Løbesko til konkurrence: Hvad er reglerne?

< Forrige artikel Næste artikel >
Løbesko til konkurrence: Hvad er reglerne?
Råd og vejledning
01 April 2022

Løbesko til konkurrence: Hvad er reglerne?

Trine Birch Okkels - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Trine Birch Okkels

- Tidligere eliteløber og dansk rekordholder


Har du planer om at lufte løbeskoene i konkurrence og har svært ved at finde hoved og hale i de nye regler omkring hvilke sko, der er godkendte? Læs med her, hvor vi guider dig igennem de nyeste regelændringer. 

Nuværende regler

  • Max. 1 carbon-, titanium- eller anden lignende plade af et stift materiale i sålen
  • Landevejsløb: Max. stack height (højde på sålen) 40 mm
  • Baneløb: Max. stack height 25 mm – på distancer fra 800 m og op, på de kortere distancer er grænsen 20 mm
  • Cross-Country: Max. stack height 40 mm, dog 25 mm hvis der løbes i pigsko
  • Trail- og mountainløb: Ingen restriktioner hvad angår såltykkelsen

Ændring til de gældende regler

Gælder fra 1. november 2024
  • Max. stack height 20 mm på alle løbesko og pigsko til baneløb samt pigsko til cross-country

Det vil sige, at du også efter 1. november 2024 må benytte sko med en såltykkelse op til 40 mm i landevejs- og cross-country konkurrencer. Og reglerne for trail- og mountainløb er stadig uden restriktioner, hvad angår tykkelsen på sålen.

Ingen regler hos Eventyrsport Events

Skal du deltage til et event hos Eventyrsport, er der ingen regler om fodtøj. Du tager bare de sko på, der passer bedst til det pågældende løb. 

Hvorfor kommer der nye regler?

Løbesko er gennem tiden blevet optimeret og opgraderet med bedre og bedre materialer med det formål at hjælpe løberen til at løbe så hurtigt som muligt men også for at gøre det så skadesforebyggende som muligt.

Producenterne er da også blevet så gode til det nu, at det møder en del kritik for at bryde grænsen for, hvor meget teknisk assistance en løber må benytte sig af. Kritikken er opstået på baggrund af spektakulære rekorder på de fleste løbedistancer fra 800 m og op til marathon.

Indtil 2020 lød retningslinjerne fra det internationale atletikforbund, IAAF: ”En løbesko må ikke være konstrueret, så den giver løberen en ”uretfærdig fordel.” Men det var ikke specificeret, hvad en uretfærdig fordel var. Der var ingen krav til tykkelsen på hæl og midtersål, som man ellers kendte det fra både højde- og længdespring indenfor atletikkens verden.

Nye skotyper

Men i løbet af de seneste 5-6 år er konkurrenceløbeskoene blevet så gode, at man mistænker dem for at spille en afgørende rolle for de markante rekorder, der er sat igennem de senere år på de fleste løbedistancer fra 800 og op til marathon. Der er lavet videnskabelige undersøgelser, der understøtter dette, og man taler om forbedringer på 1-4%, der skyldes de nye sålmaterialer og -konstruktioner. Man har konkluderet, at de tykkere såler fungerer som en slags forlængelse af løberens benlængde og mindsker løberens energiforbrug. Carbonpladen, som er støbt ind i midtersålens centrum, skulle øge energiafkastet ved hvert skridt ved at virke lidt som en minikatapult, der sammen med den tykke sål støder løberen afsted. Sagt lidt forenklet: Løberen skal bruge mindre energi på at løbe en given hastighed – det føles med andre ord lidt lettere, end det ville gøre i et par ”almindelige gammeldags” løbesko, og man kan derfor løbe hurtigere og holde den høje fart i længere tid. Det har givet anledning til, at IAAF i 2020 så sig nødsaget til at udstikke et regelsæt, hvad angår løbeskoene.

Nye regler

Det nye regelsæt fra januar 2020 forbød mere end én carbon-, titanium- eller anden lignende plade af et stift materiale samt en max. stack height (højde på sålen) på 40 mm. Desuden skulle skoen have været i åbent salg i minimum 4 måneder (dvs. tilgængelig for alle), inden den måtte bruges i konkurrencer. Det skulle sikre fair konkurrencebetingelser, og udelukke at enkelte løbere kunne løbe i særlige prototyper, som ikke alle havde adgang til. Fra juli 2020 kom så yderligere en stramning, idet der i baneløbskonkurrencer nu kun må bruges sko med en max. stack height på 25 mm (20 mm for distancer kortere end 800 m). Bemærk i øvrigt at på bane løbes primært i pigsko, og reglerne gælder også for disse. Så nu optimerer alle producenterne deres konkurrence/carbonsko indenfor disse rammer. 

Men der sker hele tiden noget på løbesko-fronten i øjeblikket, og man har tilsyneladende vurderet, at disse skærpede regler ikke var tilstrækkelige. Derfor har IAAF således valgt at skærpe reglerne yderligere en tand. Det betyder, at fra 1. november 2024 (efter OL i Paris) må skoens sål ikke længere overstige 20 mm i tykkelse, uanset om der løbes i pigsko eller ikke-pigsko på bane og i pigsko i cross-countryløb.

Den yderligere skærpelse sker ud fra et ønske om at ensarte skoene endnu mere og muligvis for at undgå, at skoene ”kan få skyld for” at give løberen for meget teknisk assistance og dermed for at sikre mere lige konkurrencevilkår.

Hvorfor gælder den nye regel først fra november 2024?

World Athletics skriver i en pressemeddelelse, at hensigten er at balancere mellem innovation og retfærdighed, og skoproducenterne får nu mulighed for tilpasse sig de kommende regler. At den nye regel først implementeres fra november 2024 skyldes således blandt andet, at man ønsker at beskytte skoproducenterne, så de ikke mister afkast på de investeringer, de har lavet i udviklingen af sko til de nuværende regler.

Samtidig får du som løber også tid til få de nye regler ind under huden og ikke mindst god tid til at få brugt dine måske netop indkøbte nye konkurrencesko.

Hvad betyder reglerne for dig, der er motionist?

Reglerne gælder for alle, der deltager i officielle konkurrencer, uanset om du er eliteløber eller motionist. Det betyder, at hvis du gerne vil have dine rekorder officielle, bør du kende reglerne, så du undgår, at din tid bliver underkendt på grund af ikke godkendte sko.

I praksis betyder de nye regler ikke det store, hvis du er motionist. Løber du kun landevejsløb eller trail- og/eller mountainløb behøver du ikke bekymre dig - så godt som alle løbesko beregnet til landevejsløb overholder de regler, der gælder for stack height (max. 40 mm)  og materiale i sålen, og på nuværende tidspunkt er der ingen restriktioner mh.t såltykkelsen i trail- og mountainløb.  Det er kun, hvis du også løber baneløb i enten almindelige løbesko eller pigsko eller i pigsko til cross-country, at du fra 1. november 2024 skal være opmærksom på, at sålen ikke må være tykkere end 20 mm. 

Der er ingen regler for fodtøj, hvis du gerne vil deltage i et event hos Eventyrsport. 

Råd og vejledning
Posted: April 01, 2022
Forfatter: Eventyrsport Blogger