Knivloven - Hvad må man?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Knivloven - Hvad må man?
Råd og vejledning
17 May 2021

Knivloven - Hvad må man?

Kender du det med at du sidder ude i skoven, fuglene synger og alt er dejligt? Måske fryser du lidt og beslutter dig for at lave et bål. Du finder din kniv frem for at snitte spåner, men pludselig begynder du at tænke på, om du overhovedet må have sådan en kniv. Du overvejer at grave din kniv ned og ikke tage den med hjem!

Lad være med det. Bare rolig – en kniv er næsten uundværlig på friluftsturen, men hvilke regler der egentlig gælder for brug og besiddelse af kniv, kan godt være lidt uoverskuelige. Det gennemgår jeg her i artiklen.

Denne artikel omhandler den sidste ændring af den såkaldte knivlov, som trådte i kraft 1/5 – 2016.

Du må som udgangspunkt ikke bære kniv et offentligt sted

Det er som udgangspunkt forbudt at bære eller besidde en kniv/dolk på offentligt tilgængelige steder, på uddannelsessteder, i ungdomsklubber, fritidsordninger og lignende. Det indbefatter også parker, skove, søer osv. Men! Det er dog ikke forbudt, hvis du bruger kniven til et anerkendelsesværdigt formål, altså hvis du har en god forklaring på, hvorfor du render rundt med en kniv lige præcis hvor du gør. Det kunne f.eks. være hvis du skal:

 • Fiske
 • På jagt
 • Lave en form for sportsudøvelse, som kræver en kniv
 • På svampejagt
 • Bruge en kniv til at udføre dit arbejde, f.eks. som håndværker, firluftsguide eller skovarbejder
 • Lave andre anerkendelsesværdige formål, f.eks. som led i en lovlig fritidsaktivitet, bl.a. spejder. Dette indbefatter også din skovtur, hvor du skal lave bål, skære et æble over eller snitte i en pind

Generelt set gælder det, at kniven skal stå mål med aktiviteten, selvom du har et anerkendelsesværdigt formål. Altså kan du ikke slippe afsted med at rende rundt med en machete og sige til Politiet, hvis du bliver stoppet, at du bare skal bruge den til at snitte i en pind – den køber de nok ikke.

For samtlige aktiviteter gælder, som udgangspunkt, at knivens blad maksimalt må være 12 cm. Dog er der undtagelser: du må derfor gerne have en kniv med et længere blad, så længe den er fremstillet til hvad du skal bruge den til. F.eks. må du gerne have en jagtkniv, med et blad på 16 cm, så længe du bare bruger den til jagt.

Vær opmærksom på, at din kniv skal medbringes direkte til eller fra den pågældende aktivitet. Du må altså ikke have kniven på dig, hvis du på vejen slår et smut forbi bageren, tanken e.l. Her skal du lade kniven ligge i bilen. Du skal hele tiden have i baghovedet, at du til enhver tid skal kunne forklare hvad du skal bruge kniven til og hvorfor du har den på dig. Det er f.eks. svært for dig at redegøre for hvorfor du har din kniv med i supermarkedet, selv om du er på vej hjem fra skoven – lad den ligge i rygsækken. Det er også derfor du ikke må have en kniv på dig f.eks. i nattelivet – her findes ingen anerkendelsesværdige formål og du skal lade kniven blive derhjemme. Uanset hvor lille den er.

Bliver du stoppet af politiet, mens du er i gang med at shoppe, tanke op e.l., vil de kigge på, hvor lang tid det har taget, hvor du er på vej hen, lovligheden af aktiviteten du er på vej til eller fra, knivens placering i køretøjet og troværdigheden af din forklaring vedrørende besiddelsen af kniven.

Må spejdere bære kniv på skovturen?

Ja. At være spejder går som et anerkendelsesværdigt formål, og som spejder må du derfor gerne bære kniv/dolk, når du udøver din fritidsaktivitet. Kniven må dog, som nævnt, maksimalt have en bladlængde på 12 cm, medmindre den er udformet til noget specifikt – så må den gerne være større.

Andre elskere af friluftsliv behøver heller ikke lade kniven blive hjemme – det er nemlig også tilladt at medbringe og anvende din kniv på vandreture, skovture, sejlture o.l. Så længe du bare har et anerkendelsesværdigt formål og en helt almindelig kniv, så er du sikker på at det er fint.

Forbudte knive

Der findes dog en række knive, som er ulovlige at erhverve sig, besidde, bære og anvende. De sidste par år har Politiet været opmærksomme på, at mange ulovlige knive bliver importeret fra bl.a. Kina og sælger godt, fordi de ligner knive fra computerspil, f.eks. CS:GO. Af ulovlige knive er der bl.a. tale om:

 • Springknive – det er knive der ”springer” op, de kan typisk åbnes med en hånd og skyder klingen ud vha. en fjeder
 • Foldeknive med todelt skæfte, hvor klingen kan foldes ud ved brug af hånd (butterfly-knive)
 • Knive lavet til at hænge om halsen eller skulderen, så kniven kan trækkes med brug af én hånd
 • Faldknive og faldstiletter – de ligner springknive, men har ikke en fjeder – her kommer bladet frem vha. tyngdekraften. Det ”falder” ud af skæftet. En faldstilet åbnes på samme måde, men er kun spids og ikke skarp på siderne – tænk på en skruetrækker, så har du en god idé om dens udformning.
 • Knive med tværstillet greb beregnet til stød – lavet til at blive holdt i hånden og brugt som våben

Fælles for de ulovlige knive er, at de typisk ikke er fremstillet til at blive brugt som værktøj, men er lavet til at blive brugt som våben. Og derfor er de ulovlige.

Knive med en bladlængde på mere end 12 cm

Selvom du i visse tilfælde gerne må være i besiddelse af en kniv med en bladlængde på over 12 cm, kan det også kræve en tilladelse, hvis du ikke umiddelbart har noget at bruge kniven til. Det afhænger af knivens udformning. Hvis du f.eks. gerne vil købe et sværd eller en sabel, til at have hængende på din væg, så kræver det formentlig en blankvåbenstilladelse. Hvis du er i tvivl, vil jeg altid opfordre dig til at rådføre dig hos det lokale politi.

Bøder

Hvis du overtræder våbenlovens bestemmelser om kniv, så kan du i dag som udgangspunkt straffes med bøde eller fængsel i op til 4 måneder, hvis det er helt galt. Under skærpende omstændigheder, f.eks. ved gentagende lovovertrædelser, er strafferammen op til 2 års fængsel.

Dog sker en eventuel straf altid efter en konkret vurdering på stedet, og så længe du kan redegøre for dit formål med at have kniven med, og i øvrigt bruger din sunde fornuft, så er der ingenting at bekymre sig om.

Hvad sælger vi?

Her hos Eventyrsport sælger vi selvfølgelig udelukkende lovlige knive, til brug for outdoormennesker og så længe du har et anerkendelsesværdigt formål med kniven, så er du altid sikker på at vores knive ikke skaffer dig problemer med loven. Se vores store udvalg her.

Læs mere om knivloven

Denne artikel er en tolkning af Våbenloven fra Justitsministeriet, og den skulle gerne være korrekt og opdateret. Men husk altid selv at tjekke reglerne direkte på deres hjemmeside. Du finder Lov om knive og blankvåben m.v.” her: Justitsministeriet, knivloven

Råd og vejledning
Posted: May 17, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger