Sådan vælger du den rigtige rejserygsæk

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vælger du den rigtige rejserygsæk
Råd og vejledning
30 December 2021

Sådan vælger du den rigtige rejserygsæk

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Nærmest uanset hvilken tur du skal på, skal du bruge en måde at transportere dit grej på. Primært fordi du jo skal bruge noget grej for at klare din tur – det er faktisk svært at leve uden. Som du helt sikkert selv har oplevet, er det allermest praktisk at have dit grej på ryggen. Til det skal du selvfølgelig bruge: en rygsæk!

Her i artiklen kommer du til at blive klogere på, hvordan du vælger den rigtige rejserygsæk til lige præcis dit behov.

Vi kommer gennem følgende punkter:

1)     Hvilken tur skal rygsækken med på?  

2)     Rygsækkens indstillinger

3)     Kun håndbagage – hvad gælder?

4)     Stropper og detaljer

 

#1 Hvilken tur skal rygsækken med på?

Det første du skal tænke på, når du skal vælge en rygsæk, er et meget klassisk spørgsmål: Hvad skal du bruge den til? Der er nemlig stor forskel på, om du skal på fire måneders rundrejse i Sydøstasien, om du skal på dykkerferie, bestige et bjerg, gå caminoen, på skitur tværs over indlandsisen eller på et helt andet eventyr.

 

En anden ting du skal gøre op med dig selv er, om du skal have meget eller lidt med. Kender du for eksempel dig selv godt nok til at vide, at du skal have en masse grej med, før det bliver en god tur for dig? Så skal du nok vælge en lidt større taske end de fleste. Trives du omvendt med en form for minimalisme og at nøjes med, hvad du har, så kan du måske klare dig med en lidt mindre taske. Det er typisk dig selv, som ved det bedst.

 

Herunder kan du læse nogle eksempler på typiske ture, og hvilke rygsække jeg vil anbefale til hver af dem.

 

Rygsæk til rundrejsen

Det er den klassiske sabbatårsrejse. Og til den klassiske rejse hører også den klassiske sabbatårsrejserygsæk. Den rygsæk må gerne være af en vis størrelse, for på rejsen kan det jo være, at du både skal besøge varme og kolde steder. Derudover må den gerne være lidt hårdfør i det, og du bliver glad for, hvis rygsækken har ret mange lommer, så du kan pakke alle dine småting væk. Derudover skal du gerne have så få stropper, som hænger og dingler, som muligt. De kan nemlig hænge fast i alt muligt, og det bliver irriterende for dig. Hvis du ved, at du skal flyve meget, kan det være smart at finde en rygsæk, hvor bæresystemet kan pakkes eller lynes væk.

 

Den her taske skal du regne med skal være omkring 50-70 liter i størrelsen, alt efter hvad du skal lave, og hvor længe du skal være afsted. Hvis den bliver mindre, kan du formentlig ikke have alle dine ting, og hvis den bliver større, så bliver den for stor og tung at slæbe rundt på – det bliver du træt af.

 

Rygsæk til vandreturen

Skal du derimod på vandretur, så kan behovet godt være et andet end på rundrejsen. Her skal du typisk have meget grej med - og tungt grej.

I hvert fald hvis du ikke har læst vores artikel om at skrue ned for kiloene i rygsækken. Her er det vigtige, at din rygsæk sidder virkelig godt på ryggen. Du kan eventuelt kaste et blik på denne artikel, som handler om at vælge den bedste vandrerygsæk. Rygsækken her skal gerne have masser af lommer og stropper, så du kan spænde dine ting ordentligt fast og gøre sækken så lille som overhovedet muligt, så den ikke sidder og slasker på ryggen af dig.

Det er også en fordel for dig, hvis der følger et regnslag med, så du ikke behøver købe det ved siden af. Andre smarte detaljer, som for eksempel lommer på hoftebærebæltet og andre fikse ting, er også værd at holde øje med.

 Når jeg er på vandretur, så har jeg en rygsæk med, som er mellem 45 og 75 liter. Den mindste har jeg med, når det er en kortere tur - og primært i sommerhalvåret og tit herhjemme i Danmark. Den største er til de lidt længere ture, som typisk er i de nordligere egne af Skandinavien, hvor der også er koldere, og jeg skal have mere mad og grej med.

 

Rygsæk til Caminoen

Hvis du skal på tur på Caminoen i Spanien, er det heldigvis sådan, at der hvert år valfarter utallige mennesker til den gamle pilgrimsrute i Santiago Del Compostella. Derfor er der også en masse steder både at spise og sove, som er til at betale. Derfor behøver du ikke have hverken telt, hængekøje eller andet sådan grej med.

 

Faktisk kan du tit nøjes med en taske på bare 30-50 liter, for du skal jo kun have tøj og dine personlige ejendele med. Du kan kaste et blik på denne artikel, som er en pakkeliste til Caminoen. Her skal du altså være på udkig efter en af vores mindre tasker. Til sammenligning kan jeg sige, at jeg har været fem uger på Interrail rundt i Europa, hvor jeg havde omkring det samme med, som jeg ville medbringe på Caminoen. Det havde jeg med i en Talon 33 fra Osprey, som kan indeholde 33 liter. Hvis du tager en så relativt lille taske med – og du selvfølgelig kan have det hele i den – så kan du også flyve kun med håndbagage.

 

Duffelbag til grej

Det kan også være du skal på en tur, hvor det suverænt vigtigste er, at du kan have meget grej med. Det kunne for eksempel være en dykkerferie, bjergbestigning - hvor du efterlader din taske med ekstra grej i basecamp - eller lignende. Når vi taler om duffelbags, så er det vigtigt, at du holder dig for øje, at de sjældent er særlig gode at bære på ryggen. Og især de store af dem kan blive meget tunge. Derfor synes jeg, at du skal huske at overveje, hvor langt du skal bære din tunge duffelbag på turen. Hvis det kun er hen til en bil, er det jo til at overkomme, men hvis du skal bære den i mange kilometer, bliver du formentlig rigtig træt af det.

 

Hvis du kaster et blik på denne artikel, så kan du få vores bud på de fire bedste duffelbag-serier lige nu.

 

#2 Rygsækkens indstillinger

Det næste, du skal holde øje med, er rygsækkens indstillinger. Kan du for eksempel justere rygsækkens bærestropper i højden og/eller bredden? Det er nemlig virkelig smart, hvis I for eksempel er flere derhjemme, som regner med at bruge rygsækken.

 

Rygsækken skal selvfølgelig kunne justeres ved hoftebæltet, skulderstropperne og med en brystrem. Derudover er det også rart, hvis den har justeringsmuligheder øverst på skulderstropperne – de trækker rygsækken tættere på din krop, men koster noget ventilation. Det er også en fordel med justeringsmuligheder bagerst på hoftebæltet. Det kan nemlig også hjælpe med at trække rygsækkens vægt tættere på din krop og dermed gøre den nemmere at bære på. Hvis du gerne vil være helt skarp på de forskellige indstillinger på rygsækken, og på hvordan du gør det bedst, så kast et blik på denne artikel.

 

#3 Kun håndbagage – hvad gælder?

Hvis du skal på en tur, hvor du skal rejse meget og gerne vil være meget mobil, kan det give mening, at et af dine kriterier for din nye rygsæk er, at den er lille nok til at blive medbragt som håndbagage i et fly. På den måde er den også lille og handy, hvis du skal rejse meget med bus, tog eller en anden transportform. Som jeg omtalte tidligere i artiklen, så var jeg på fem ugers Interrail med en rygsæk i håndbagage-størrelse. Det valgte jeg primært, fordi jeg gerne ville være så mobil som overhovedet muligt, når jeg landede i en ny by. Og så er det tit billigere, hvis du skal flyve.

 

Så hvis du skal flyve meget eller skifte transportmiddel ofte, så kan en håndbagage-størrelse være rigtig rar at vælge, selvfølgelig forudsat at du kan have alle dine ting i den.

 

#4 Stropper og detaljer

Du skal også tænke på, om du har en holdning til lommer, stropper og andre detaljer på din nye rygsæk. Det kan for eksempel være rigtig rart at have en lomme på ydersiden af rygsækken, som er stor nok til at holde en skaljakke. På den måde har du den altid lige ved hånden, hvis du skal bruge den. Derudover kan for eksempel små sidelommer til en drikkedunk eller andet grej være smart, ligesom lommer på hoftebæltet er rigtig gode at have til for eksempel en kniv eller dit kompas.

 

Du skal også bruge en god mængde stropper, synes jeg. Det er rigtig rart at kunne spænde rygsækken ordentlig ind på flere forskellige led, så den ikke sidder og slasker på ryggen af dig. På den måde kan du også spænde ting fast på rygsækken, hvis du har brug for det. Det kunne for eksempel være dit våde tøj.

Du bør også gøre det klart for dig selv, hvilke andre detaljer du måske er glad for i din nuværende rygsæk, som du gerne vil have igen. Eller måske er der noget ved de rygsække, du tidligere har haft, som du synes har været ret så irriterende. Så er det bare med at undgå det.

 

Det var alt, jeg havde til dig i denne omgang. Hvis du gerne vil læse endnu mere om, hvordan du udvælger en rygsæk og hvad du skal være opmærksom på, så kast et blik på  

Husk også:

… at hvis du er på udkig efter en løberygsæk, så kig på denne artikel.

… at træne lidt op, inden du skal afsted på tur. Det kan du få hjælp til i denne artikel.

 

Rigtig god fornøjelse med rygsækjagten!

 

 

Råd og vejledning
Posted: December 30, 2021
Forfatter: Frederik Thurø