Sådan vælger du den helt rigtige pandelampe

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan vælger du den helt rigtige pandelampe
Råd og vejledning
28 December 2021

Sådan vælger du den helt rigtige pandelampe

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Nærmest uanset hvilken tur du er på, så skal du på et eller andet tidspunkt bruge noget kunstigt lys. Det kan være til løb i mørket, når du skal ned i soveposen sent om aftenen, når du går på mørke stier, eller hvis du skal lave mad i lejren, mens mørket falder på. Læs med, og find ud af hvordan du vælger den rigtige pandelampe.

Til forskel fra en lommelygte er en pandelampe god til længerevarende aktiviteter eller aktiviteter, der ville blive noget nær umulige for dig at løse med én hånd. Her er det rart at have lyset siddende på hovedet, så det følger dig, uanset hvor du bevæger dig hen.

Her i artiklen bliver du klogere på, hvordan du vælger den allerbedste pandelampe lige præcis til dig. Udvælgelsen sker ud fra fem forskellige kriterier:  

1)     Hvor kraftigt skal pandelampen lyse? 

2)     Hvilken aktivitet skal du bruge din pandelampe til?

3)     Hvor langt skal den kunne lyse?

4)     Hvilke ting skal den kunne?

5)     Batteritid

Lad os springe ud i det!

#1 Hvor kraftigt skal pandelampen lyse?

2020-08_Kemple_WindRivers_-5701

Der er en lille smule teknik, som er rar at have styr på, når du skal udvælge din nye pandelampe. Jeg taler her om lumen. Lumen betyder direkte oversat ”lys” på latin, og det er en måde at måle, hvor meget lys en pære udleder. Jo højere et lumen-tal pandelampen har, jo mere lys vil den udsende. Så hvis du gerne vil have en lampe, der kan lyse kraftigt, så skal du gå efter en med et højt antal lumen.

Som tommelfingerregel kan man sige, at en lygte på 400 lumen kan lyse ca. 100 meter frem.

De fleste pandelamper kan du kende fra hinanden ved at kigge på deres lumen. Nogle producenter bruger endda lygtens lumen-niveau i navnet, for eksempel Black Diamond.

#2 Hvilken aktivitet skal du bruge din pandelampe til?

Som altid når du er på udkig efter nyt grej, så skal du først gøre op med dig selv, hvad du skal bruge pandelampen til. Der er nemlig stor forskel på dit behov baseret på dit valg af aktivitet. Hvis du for eksempel bare skal have en pandelampe til at bruge i teltet, så skal den kunne noget andet, end hvis du skal bruge den til ultraløb eller til at køre mountainbike.

Når du har besluttet dig for, hvad du skal bruge den til, så har du også en idé om, hvad du gerne vil have din lygte kan. Herunder kan du finde et skema, hvor jeg har listet de mest gængse outdooraktiviteter. Ud for hver aktivitet har jeg noteret de vigtigste egenskaber for lygten, og hvor mange lumen jeg anbefaler, at du holder dig inden for. Der er jo ingen grund til at købe en meget dyrere pandelampe, end du faktisk skal bruge.

 

#3 Hvor langt skal den kunne lyse?

Så langt, så godt. Nu har du besluttet dig for, hvad du skal bruge din lygte til, og du ved cirka, hvilket antal lumen du kigger efter. Herefter kan du overveje, hvor langt din nye pandelampe skal kunne lyse med den primære pære.

Selvom du skal bruge lampen til løb, så er der jo stor forskel på, om du primært skal løbe på en sti med gadelamper, eller om du skal bruge den til at lyse en skovsti op om natten. Det samme gør sig endnu mere gældende, når vi taler om cykling. For her er din hastighed naturligvis noget højere. Derfor er det vigtigt med en lang lyskegle, når du cykler i mørke.

Skal du bruge lygten til at lyse meget langt, har producenten typisk opgivet en lyskeglelængde (beam length), og den er typisk angivet på den højeste lysindstilling.

Hvis du primært skal bruge lys omkring dig – f.eks. i lejren – giver det bedst mening for dig at have fokus på antallet af lumen.

vincent-guth-asgy5SsU5Jw-unsplash

#4 Hvilke funktioner skal den have?

Pandelamper kan også have flere forskellige funktioner, som kan være mere eller mindre brugbare for dig, alt efter hvad du skal lave.

De billigste pandelamper har kun en indstilling – tænd og sluk – og kun én pære.

Andre har en funktion, så de kan ”låses” – altså så lygten ikke kan tændes, medmindre den bliver låst op igen. Det er smart, hvis du skal bruge lampen til vandring eller andre situationer, hvor den skal pakkes meget op og ned. Så undgår du at stå i en situation, hvor lygten har været tændt hele dagen nede i din taske, så den ikke har mere strøm, når du skal bruge den. For det er virkelig irriterende.

Lysets farve 

Mange pandelamper har efterhånden den funktion, at de kan skifte mellem hvidt og rødt lys. Det er smart, for rødt lys ødelægger dit nattesyn meget mindre end hvidt gør. Jeg bruger oftest kun rødt lys fra min pandelampe, fordi det er rarere for øjnene. Det største problem er, at det kan være svært at kigge ordentligt på kort, fordi farverne bliver forvrængede. Udover det røde lys, så kan nogle af de mere avancerede pandelamper også producere andre farver lys. Grønt lys kan være smart, fordi det for eksempel i mange dyrs øjne er så godt som usynligt. Derfor er det godt at bruge, hvis du godt kan lide at observere dyr om natten uden at skræmme dem væk. Det grønne lys er også noget bedre end det røde til at læse kort med, fordi det er nemmere at skelne forskellige farver på kortet. 

Lampens fysiske funktioner 

De sidste funktioner du skal overveje, er de fysiske funktioner. Du kommer til at høre om tre forskellige.

Den første funktion er, om lampen kan indstilles uafhængigt af dit hoved. Altså har den en form for vippefunktion, så du kan få lyset til at pege lige præcis derhen, hvor du gerne vil have det? Det kan være rigtig rart at have, for ellers kan du hurtigt få ondt i nakken af at lyse på noget, der ikke helt passer i vinklen mellem dine øjne og din nakke.

Den anden er knapperne og hvad de kan. Mange pandelamper har forskellige lysindstillinger, f.eks. lav, mellem og langt lys. Nogle af dem kan også blinke, så du nemmere kan blive set, hvis du skal bruge det. De fleste pandelamper har et par forskellige knapper til de forskellige indstillinger og lys, mens andre kun har en enkelt. Her indstiller du i stedet de forskellige funktioner med en række tryk eller ved at holde én knap inde i et par sekunder. 

Den tredje funktion er, hvor batteriet er placeret. Nogle pandelamper har så stort batteri, at det bliver placeret et andet sted end ved pæren. I de tilfælde er batteriet ofte placeret i din nakke, eller også er det tilsluttet med en forlængerledning, så du kan placere det i din løbevest eller din rygsæk. Hvis batteriet sidder i nakken af pandelampen, vil der også typisk være en strop, som kører op over hovedet på dig. På den måde er du sikker på, at pandelampen ikke langsomt glider ned over dit hoved – også ret smart, hvis man behøver det.  

Nogle pandelamper – for eksempel fra Petzl – har endnu en funktion. Der er tale om deres Reactive Lightning-system, der automatisk blænder ned, når du for eksempel kigger på et kort. Det fungerer altså sådan, at lampen registrerer genskinnet. Det kan være rigtig rart, hvis du løber med pandelampen eller vandrer i mørke og skal kigge på kort.

#5 Batteri

Sk_rmbillede_2023-01-12_kl._11.43.32

Batteritid og batteritype er det sidste du bør overveje, før du træffer dit valg om ny pandelampe.

Nogle pandelamper kommer med genopladeligt batteri, og det giver ret god mening at have sådan en – især hvis du skal bruge pandelampen på kortere ture, til løb eller hundeluftning. Hvis du derimod skal bruge din pandelampe på fjeldet, så kan det være rart, at den er med helt almindelige batterier. Så kan du skifte dem nemt og hurtigt, hvis de løber tør. Det kan være en lille smule bøvlet med de genopladelige batterier, for så skal du også have en powerbank med på turen. Alternativt kan du vælge at tage en solcelleoplader med – så er du kun afhængig af UV-strålerne. Du kan faktisk også kigge efter en pandelampe, som både kan bruge almindelige og genopladelige batterier. Så er du i hvert fald helgarderet mod mørket!

Hvis du vil være helt sikker på, at lampen holder lige så længe, som du har behov for, så kig efter en pandelampe med eksternt batteri. På den måde kan den typisk holde en større mængde batterier.

Derudover skal du lægge mærke til batteritiden. På de fleste pandelamper er der en opgørelse af, hvor lang tid lampen kan holde på en fuld opladning. Her skal du være opmærksom på, om producenten opgør tiden baseret på den kraftigste eller den svageste indstilling. For der kan være mange, mange timers forskel på hvor meget den kan holde. Derudover skal du også huske, at batterier aflader hurtigere, når det er koldt. Derfor kan det måske være en idé for dig at kigge efter en pandelampe med et eksternt batteri – især hvis du skal bruge den et meget koldt sted. For på den måde kan du opbevare det eksterne batteri tæt på din krop eller et andet sted, hvor kulden har sværere ved at få ram på det.

Husk også:

… at kigge på ting som farve, reflekser og andre detaljer, der kan have indflydelse på dit valg.

Nu håber jeg, at du er helt klar til at vælge din nye pandelampe – rigtig god fornøjelse!

Råd og vejledning
Posted: December 28, 2021
Forfatter: Frederik Thurø