Sådan kommer du i gang med SUP

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan kommer du i gang med SUP
Råd og vejledning
13 July 2022

Sådan kommer du i gang med SUP

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Sommeren er over os, og det kalder tit på mange aktiviteter udendørs. Noget af det bedste ved den danske sommer er muligheden for at være udenfor i det dejlige varme vejr, tage et dyp i vandet eller være på stranden. Men hvis du også er en af dem, som godt kan lide at være aktiv i solskinsvejret, så kan et SUP-board være lige noget for dig.

Med et SUP-board har du mulighed for at være aktiv på vandet på en sjov og anderledes måde, som lader dig opleve livet i og omkring vandet fra et nyt perspektiv.

I artiklen bliver du klogere på, hvordan du kommer i gang med at stå på SUP-board – det er meget nemmere end det lyder eller ser ud.

Derfor skal du starte på SUP

Sup_1000_400

SUP står for “Stand Up Paddle” og beskriver simpelthen måden du bruger brættet på. Du står op og padler løs.

Men hvorfor skal du så prøve det? For det første, så er det at SUP-boarde en god måde at komme ud på vandet på. Selvom det ikke er lige så fysisk krævende som at svømme eller ro, træner du både din balance og din core-muskulatur. Du får også velvære og en god oplevelse på vandet.

Er du ikke helt tryg i vandet, er selve SUP-boardet også en sikkerhed for dig. Du hænger nemlig fast i brættet med en ”snor”, hvor den ene ende sidder rundt om din ankel, og den anden ende sidder fast i brættet.– det kaldes en leash. På den måde kan du ikke miste brættet, og det kan altid hjælpe dig til at blive holdt oven vande – også selvom du har en svømme- eller redningsvest på.

Ikke klar til at købe et board?

Det kan være lidt af en investering, hvis du skal ud at købe alt grejet til SUP. Især hvis du ikke er sikker på, at SUP er noget for dig. Altså kan det være en god idé at få det afprøvet, inden du vælger at købe alt udstyret.

Der er flere forskellige måder du kan gøre det på. Det nemmeste er selvfølgelig, hvis du har en ven eller et familiemedlem, som har grejet, så du kan prøve det.

Alternativt kan du melde dig ind i en SUP-boardklub, eller prøve det gennem en af de mange outdoorvirksomheder, som udbyder bl.a. SUP-boardture.

Husk redningsvesten

I Danmark er det lovpligtigt at have en CE-godkendt redningsvest på. 

Sådan bruger du et paddleboard

Sup2

 For at komme i gang med SUP-boardet, så bør du tage det ud på lavt vand først – ca. til knæhøjde/midt på lårene. Her kan du så komme op og stå på knæene. Det er noget nemmere i starten, end at stå helt op. Når du så føler, at du har styr på det, og har padlet lidt, så kan du rejse dig op. Du skal stå lidt bag ved midten på brættet, når du padler. Hvis du står for langt fremme eller for langt tilbage, så falder du af, forbi tyngdefordelingen på brættet bliver skæv.

Når du så er kommet op at stå, så skal du sørge for, at din paddle er korrekt længde. Det skal være sådan, at du ikke skal bukke dig ned for at padle, men ikke så lang, at du ikke får den op af vandet, hver gang du padler. Derudover, så bør du også tænke over, at du skal bruge hele kroppen når du padler – husk at rotere i overkroppen og benytte dine coremuskler. Ellers bliver du hurtigt træt i armene.  

Det skal du bruge for at starte dit eventyr som SUP-boarder

Som du kan læse, så kræver det en række forskelligt grej at starte som SUP-boarder.


Board og paddle

For det første skal du naturligvis bruge et board og en paddle. Det kan du tit købe i en pakke såsom denne. Det smarte ved sådan et bræt her er, at det er oppusteligt. Det vil sige, at det er meget nemmere at transportere og opbevare, end de faste boards. Her i pakken følger der også både en taske, pumpe og reparationssæt med.

Rednings- eller svømmevest

Derudover skal du have fat i en rednings- eller svømmevest. Det skal være en, som ikke hæmmer dig i dine bevægelser, men som samtidig er godkendt til aktiviteten. Det kunne f.eks. være sådan en her.

Våddragt

Så er alt det basale på plads. Det kan også være rigtig rart at have en våddragt og -sko på. Det er specielt godt i starten, hvor du formentlig kommer til at falde noget mere i vandet, og derfor skal bruge noget der holder dig varm. Våddragter findes i mange forskellige udformninger – både som overalls, som reelle dragter med enten korte eller lange ærmer og ben. Hvilken en du skal vælge, kommer i høj grad an på sæsonen og hvor kuldskær du plejer at være. Du kan se vores udvalg her.

3 ekstra detaljer

Der er også et par småting, som ikke er livsvigtige for din SUP-tur, men som alligevel er rare at have med. Det er f.eks. badetøj, til at have inden under våddragten. Badetøj er især vigtigt, hvis du vælger ikke at bruge våddragten. Så er det også rart at have et mikrofiberhåndklæde med, så du kan tørre dig, når du er færdig med at være i vandet.

Og så kan det også give ret god mening at have en dry sack eller to med – måske en lille til at have din telefon i, og en lidt større, som kan indeholde dit håndklæde og andre småting, som du gerne vil have med.

En sjov eftermiddag eller store eventyr?

Selvom et SUP-board selvfølgelig er lavet til at padle på, så er der også andre ting du kan bruge det til. Der er f.eks. nogen, som laver yoga på deres SUP-boards. Det skulle tilføje en dimension af mindfullness og noget mere balance til yogaen – det tætteste jeg selv er kommet, har været at lave en kolbøtte på et SUP-board, uden at falde i vandet. Det var også ret sjovt.

Hvis du bliver fuldstændig bidt af SUP-boardet, så kan du jo lade dig inspirere af Casper Steinfath, som er mangedobbelt verdensmester i netop SUP. Han har bl.a. padlet tværs over Kattegat fra Danmark til Norge. Og senest har han padlet hele Danmarks 1400 km kystlinje rundt – ret imponerende!

Råd og vejledning
Posted: July 13, 2022
Forfatter: Frederik Thurø