Rygsæk - 6 gode råd til justering

< Forrige artikel Næste artikel >
Rygsæk - 6 gode råd til justering
Råd og vejledning
03 March 2014

Rygsæk - 6 gode råd til justering

Rygsækken er så godt som en uundværlig rejsemakker på de fleste vandreture, og du skal slæbe den i mange timer. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at rygsækken sidder rigtigt. Vi har samlet seks gode råd om pakning og justering af rygsækken, så den sidder så komfortabelt som muligt.

 

Helt overordnet er det vigtigt, at din rygsæks tyngdepunkt sidder så tæt på kroppen som muligt, helst i skulderhøjde, så rygsækken ikke trækker for meget bagover.

Pak derfor tunge ting som telt og mad tæt på dette sted. Sovepose, duntøj og andre lette ting pakkes i bunden, mens resten lægges længst væk fra kroppen. Små ting, som du nemt skal kunne få fat i, lægges i låg og lommer. Husk at lægge samme vægt på hver side. Ved vanskeligt terræn som i f.eks. alpine ruter kan du med fordel sænke tyngdepunktet. Begræns mængden af påspændte ting, da de forrykker balancen.

Her kan du læse mere om, hvordan du bedst pakker rygsækken.

Korrekt justering

 

Løsn stropper på rygsækken1. Du skal starte med at løsne alle stropper, og derefter tager du rygsækken på. Hvis du prøver rygsækken for første gang, f.eks. i butikken, er det en stor fordel, hvis der er vægt i rygsækken, så det bliver så realistisk som muligt. Hvis du er derhjemme, kan du med fordel bruge en dyne og nogle bøger.

hoftebælte2. Placér hoftebæltet centralt omkring dine hofteben, hverken over eller under. Stram til, til det sidder venligt, men bestemt. Du skal huske, at størstedelen af rygsækkens vægt skal bæres her, og ikke på dine skuldre. Derfor er det rigtig vigtigt, at hoftebæltet ikke er for stort til dig, så du ikke kan stramme det til.

stram skulderremme3. Stram skulderremmene præcis så meget, at hovedparten af vægten stadig hviler på hoftebæltet. Sådan skal det også være, når du vandrer. Hvis du bær al rygsækkens vægt på skuldrene, så får du formentlig en hård og ubehagelig tur – og sådan skulle det gerne ikke være.
skulderremme fæstespændeplacering4. Skulderremmenes fæstepunkt skal sidde mellem skulderbladene. Det er svært at se selv, så får en medarbejder i butikken, eller en ven derhjemme, til at hjælpe dig med at se det. Justér ryglængden, hvis det er muligt. Hvis det er en mindre rygsæk, skal du vælge den rigtige ryglængde fra starten.
Finjuster placering5. På de store rygsække kan man finjustere sækkens placering med topstrammere på skulderstropperne og sidestrammere på hoftebæltet. Trækker du til, øges stabiliteten, og hvis du løsner, sidder læsset lidt mere frit og øger ventilationen. Hvis du synes rygsækken føles tung, så kan det være en god idé at stramme dem til – du trækker nemlig også vægten tættere på kroppen. Variér i løbet af dagen, og gerne i forhold til terrænet – det kan være rigtig rart. Krævende ruter kræver stor stabilitet.
Brystrem 6. Til sidst lukkes og strammes brystremmen. Justér den i højden, den er til for at holde skulderstropperne sammen, så den skal ikke sidde for højt, så den f.eks. irriterer din hals.

God tur!

Se det store udvalg af rygsække og anden bagage

Det rigtige udstyr er med til at gøre turen til en bedre oplevelse. Klik dig videre i kategorierne herunder, eller gå direkte til hovedsiden med bagage.

Rygsække >

Små rygsække (under 40 liter) >

Store rygsække (over 40 liter) >

Regnslag og tilbehør >

Vandtæt opbevaring >

Tasker >

Bærestole >

Børnerygsække >

Råd og vejledning
Posted: March 03, 2014
Forfatter: Mads Nedergaard Larsen