Skal du vælge vandrestøvler med eller uden membran?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Skal du vælge vandrestøvler med eller uden membran?
Råd og vejledning
14 December 2020

Skal du vælge vandrestøvler med eller uden membran?

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.


At købe nye vandrestøvler kan virkelig føles som en jungle. Laver du en Google-søgning, får du et overvældende antal modeller, og alle støvlerne er beskrevet, som om de kan det hele. Men hvad er egentligt vigtigt at tage højde for? I denne guide sætter vi fokus på en af de ting, som er noget af det første, du bør tage stilling til, når du kigger dig om efter en ny vandrestøvle.

Vi gennemgår fordele og ulemper ved membraner i vandrestøvler og kommer omkring vandtæthed, åndbarhed, holdbarhed og vedligeholdelse.

Men først - hvad er en membran?

En membran er et syntetisk materiale, der indeholder en helt masse små (meget, meget små) huller. Hullerne giver et vandtæt materiale, som også kan lukke damp igennem. Med en membran bliver støvlen altså vandtæt, imens fødderne stadig kan komme af med en del af fugten og varmen. Et af de mest kendte eksempler på en membrantype er Gore-Tex.

Vandtæthed: Klar til lange dage i norsk sommerregn?

vandtætte vandrestøver

Ønsket om dejligt tørre fødder og et godt indeklima i støvlen er grundene til, at membraner overhovedet blev opfundet til fodtøj. Skal du bruge støvlen i våde områder f.eks. på længere ture i regnfulde Skotland eller udenfor stierne i højt vådt græs, så giver en støvle med membran rigtigt god mening.

Vigtigt: Selvom alle støvler med membraner er kategoriseret som ”vandtæt”, er det vigtigt for os at pointere, at en membranstøvle ikke er en gummistøvle. Du må ikke forvente, at vandtætheden holder flere dage med gentagne krydsninger af åer og vandhuller, eller at du for den sags skyld stadig har knastørre fødder efter mange timer i højt, vådt græs. Membraner er fantastisk gode, men alting har sine begrænsninger.

En støvle uden membran er ikke vandtæt, og den vil aldrig kunne holde vandet ude i samme grad som en støvle med membran. Det er uanset hvilket materiale, den er lavet i. En støvle i rent læder kan dog behandles med bivoks og på den måde blive rimeligt vandafvisende. Men skal du gennem en å, gå lange dage i norsk sommeregn eller opholde dig meget i slud og våd sne, ja, så er manglende membran altså lig med våde tæer.


Åndbarhed: Den klassiske duel mellem læderstøvle vs. membranen

åndbare vandrestøvler

Mange støvler med membran markedsføres som værende ”meget åndbare”. Det er de, fordi membranen de føromtalte huller. Hullerne er så små, at vanddamp fint kan slippe ud, men at vand på flydende form ikke kan slippe ind pga. overfladespændingen. Det er ret smart, at man kan få det bedste fra begge verdener; vandtæthed og åndbarhed.

Men pas igen på, at dine forventninger ikke løber af med dig i dine nye støvler. En vandrestøvle med membran vil altid være mindre åndbar end en lignende støvle uden membran. De små huller lukker altså en del fugt ud, men membranen vil stadig gøre støvlen en smule mindre åndbar.

Skal du ud at vandre i varme, tørre områder f.eks. på Caminoen eller på Hærvejen en dansk sommerdag, så vil du opleve, at dine membranstøvler kan blive temmeligt fugtige indefra. Har du endda tendens til at svede ekstra meget på fødderne, så skal du nok overveje en ekstra gang: ”er risikoen for at blive våd udefra i et par støvler uden membran i virkeligheden mindre end risikoen for at blive våd indefra i et par membranstøvler?”

  

Holdbarhed: Den rigtige test.

holdbare vandrestøvler

Dine nye vandrestøvler skal gerne følge dig i tykt og tyndt og holde rigtigt mange år. Pris og kvalitet hænger ofte sammen, og det er skam også gældende for vandrestøvler. Køber du en vandrestøvle i et rimeligt prisleje, så kan du glæde dig til rigtigt mange kilometer i dine nye bedste venner. Uanset om støvlen har en membran eller ej.

Efter nogle år vil en membran, der jo er lavet i et syntetisk materiale, dog blive slidt. Åndbarheden vil falde, og vandtætheden vil på et tidspunkt følge med. Det er svært at gøre noget ved, da en membran ikke kan udskiftes. Det heldige er, at membranen typisk ”står af” på omkring samme tidspunkt, som at mellemsålen er ved at være trådt så flad, at støvlerne ikke har en affjedring, der gør dem sunde at gå i længere.

 

Vedligehold: Få glæde af dine støvler i mange år

Holdbarhed og vedligeholdelse hænger unægtelig tæt sammen. Med den rigtige opbevaring og behandling af støvlerne kan du forlænge deres levetid markant. Det vigtigste man kan gøre for at passe på sine membranstøvler, er at holde dem rene. Noget, der er pærelet, da du jo bare kan skylle dem, når du kommer hjem fra tur (de er jo vandtætte!). På den måde forebygger du, at små sandkorn finder vej ind gennem syninger til membranen og eroderer hul i den.

 

Efter du har skyllet støvlerne, kan du med fordel lige give dem en omgang sprayimprægnering. Gerne mens støvlerne er fugtige på ydersiden. Udover at beskytte membranen sørger imprægneringen for at bevare åndbarheden i støvlerne. Det kan lyde lidt underligt, men den er god nok. Da membranen leder vanddamp fra den side, hvor der er mest fugtigt til den side, hvor der er mindst fugtigt, kan vanddampen altså kun komme ud af støvlen, hvis yderstoffet er mere tørt end miljøet inden i støvlen. Da imprægnering sikrer, at yderstoffet suger mindre fugt i våde omgivelser, vil støvlen have en større tendens til at lede fugt ud gennem membranen, selvom du f.eks. går rundt i højt græs.

 

Sørg gerne for at sprøjte imprægneringen på, mens støvlen stadig er våd. Så fordeler imprægneringen sig nemmere vha. vandfasen gennem hele støvlens ydermateriale. Det fungerer lidt ligesom, at en våd karklud meget nemmere suger opvaskemiddel, end en tør karklud gør. Ydermaterialet vil nu være vandafvisende fra yderst til inderst, og ja, så bliver åndbarheden altså bare højere.


Er ydermaterialet i din membranstøvle af læder, så husk også at give bivoks eller lignende for at pleje og vedligeholde dette.

 

Og husk i øvrigt, at du aldrig bør opbevare eller placere membranstøvler varmere end omkring stuetemperatur. Aldrig sæt støvlerne tæt på bålet, aldrig put dem i ovnen for at imprægnere dem, og aldrig sæt dem på radiatoren for at tørre. Selvom membraner kan tåle mange tæsk, har de altså ikke godt af høje temperaturer, og du risikerer, at dine støvler ikke er vandtætte på din næste tur. 

Overvej inden dit næste køb, om du kommer til at vandre i varme eller kolde omgivelser; om du skal ud i vådt vejr mange dage i streg; om du kommer ud for våd sne; om du sveder meget på fødderne; og om du er god nok til at holde dine støvler rene.


Vi står altid klar i din nærmeste Eventyrsport eller på kundeservice for at hjælpe dig med at tage det rigtige støvlevalg. God tur!

Råd og vejledning
Posted: December 14, 2020
Forfatter: Eventyrsport Blogger