Vælg den helt rigtige trailsko

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg den helt rigtige trailsko
Råd og vejledning
01 April 2022

Vælg den helt rigtige trailsko

Rasmus Baaner - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Rasmus Baaner

- Løbespecialist hos Eventyrsport

 

 

Når din løbetur i naturen går op og ned af bakkerne eller når underlaget slår fra sig i form af mudder, grus eller klipper, vil du opleve, at din almindelige løbesko har sine begrænsninger. Du står simpelthen ikke ordentlig fast.


Det giver dig især to store udfordringer:

1)    Du får ikke nok ud af den energi du bruger på at bevæge dig. Hver gang du sætter fødderne i underlaget for at sætte af, vil en almindelig løbesko miste fæste og glide tilbage fremfor at står fast og gøre det muligt for dig at komme frem. Det er specielt et problem op ad bakke. To skridt frem og tre tilbage.

2)    Du mister sikkerhed når du bevæger dig hurtigt ned ad bakkerne eller løber tekniske ruter med mange retningsskift. Knopperne under bunden på en trailsko, sikrer dig et godt greb i underlaget og mindsker risikoen for at styrte. Better safe than sorry.

 

Men lad dig ikke stoppe – du skal bare have dig et par trailsko! De bringer dig sikkert hjem og forbedrer din oplevelse markant.

Hvad kan en trailsko?

 – Få styr på begreberne Grip, stack height, lug depth, drop og dræn. Begreberne er mange og de er alle vigtige i dine overvejelser omkring trailsko. Bliv klogere her.

football-shoes

Get A Grip 

- Inov8's motto

Grip - knopperne under bunden:

G270_colourways_166_

På trailsko er der som før omtalt greb under bunden af 2 årsager: sikkerhed og udnyttelse af energien. Knopperne, eller lugs, omtaler man som skoens grip. Tætheden hvormed knopperne sidder, højden på dem og den måde de vender, er afgørende for, hvilket underlag de gør sig bedst på, og derfor også hvilken sko du skal vælge. Det er svært at finde en trailsko med et grip, der egner sig lige godt til alle underlag. Der findes allround trailsko, men de vil altid gå på kompromis i begge yderligheder af underlag: fast og tørt vs. blødt og mudret. Og hvor meget greb skal der så være under sålen?

Tja, det afhænger af underlaget, vejret, hvor teknisk din rute er, hvor mange kræfter du lægger i og hvor hurtigt du løber.

 

Eks. O-løb med mange retningsskift undervejs stiller store krav til sålen. Det samme gør OCR-løb. Efteråret og vinteren er ligeledes årstider, hvor maks grip kommer til sin ret. Der fås sågar trailsko med pigge under til løb på is.

 

Er det derimod sommer hvor skovbunden er fast og sammenpresset, vil et grovt greb nærmere være til gene og til tider ubehageligt at løbe på. Gå her efter lavere greb og i stedet måske mere stødabsorbering.

Mængden af stødabsorbering

Kravet til stødabsorbering i en trailsko er ikke det samme som i en asfaltsko, da underlaget man løber på, er blødere og mere eftergivende.

Imidlertid er distancerne folk løber dog blevet væsentlig længere - også i terræn - og i takt med Ultra-Trailløbene vinder frem, gør behovet for grip kombineret med stødabsorbering det også.

På trailruter med asfaltpassager, eller hvis man har 2 km asfalt fra sit hjem til skoven, kan god stødabsorbering ligeledes være på sin plads.

 

Bor du nogle kilometer fra skoven og kan du ikke undgå asfalt på vejen?

Tag din cykel hen til skoven. Så er du varm i kroppen når du kommer frem og er klar til at løbe afsted.

Stack height og Drop

FW22_TRAIL_SPEEDCROSS_6_Cedric_Corroy_26_

Stack height er højden på sålen og drop er forskellen på højden i hælen og forfoden.

En sko kan eks. have en stack heigth på 8mm i hælen og 4mm i forfoden, hvilket giver et drop på 4mm.

 

Jo højere sålen er, jo mindre eller jo dårligere kontakt og fornemmelse har du af det underlag du løber på. Når underlaget er ujævnt, fyldt med løse sten og rødder, er balancen vigtig og det samme er fornemmelsen for det varierede terræn, så du er så omstillingsparat som mulig. Kombinationen af lav stack height og lavt drop fremmer fornemmelsen af underlaget og som trailløber ønsker man god kontakt til underlaget for at være stabil og agil.

Derfor ser du oftest en lavere stack height og et lavt drop i trailsko end i asfaltsko.

Det vil sige…

At du skal finde balancen mellem tilstrækkelig stødabsorbering og kontakten til underlaget. Igen handler det om at beslutte sig, eller endnu bedre: have flere forskellige trailsko, så du kan vælge i forhold til den tur du skal ud på. Masser af stødabsorbering til lange ture på fast og sammenpresset grus/jord –  og en lavere profil til tekniske ture i meget ujævnt terræn.

 

OBS: Har du udfordringer med at vrikke om, så vælg en lav stack height og en sål, der er bred i landingsfasen.

Beskyttelsen i sålen

Skal du løbe på stenet underlag og skarpe klipper, er det vigtigt at få en sko med rockplate. Det er en indbygget plade, der beskytter mod spidse sten. I enkelte sko ligger pladen løst i kassen og lægges under den indvendige sål efter behov. En rockplate gør sålen stivere og mindsker noget af den bløde fornemmelse, der ellers kan være i andre trailsko.

Overdelen på skoen

Pas på, at overdelen ikke bliver for tæt. Der kommer med høj sandsynlighed vand i skoene når du løber trail, og i hvert fald bliver fødderne varme og våde pga. den høje puls. Derfor ønsker vi en meget åndbar og drænende sko, så vand og sved hurtigt kan komme ud. Af samme grund kan Gore-Tex være en udfordring i trailsko: Det vand, der kommer ind, får også svært ved at komme ud,

 

Skal skoen bruges til løb i uvejsomt terræn gennem krat og sten eller OCR løb, skal overdelen kunne holde til det. Trailsko er lavet til hårdt brug og er forstærkede relevante steder, men nogle mere end andre. Raceorienterede trailsko - ja, det findes også - er vægtoptimerede og det sker ofte på bekostning af slidstyrke i overdelen. Færre og lettere materialer giver en lettere sko.

Pasformen

FW22_TRAIL_SPEEDCROSS_6_Cedric_Corroy_41_

Det er vigtigt at finde en trailsko, hvor overdelen sidder fast omkring foden og hjælper dig til at blive trukket tilbage i hælkappen. Pasformen er afgørende for, hvor godt skoen følger dig under de mange retningsskift og på forskellige hældninger - det giver stabilitet. Er pasformen for løs, vil du miste kontrol og højst sandsynligt få vabler.

 

Det er IKKE længden på din trailsko, der skal holde dig på plads – det er pasformen. En for kort sko får dig til at ramme spidsen og giver blå negle. Vær især opmærksom, hvis du begynder at løbe længere distancer. Så skal længden være tilstrækkelig og pasformen skal yde plads til at dine fødder hæver.

 

Der findes ikke pronationsstabilitet i en trailsko

Der er værd at bemærke, at der ikke findes pronationsstabilitet i trailsko. Og hvad betyder det så for dig?

 

I en asfaltsko, der skal bruges på et fast underlag, som ikke giver efter, eller ændrer karakter, er det vigtigt at have den korrekte stabilitet i forhold til et evt. pronationsindfald. Når man løber trail er man imidlertid konstant på “gyngende grund”, eller i hvert fald på et underlag, som hele tiden varierer, skifter hældning mm. Derfor er tanken om at holde sig neutral i skridtafviklingen sat ud af spil. 

Når det så er sagt, kan godt man godt finde en trailsko, som er stabil i kraft af en fast hælkappe, en bred sål eller en lav stack height.

Skal man være bange for at løbe i trailsko, hvis man er pronationsløber?

Nej. Ikke hvis det handler om trail i forståelsen blødt underlag, op og ned, stier og spor. Her vil alle - pronationsløbere eller neutrale - være på lige fod bogstavelig talt. Start langsomt op hvis du er ny. På den lange bane vil det være rigtig god træning - også for en pronationsløber.

 

OBS: Hvis det drejer sig om 30km ud af en grusvej vil en kraftigt pronationsløber kunne opleve problemer, og vil her med fordel kunne vælge sin asfaltsko.

Gør dig klart hvilken vej du vil gå… eller løbe

Valget af trailsko afgøres af dine behov og dine krav:

  • Hvordan er det underlag du skal løbe på?
  • Hvilken årstid er det?
  • Hvor langt skal du løbe?
  • Er det korte, hurtige ture eller lange og langsomme?
  • Er det teknisk vanskelige spor, du skal løbe?
  • Er det udenfor etablerede stier i uvejsomt terræn?


Du vil opleve, at efterhånden som du bliver grebet af at løbe trail, vil det give mening at have flere forskellige sko at skifte mellem, afhængig af de forskellige ture du løber. Der findes ikke ét facit, men vi kan hjælpe dig med at træffe det bedste valg.

Læs også:

Hvorfor er trailløb godt for alle løbere?

HUSK

Trailløb er vejen frem og et super godt alternativ til din øvrige løbetræning på asfalt:

  • Motivation - det skaber variation i din træning.
  • Indbygget intervaltræning - det booster din kondition
  • Skadesforebyggende – du bliver stærkere
  • Ændret fokus - det handler om oplevelser mere end tempo.
Råd og vejledning
Posted: April 01, 2022
Categories: Løb
Forfatter: Rasmus Baaner