Dette betyder duns fyldkraft

Inspiration til eventyr
< Forrige artikel Næste artikel >
Dette betyder duns fyldkraft
Råd og vejledning
01 January 2015

Dette betyder duns fyldkraft

Ser du på dunprodukter, støder du på udtrykket fyldkraft. Men hvad betyder det, og hvad er forskellen på høj og lav fyldkraft? 

På dunjakker eller dunsoveposer er der angivet en fyldkraft. Den fortæller om de benyttede duns evne til at isolere i forhold til hvor meget de fylder og vejer. Jo højere tallet er jo bedre.

En tommelfingerregel er at en fyldkraft på under 450 er under middel, 500-600 er god, mens alt over 600 er i den bedste ende af skalaen. Den højeste naturlige fyldkraft vi er stødt på er cirka 900.

Selvom dunene i en jakke har en fyldkraft på blot 450, betyder det ikke at det er en dårlig jakke. For at den skal isolere lige så godt som en med fyldkraft 700, skal der bare proppes flere dun i. Det er med til at gøre jakken tungere, så man kan sige, at jo højere fyldkraft jo bedre isolerer jakken i forhold til vægten. 

Dunprodukter med en høj fyldkraft er ofte dyrere fordi luftsorteringen er mere omstændelig og tidskrævende. Nogle gange bliver man nød til at sortere fjerene manuelt da det ikke kan lade sig gøre med maskiner.

Verdens letteste dunjakker og dunsoveposer

Yeti producerer nogle af verdens letteste og flotteste dunprodukter. I deres dunjakker og dunsoveposer bruger man Crystal Down™ dun, som er fremstillet af fjer fra slagtegæs. Jo ældre de er, jo bedre og finere er dunene. Til 1 gram dunfyld går der hele 400 dun, og det giver en uovertruffen isoleringsevne i forhold til vægt. Crystal Down™ bliver finsorteret af flere omgange i maskiner, inden den sidste frasortering foregår i hånden, så kun det bedste af det bedste kommer i produktet.

Prøv en af Yeti's dunjakker eller dunveste i Eventyrsport. Du bliver overrasket over hvor ultralette de er.

Se Yeti mærkeshop >

Se video om Yeti Crystal Down™

Daniel Krigslund fortæller:

Opbevaring af dunjakker og dunsoveposer

Dun har ikke godt af at bliver opbevaret komprimeret. Skal du ikke lige bruge dunjakken eller dunsoveposen, så hæng den op eller put den i en rummelig opbevaringspose. På den måde bevarer dunene sin spændstighed og isoleringsevne.

Tørring af dunjakker og dunsoveposer

Har du vasket dunproduktet eller er det blevet vådt, skal du undgå at tørre det i direkte sollys da det udtørrer de naturlige olier i dunene. Giv jakken eller soveposen en rystetur når den er tør. Det får dunene på plads igen.

Se også disse kategorier:

Alle dunjakker >

Dunjakker damer >

Dunjakker herrer >

Yeti dunjakker >

Yeti veste >

Haglöfs dun og fiber >

Soveposer dun – sommer >

Soveposer dun – for- og efterår >

Råd og vejledning
Posted: January 01, 2015
Categories: Materialer
Forfatter: Eventyrsport Blogger