe du vil holde pause, og hvor langt du vil gå. En vandretur i dit eget selskab kan, som nævnt, give tid til selvrefleksion, og du vil formentlig vende hjem med rygsækken fuld af oplevelser, og fornyet energi. 

 

Husk også:

… at du kan meget mere end du selv tror

… at nyde friheden, stilheden og naturen  

 

Det var alt jeg havde til dig om solovandring – rigtig god tur!


Råd og vejledning
Posted: March 07, 2022
Categories: Vandring
Forfatter: Eventyrsport Blogger