7 råd til grej med lang levetid

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
7 råd til grej med lang levetid
Råd og vejledning
23 December 2019

7 råd til grej med lang levetid

Når det kommer til, hvor lang tid du kan få glæde af dit udstyr, er det langt fra ligegyldigt, hvilke materialer det er lavet af. Her er syv råd til ting, du kan kigge efter, hvis du gerne vil købe udstyr, du kan tage med på tur efter tur efter tur.

Produkter, som holder i lang tid, har ofte et højere prisskilt end produkter, der hurtigere sygner hen. Selvom det kan virke som en voldsom udskrivning at købe et stykke kvalitetsudstyr, kan det dog ofte sagtens betale sig på lang sigt.

Du gør tilmed ofte miljøet en tjeneste, da du ikke bidrager til en køb og smid væk-kultur, hvor der bliver brugt ressourcer på først at fremstille produktet – og dernæst på at skille sig af med det. Og så købe nyt igen.

Køber du langtidsholdbare produkter, der er mulige af vedligeholde, og hvor du kan udskifte dele, der måske bukker under for turbruget, behøver du ikke udskifte dem så tit.

Her er 7 ting at være opmærksom på: 

  1. Er et produkt lavet i kraftigere materialer, der giver dem ekstra tykkelse, betyder det ofte, at de er mere slidstærke end for eksempel letvægtsprodukter. Det giver dem som udgangspunkt en længere levetid. Et materiales tykkelse bliver målt i enheden denier (D); jo højere et tal, jo tykkere er materialet. Det kommer for eksempel til udtryk ved, at et produkt har forstærkninger på særligt udsatte steder.

  2. Kig efter dernier, når det kommer til nylon og polyester: jo højere tal jo højere styrke. Køber du for eksempel en let dunjakke, kan den være fremstillet i 10D nylon, men er det en rygsæk, der er lavet i nylon, er der behov for langt højere styrke, og her kan tallet være langt over de 100D.

  3. Denier er dog ikke det eneste parameter, når det kommer til holdbarhed og slidstyrke. Det spiller også en stor rolle, hvordan et materiale er vævet og behandlet. Ripstop giver for eksempel mere styrke til lettere materialer, og det sørger for, at en eventuel flænge ikke spreder sig. Dermed kan man reparere et eventuelt hul eller en rift, inden det spreder sig og ødelægger hele produktet.

  4. Som udgangspunkt er nylon stærkere end polyester, men tykkelse og vævemetode har stor betydning for, hvor stærkt det er. Når det kommer til udstyr, der ofte bliver slidt meget som for eksempel teltduge, bunden af en rygsæk eller knæene på et par bukser, så er det værd at kaste et blik på rivstyrken.

  5. Der er rigtig stor forskel på, hvor lang tid forskellige telte kan holde. Noget, der får telte til at holde længere tid, er for eksempel udvendige kamre til stængerne, der er lavet i et forstærket materiale. Det er med til at afværge, at en teltstang river hul i stoffet. Du kan også kigge efter høj rivstyrke; og selvfølgelig efter høj kvalitet, når det kommer til selve stængerne og pløkkerne.

  6. Når man behandler forskellige materialer, kan det give ekstra styrke til produktet, som dermed kommer til at holde i længere tid. Man kan for eksempel bruge voks på bomulds-/polyesterblandinger eller silikonebehandling på den ene eller begge sider af nylon. 

Der er dele af et stykke grej, der bliver udsat for høj belastning. Spænder, ventiler, lynlåse og lignende bliver brugt igen og igen og igen og har en stor betydning for levetiden, da produkter kan dø med en defekt blandt disse ting. Vil du have produkter med en lang levetid, så vælg for eksempel metalspænder i stedet for plastikspænder på rygsækken. Og husk at de kan udskiftes, hvis de går i stykker (det kan lynlåse selvfølgelig også).

Relevante links:
Rygsække
Bukser
Telte

Råd og vejledning
Posted: December 23, 2019
Forfatter: Opdag Verden