10 tips til at holde varmen på vandreturen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
10 tips til at holde varmen på vandreturen
Råd og vejledning
13 February 2020

10 tips til at holde varmen på vandreturen

Man kan sagtens få glimrende vandreoplevelser, selvom det er koldt udenfor. Det kræver blot, at man er klædt ordentligt på og ved, hvordan man skal gebærde sig. Her er 10 gode råd til, hvordan du får en behagelig vandretur, selvom det er koldt derude. 

 #1 Benyt dig af 3-lagsprincippet

Det vil sige, at du har et inderlag, der holder dig varm, men som samtidig sørger for, at din krop kan komme af med sveden, så dit tøj ikke bliver vådt. Bliver det vådt, bliver du nemlig kold og klam og kommer til at fryse. Dit mellemlag er varmere, men har de samme egenskaber som dit inderlag, mens dit yderlag er dit værn mod vind, vejr og regn i form at skaljakken og regnbukserne. Du kan læse mere her.

#2 Husk huen

10_tips_til_at_holde_varmen_pa__vandreturen_100x500

Det er bare surt at miste en masse varme gennem hovedet, og huen er god om dagen, under pausen, om aftenen når du har slået lejr og ikke længere er aktiv og i soveposen om natten. 

#3 Glem alt om bomuld

Det egner sig ganske enkelt ikke til at være aktiv i, da det suger fugt og bliver vådt, når du sveder. Så snart du stopper med at vandre, kan du være sikker på, at din kolde, klamme T-shirt i bomuld får dig til at fryse som en hund. 

#4 Uld er til gengæld din ven

Det har nemlig en række naturlige egenskaber: Det isolerer, selvom det bliver vådt, uden at du føler dig klam; det er naturligt temperaturregulerende; det kommer ikke til at stinke, som syntetiske materialer gør det; og det er super behageligt at have på. Du kan læse mere om uldens egenskaber her.

#5 På med vanten

Husk at holde hænderne varme og tørre, og at der er forskellige typer vanter og handsker til forskellige typer vejr og ture. Til de kolde dage, skal du bruge en vante, der ikke bare er varm, men også beskytter mod vind og eventuelt regn. 

#6 Pak de store uldsokker

10_tips_til_at_holde_varmen_pa__vandreturen

Du kender det måske: Du ligger i soveposen, og du kan simpelthen ikke få varmen i fødderne, som du ligger der og halvsover og aldrig får gjort noget ved det. Måske tager du et par ekstra vandresokker på, men det hjælper ikke. Og det er der en god grund til. De sidder nemlig så stramt, at de ikke rigtig varmer; brug i stedet et par gode, store, lidt løsere uldsokker. De skal nok gøre glæde. 

#7 Husk ekstra kalorier og drikke

Er du sulten, så er det sværere at få varmen. Sørg derfor for at pakke nogle kaloriefyldte snacks ud over dine måltider. Hav en snack liggende klar ved siden af soveposen, inden du lægger dig til at sove. Vågner du og føler dig kold, så spis en snack. Husk også en termokande med din yndlingsdrik til dagsturen, hvad enten det er kaffe, te eller varm chokolade.

#8 Justér ude på stien

Begynder du at fryse, så husk at gøre noget ved det med det samme. Det er så nemt at fortsætte og tænke, at det nok bliver bedre. Det gør det bare sjældent. Stop i stedet, tag et ekstra lag på, få vanten på og træk huen ned over ørerne. Du bliver glad for det i længden. 

#9 Styr på sovesystemet

10_tips_til_at_holde_varmen_pa__vandreturen1000X500_03

Det er selvfølgelig rigtig vigtigt for din nattesøvn, at dit sovesystem passer til årstiden. Kig derfor på den angivne temperatur for din sovepose, og husk også, at isoleringsgraden (R-værdien) i dit liggeunderlag er vigtig for ikke at blive nedkølet nedefra. Desuden kan det være en idé at supplere, så du er sikker på at holde varmen. En ekstra lagenpose nede i soveposen kan give et par grader, og du kan evt. supplere med et skum- eller reflekterende underlag, der kan isolere dig nedefra.

#10 Hold varmen i soveposen

Det bliver med garanti en kold nat, hvis du er kold allerede når du hopper i soveposen. Det er din egen kropsvarme, der skal varme soveposen op, så sørg derfor for at have varmen inden du lægger dig til rette. Du kan f.eks. lave nogle sprællemænd inden, for at få gang i kroppen. Derudover skal du huske at tisse af inden du hopper i posen, da det også afkøler dig, hvis du holder dig. Derfor kan du også ligeså godt skynde dig at få det overstået, hvis du vågner om natten og skal tisse.

Foto: Maridav / www.shutterstock.com


Relevante links:

Råd og vejledning
Posted: February 13, 2020
Forfatter: Mads Nedergaard Larsen