Bestig de danske bjergtoppe

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Bestig de danske bjergtoppe
Råd og vejledning
17 February 2021

Bestig de danske bjergtoppe

Martin Termansen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Martin Termansen

Bjergbestiger, vandrer og orienteringsløber. Eventyret er vigtigere end grejet... men grejet er også vigtigt.


Behøver bjergbestigning foregå i Norge eller Alperne? Slet ikke! Tag med os på toppen af syv af Danmarks højeste ”bjerge” - de danske seven summits.

Som en hver anden bjergbestiger, der kaster sig ud i at bestige the seven summit skal du løbende kunne krydse tinderne af, som du besejrer dem. Derfor har vi lavet denne oversigt til dig, der klar på dansk bjergbestigning.

 


Højeste punkt i danmark - Bestig danmarks bjerge

  Hent her


 

1. Møllehøj – den danske Everest

Vi kan ikke tale om bjergbestigning i Danmark uden at komme omkring Møllehøj. Med sine knap 171 meter er Møllehøj Danmarks højeste naturlige punkt (kun overgået af en lang række menneskeskabte telefonmaster og bropiller) – en titel, som bjerget har haft siden 2005. Indtil da blev naboen Ejer Bavnehøj nemlig anset som det højeste punkt, men nogle mere præcise målinger trak Ejer Bavnehøj ned på en tredjeplads i stedet. De to toppe står kun 270 meter fra hinanden, så hvorfor ikke bestige det nuværende og det tidligere højeste punkt på samme dag?

Hvis du parkerer ved Genforeningstårnet på toppen af Ejer Bavnehøj, finder du nemt starten af ”Sporet i Ejer Bjerge”. Her bliver du ført rundt på en gåtur i varieret terræn med fantastiske udsigter til istidslandskabet syd for Ejer Bavnehøj. Undervejs på sporet kommer du selvfølgelig forbi Møllehøj, hvor du på toppen finder en møllesten. Stenen er det eneste levn fra den hollandske vindmølle, som gav højen sit navn, inden den brændte ned i 1917. Hvis du har soveposen med, vil du være glad for at vide, at sporet også fører dig forbi Danmarks højest beliggende shelterplads, der frit kan benyttes efter først-til-mølle-princippet.

 

2. Aborrebjerg – Danmarks største stigning

Aborrebjerg- Eventyrsport

Det kan godt være, at Møllehøj og Ejer Bavnehøj løber med første og tredjepladsen over Danmarks højeste bjerge. Men til gengæld kan man så også parkere nærmest lige ved toppen. Hvis du synes, det lyder for nemt, og du mener, at ægte bjergbestigning kræver hårdt arbejde, så skal du tage til Møn i stedet. Den 143 meter høje tinde på Aborrebjerg befinder sig nemlig kun 900 meter fra havet neden for Møns Klint – og du har derfor rig mulighed for at få udfordret ballemusklerne med stejle stigninger. De første 100 højdemeters tilbagelægges faktisk på turens første 200 meters vandring. Det giver altså en stigning på 50 % i gennemsnit og er den største stigning i Danmark.

Aborrebjerg er samtidig Møns og faktisk hele Region Sjællands højeste bjerg. Fra toppen har du i klart vejr en storslået udsigt til Stevns mod nord samt Storstrømsbroen og Farøbroerne mod vest.

 

3. Frøbjerg Bavnehøj – fine fynske udsigter

Med sine 131 meter rager Frøbjerg Bavnehøj op over Fyn som det højeste punkt på øen – og måske endda et af de flotteste. Fra toppen er der nemlig en helt fantastisk udsigt over det meste af Fyn og Lillebælt, og i klart vejr kan du måske endda se helt til Jylland. Udsigten holdes løbende ved lige af Naturstyrelsen og en flok får, som arbejder sammen om at holde træer og buske nede, så øjnene kan få lov vandre milevidt fra toppen.

Frøbjerg Bavnehøj er en del af det omkringliggende istidslandskab, og toppen er derfor flad med stejle sider og markante smeltevandsslugter. Tankerne ledes hen på Himalayabjerget K2, når man mister pusten under den stejle opstigning. Men udsigten er uden tvivl hele turen værd.

 

4. Kobanke – toppen af Sjælland

Indenfor bjergbestigning har det altid været de højeste toppe, der er løbet med den største opmærksomhed. Derfor fortjener Sjællands højeste punkt selvfølgelig også en plads på denne liste, ikke mindst fordi den byder på lidt mere vild vandring og sværere orientering. Kobanke ligger syd for Rønnede på Sydsjælland i den private skov Gavevænge. En grusvej fører derind, men du skal være opmærksom, for der er ingen skiltning fra landevejen. Selve toppen er ikke markeret med andet end en lille rød pind i jordhøjde, der viser præcis, hvor de 123 meter nås. Området består af nåleskov med spredte, hyggelige lysninger. Foruden Sjællands højeste punkt byder Gavevænge også på hasselmusen, som er et af Danmarks mest sjældne pattedyr.

 

5. Knøsen – på toppen af Danmarks eneste bjergkæde

Jyske Ås er et højdedrag i Vendsyssel, som strækker sig mere end 38 km fra Dronninglund til Østervrå. Åsen er det danske svar på Alperne, da den med hele 39 toppe over 100 meter må fortjene betegnelsen ”bjergkæde”. Her er masser af cykel- og vandrestier, så du har rig mulighed for at opleve den unikke og nærmest uberørte natur. Der er desuden fyldt med primitive lejrpladser.

I Dronninglund Storskov finder du det højeste punkt på Jyske Ås, Knøsen, der med sine 136 meter desuden topper hele Nordjylland. Knøsen er en bronzealderhøj fra ca. 1000 år f.Kr, og den er nem at finde, da den ligger på en af skovens tre afmærkede vandreruter. Fra toppen kan du nyde synet af skovens flere hundrede år gamle bøgetræer

 

6. Himmelbjerget

Himmelbjerget

147 meter og udsigt til noget af Danmarks fineste natur. Himmelbjerget er et af Danmarks mest kendte ”bjerge”, og det er ikke uden grund. Det er nemt at komme til og fra, og fra parkeringspladsen er du hurtigt oppe ved panoramaudsigten til søer og skove. Er du til mere natur efter din bestigning, kan du tage på en gåtur i skovene omkring Himmelbjerget. Her finder du endnu flere højdemeter og udsigtspunkter, og du kan nå både Ry og Silkeborg via skovstier. Er du mere til komfort og historiske oplevelser, kan du også nå de to byer med verdens ældste kulfyrede hjuldamper, Hjejlen.

 

7. Rytterknægten – husk solcremen på toppen af Bornholm
Toppen af Bornholm

Ved jordoverfladen er vi velsignet af den tykke atmosfæres beskyttelse mod solens farlige UV-stråler. Når man bestiger bjerge, kommer man op i atmosfærens tyndere luftlag, hvor solens UV-stråler er ekstra kraftige. Udøver man ligefrem bjergbestigning på selve solskinsøen, bør man jo derfor nok være ekstra opmærksom.
Så husk solcremen, når du bestiger Rytterknægten. Med sine 162 meter tårner bjerget sig op over resten af Bornholm, og topturen byder på fantastisk vandringen i en af Danmarks største skove, Almindingen. Her finder du også den granitbeklædte Ekkodalen, masser af primitive overnatningssteder og en flok vaskeægte bisonokser. Efter en god, lang dag med bjergbestigning og skovvandring vil vi mene, at du har fortjent en Krølle Bølle-is.

Vælg dit næste bjerg – og kom afsted
Du behøver altså hverken tage til Alperne eller Norge for at få ømme lægmuskler og storslåede udsigter. Som du kan se, er Danmark fyldt med højdemeter – det er bare lige med at finde dem.

 

Rigtig god tur 

Relevante links: 
Find et par gode vandrestøvler eller lette vandresko til turen

Råd og vejledning
Posted: February 17, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger