Ny eventyrlig vandrerute i Sydsverige

< Forrige artikel Næste artikel >
Ny eventyrlig vandrerute i Sydsverige
Inspiration
26 December 2019

Ny eventyrlig vandrerute i Sydsverige

Det sydlige Sverige er et overflødighedshorn af muligheder for at vandre på fine, markerede stier gennem smuk natur. En ny sti i Skåne skiller sig dog ud. Her er der nemlig skruet væsentligt op for det eventyrlige element, da stien ikke er afmærket, men man selv skal finde vej.

Du kan godt pakke kort, GPS og dine navigeringsevner i rygsækken, hvis du planlægger af sætte ud på Söderåsleden i svenske Skåne.

Her er nemlig tale om en rute, der ikke er afmærket, ikke bliver vedligeholdt, og hvor der ikke er nogen aftaler med samarbejdspartnere i form af markejere osv. undervejs, som det ellers er normen på de længere vandreruter. 

Ruten er mulig på grund af den svenske allemandsret, og det gør den på mange måder ganske eventyrlig.

 For det første er man mere på egen hånd end på mange af de andre ruter i det sydsvenske. For det andet kommer man til at møde færre mennesker. Og for det tredje kan man hygge sig med selv at skulle finde vej, hvilket sagtens kan betyde, at man kommer til at kravle under pigtrådshegn, vandre over marker med græssende dyr og krydse små vandløb.

De 54 kilometer byder altså på en oplevelse, der er lidt mere rå i kanten.

 

Söderåsleden er inddelt i 5 etaper:

 Den første etape er på 10,8 kilometer og går ganske belejligt fra togstationen i Åstporp på letvandrede skovveje forbi Maglaby til lejrpladsen i Hålebäck. Undervejs kan du passende holde pause ved en klassisk idyllisk søbred i skoven. Allerede her er du godt af sted, selvom du kan være vågnet i din egen, danske seng samme morgen.

Anden etape af Söderåsleden er på 12,5 kilometer og lokker med alt det, som Söderåsen har at byde på: Her finder du tætte, tyste granskove, fine småbyer, smukke bøgeskove, stille grusveje og den ganske spektakulære kløft, Klöva Hallar, der virker stor og uberørt så tæt på det danske. Her er smukt, og det er nemt at blive en smule overvældet.

På rutens tredje etape vandrer man 13,9 kilometer, og man er (heldigvis) ikke færdig med Klöva Hallar endnu. Man vandrer nemlig op i landskaberne, så man har en vid panoramaudsigt ud over de skovklædte dale. Det er lige til at tage pusten fra én. Ruten bringer vandrere videre gennem mere åbne landskaber via Gålarp og Dalhem til Klåveröd, Vargadalen og Lilla Klåveröd. Alt i alt en dag med stor variation i vandringen.

Fjerde etape er på 9,6 kilometer og fører én fra Lilla Klåveröd forbi Traneröds mose, gennem Grindhus og ind i Söderåsens nationalpark, hvor man finder en lejrplads. Herfra er der glimrende muligheder for at tage korte vandreture uden rygsæk, når teltet er slået op. 

Den femte og sidste etape er blot på 7,2 kilometer og her har man fornøjelsen af at vandre gennem en enorm løvskov, hvor bladene risler og skaber skygge på en varm sommerdag. Eller står smukt i efterårsfarver, hvis man er sat ud senere på året. Ruten slutter i Röstånga.

Du kan finde mere info om Söderåsleden samt kort og GPX-filer på www.visitsoderasen.se, hvor du også finder mere detaljerede beskrivelser af de enkelte dagsetaper med billeder.  http://visitsoderasen.se/soderasleden.

Relevante links:
Rygsæk
Vandrestøvler

Inspiration
Posted: December 26, 2019
Forfatter: Opdag Verden