Derfor skal du vælge et lufttelt

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Derfor skal du vælge et lufttelt
Råd og vejledning
27 May 2022

Derfor skal du vælge et lufttelt

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Forestil dig at komme frem til din teltplads, og i stedet for at finde stængerne frem og samle dem, så finder du bare pumpen frem og begynder at pumpe løs. Før du har set dig om, så står der et opslået telt foran dig. Der er nemlig kommet en ny spiller på teltbanen – luftteltet. Det kan jo lyde lidt underligt, og måske også en lille smule risikabelt. Men det er det overhovedet ikke! Læs med nedenfor, og bliv klogere på, hvad lufttelte er, hvad de kan, og hvor nemme de er at slå op.

Vi kommer omkring: 

  • Hvad er et lufttelt? 
  • Er lufttelte tungere end tælte med stænger? 
  • Hvad er fordelen ved et lufttelt? 
  • Hvilke ture egner luftteltet sig til? 
  • Hvor nemt er det at slå teltet op?
  • Er luftteltene pengene værd?
  • To tips om lufttelte

Hvad er et luftelt?

Det første vi lige skal have styr på er: hvad er det egentlig lige et lufttelt er?

Et lufttelt - eller et oppusteligt telt - er egentlig det fuldstændig samme som et ”almindeligt telt”. Den eneste forskel her er, at stængerne er erstattet af luftkanaler, som det, der giver teltet struktur. Det kan være fremstillet på flere forskellige måder og selvfølgelig i forskellige størrelser. Fælles for dem alle sammen er, at teltene tit ligger i den tunge ende, fordi de er lavet til at være store og rummelige. Og så fordi de alligevel kræver en pumpe, for at slå op. Og den gider man ikke slæbe med på en vandretur – derfor egner de sig meget godt til bilferier, glamping og lignende, men ikke så godt til f.eks. vandreture.  

Er lufttelte tungere end telte med stænger?

Når det kommer til vægten, så er lufttelte som udgangspunkt ikke tungere end almindelige telte. Men det kommer meget an på, hvilket materiale teltet er lavet af. Du sparer selvfølgelig vægten af stængerne (og alt efter hvad de er lavet af, kan det være ret mange kilo), men luftkanalerne kræver typisk lidt mere stof, som jo så vejer ekstra.

Så det lidt mere enkle – og lidt irriterende – svar er, at det kommer meget an på, hvordan teltet er bygget op. Som hovedregel vejer telte med stænger og lufttelte nok ca. det samme.

Hvad er fordelen ved et lufttelt?

Derfor_skal_du_v_lge_et_luftelt_03

Ved lufttelte er der tre store fordele:

1)     For det første er det nemt at slå op. Faktisk skal pumpen bare sættes til, og så skal du pumpe i et par minutter – så står der et telt foran dig. Derfor er det er også tit meget hurtigt at slå op, og det er jo rigtig rart!

2)     For det andet, så er der ingen stænger, som kan knække eller som kan rive hul i teltmaterialet. Derfor er du mere sikker på at dit telt kommer til at holde.

3)     For det tredjeså kan luftteltene tit modstå mere og hårdere vind, fordi der ikke er nogen stænger som kan blive bøjede.De her telte er simpelthen mere resistente overfor vind.

Hvilke ture egner luftteltet sig til?

Der er selvfølgelig nogle ture, hvor luftteltet slet ikke egner sig. Og det er vandreturene. Altså de ture, hvor du skal bære alt dit grej på ryggen. Det er det simpelthen for tungt til. Og så skal du også slæbe en pumpe med – det gider du ikke.

Til gengæld er et lufttelt helt perfekt til dine glampingture, hvor du bare skal have plads nok og hygge dig. Det ville også være ideelt at have med som familietelt på camping, og især på en bilferie ville det brilliere – nemt at slå op og ned, og så bare ind bag i bilen med det.

Hvor nemt er det at slå op?

Derfor_skal_du_v_lge_et_lufttelt_02

Men hvor nemt er det egentlig at slå op? Det er faktisk ret nemt! Der er to måder de kan være lavet på, som har betydning for, hvordan du får luft ind i teltet.  

Den første måde er nærmest som et stort badedyr, hvor  hele teltet hænger sammen. Det er jo klart de nemmeste telte, for så skal du kun pumpe ét sted, og det går hurtigst. Til gengæld så er du også presset, hvis teltet punkterer. For så skal du finde et hul i teltet, før du kan sætte det op. Det er dog ret sjældent, at de punkterer, for luftkanalerne er godt beskyttede.

Den anden  opsætning du kan støde på er, at luftkanalerne er ligesom løbegangene  i et almindeligt telt, altså separate. Det gode ved dem er, at det er markant nemmere at finde et hul i dem, hvis der kommer et. På den anden side er det noget mere besværligt at puste det op, fordi du ikke bare kan pumpe et sted, men skal rundt og pumpe forskellige steder. Det gør det lidt mere omstændigt og tidskrævende, men til gengæld kan du også selv bestemme, hvor meget luft der skal i de enkelte dele.

Er de pengene værd?

Om lufttelte så er pengene værd, er jo det helt centrale spørgsmål.

Det, som du betaler for i et lufttelt, er klart at du dermed bliver sparet for noget bøvl – både når du sætter op og pakker ned. Til gengæld skal du have en pumpe med, og hvis den ikke er inkluderet i prisen på teltet, så skal den jo tælles oveni.

Lufttelte findes jo i mange forskellige prisklasser, så det jeg synes det kommer mest an på, er dine behov. Et lufttelt er et godt bud, hvis du gerne vil have et solidt telt, f.eks. til køre-camping-ferien, som er nemt at slå op, og hvor vægten ikke er en afgørende faktor for dig.

To tips om lufttelte

Vær sikker på at pumpen er inkluderet i prisen: Hos os er pumpen altid inkluderet i prisen på teltet. Derudover kan du godt regne med, at alle vores telte er med separate luftkanaler. På den måde er det nemt at udskifte dem, hvis uheldet skulle være ude.  

Hvad gør du, hvis dit telt punkterer? For det første skal du huske, at teltene typisk er lavet af stoffet termoplastisk polyurethan, som er meget stærkt. Derudover, så er de også typisk lavet sådan, at selve den oppustelige del er beskyttet af et yderlag. Meget ligesom du kender fra dine cykeldæk. Det betyder også at den yderste del er noget mere hårdfør end den inderste, og dermed sværere at få til at punktere.

Og samtidigt så er det meget sjældent vi hører om, at lufttelte er punkteret. Primært fordi de jo ikke udsættes for andet end vind og vejr, som sjældent indeholder noget så skarpt eller spidst, at det kan punktere dit telt. Men hvis uheldet alligevel er ude, så kan du sagtens lappe dit telt – også på stedet. Hvordan du gør det, forklarer Outwell på 1:49 minutter i den her video (som dog er på engelsk). 

Det var alt jeg havde til dig om lufttelte - rigtig god fornøjelse med udvælgelsen! 

Råd og vejledning
Posted: May 27, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger