Håndholdte GPS'er - Hvad kan de?

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Håndholdte GPS'er - Hvad kan de?
Råd og vejledning
30 March 2021

Håndholdte GPS'er - Hvad kan de?

Håndholdte GPS’er kan være svaret på et mere enkelt og prisstærkt alternativ til de dyre GPS-ure. De kan bruges til navigation på løbe- eller vandreture, geocaching og cykleturen. Vi giver dig her en kort introduktion til nogle af de modeller vi fører i Eventyrsport.

GPS-teknologier
På trods af at GPS’en er større end urene, så betyder det ikke at de er fyldt med mange flere funktioner. Derimod er det nogle bestemte, men meget brugbare, muligheder, der er indlagt i de håndholdte GPS’er.

Den åbenlyse teknologi, der altid hører med til en GPS, er selvfølgelig sporing og lokationsdeling. Alle de håndholdte GPS’er vi fører i Eventyrsport, har både GPS- og GLONASS-system til netop dette. GPS er det mest kendte og udbredte satellitsystem på kloden, men ved at tilføje en række af ekstra satellitter, der kan lokalisere din enhed, er man sikret et mere præcist resultat. Især forbedrer GLONASS-systemet lokaliseringen oppe i højderne – både i nord og i syd. Der er derfor en tryghed ved den lokation, som ens GPS angiver, når man bruger Garmin’s.

Navigation og kort
Der er i alle vores håndholdte GPS’er mulighed for at indlægge kort – nogle af dem har forudindlæste kort i forvejen. Dette, sammen med placeringssystemerne, giver mulighed for endnu flere funktioner på enhederne. Dette er blandt andet punkt-til-punkt navigation, der tillader dig at lave en rute, som man kan følge, inden man drager afsted på eventyr. Dette er en af de måske mest praktiske egenskaber ved urene, eftersom man kan bruge det både på cykelferien eller på vandreturen i fjeldene. Man kan hertil bruge deres egen software BaseCamp, der tillader dig at se satellitbilleder og kort over steder, hvorfra man kan planlægge sine ture og indlægge dem på GPS-enheden.

Ydermere har den en spor-funktion. Spor fungerer som brødkrummer i Hans og Grethe, hvorimod ruten er forudindlæst. Hvis du f.eks. vil følge en helt bestemt rute, så bruger man spor, da GPS’en altid vil pege dig tilbage på, ja, sporet. Derimod vil ruten tilpasse sig alt efter din placering, for at få dig frem til destinationen.

Højdemåler og kompas
Udover placeringen, så har nogle af Garmins GPS’er også andre sensorer og målere. F.eks. en trykhøjdemåler er at finde i nogle af dem. Med denne er man bedre stillet i højderige områder, da man ikke udelukkende afhænger af GPS eller GLONASS. I de samme GPS’er, der har dette, findes der også et elektronisk kompas.

Garmins GPS’er er også meget kendt for deres Geocache-funktioner. Alle giver muligheden for at indlæse Geocaches i papirløs form, mens andre har op mod 250. 000 Geocaches forudindlæst på dem.

Med de grundlæggende teknologier på plads, kan vi dykke ned i de enkelte modeller, som vi har at gøre godt med i Eventyrsport.


Garmin eTrex GPS-enheder

Vi har i Eventyrsport tre modeller i eTrex-serien: eTrex 10, 22x og 32x. ”x” angiver i denne serie, at der er plads til et mikroSD-kort, hvorpå der er plads til flere kort og evt. spor. De er alle sammen vandtætte efter klassificeringen IPX7. eTrex-serien er grundlæggende set et sikkert buds på en løsning, der kan få dig fra A til B, og alle steder derimellem. Og på trods af at interfacet er ikke som din iPhones, så gør dens holdbarhed og pålidelighed svær at slå – især til prisen. Serien understøtter desuden papirløs geocaching. Upload GPX-filer direkte til din enhed, og få vist vigtige oplysninger som eksempelvis position, terræn og tips fra Geocaching.com.

Garmin eTrex

eTrex 10
Denne GPS er en let og enkel en af slagsen, der er velegnet til kunden, der søger en simpel GPS, som de kan navigere efter på indlagte ruter til enten vandre-/gåturen eller ude på cykelstierne. Med et navigeringssystem, der er som beskrevet ovenfor, kan man godt bruge eTrex 10’eren på mere udfordrende ruter og omgivelser.
Den har en batterilevetid på 25 timer, og plads til 50 ruter, hvilket gør den velegnet til manges behov. Holdbarheden er god, betjeningen simpel, og prisen overkommelig.

eTrex 22x og 32x
Disse to modeller er på næsten alle områder identiske, så det giver kun mening at gennemgå dem som én, og til sidst påpege, hvordan 32x’eren differentierer sig fra dens makker.

Med den lave vægt af mindre end 150 gram, og en 2,2” farveskærm er de nemme at have med på mange slags ture og eventyrer. De bringer nogle flere funktioner på bordet, som eTrex 10 måtte undvære. F.eks. er der mulighed for at indlægge 100 brugerdefinerede kortfelter og vigtigst af alt kommer de med et forudindlæst kort over Europa.

Med den ekstra hukommelse, der er i disse modeller (8 GB), er der plads til 200 ruter og det førnævnte forudindlæste TopoActive europakort. Dette gør det muligt at planlægge sine ture i Europa endnu nemmere, samt gør det muligt for dig at bruge GPS’en til orientering ud fra eksempelvis vandløb, naturlige karakteristika, bygninger, internationale grænser mm., eller retningsangivelser sving for sving som man kender det fra sin telefon eller bil-GPS. Du kan også finde tusindvis af interessepunkter, herunder butikker, restauranter, universiteter, parkeringshuse og overnatningsmuligheder med søgefunktionen.

Med muligheden for at isætte et microSD-kort, kan man få endnu flere ruter og kort indlagt på sin enhed. Dog medfølger denne ikke.

32x’eren skiller sig ud ved at have endnu flere detaljer og funktioner – uden det har ændret på hverken vægt eller størrelsen af enheden! Den kommer med en trykhøjdemåler og et elektronisk kompas, der giver en forbedret navigationsoplevelse, er en af der større tilføjelser i disse modeller. Desuden er den ANT+ kompatibel, hvilket vil sige at den kan kommunikere trådløst med en kompatibel enhed, hvorpå man kan se data gennem forskellige produkter og mærker.

Hvis du skal på f.eks. en meget lang tur (lang som i flere hundrede kilometer), så kan det være en god ide at bruge microSD-kort for at sikre sig, at GPS’en har nok plads til at bruge sporfunktionerne.


Garmin Oregon 700

Denne GPS-model er mere ”moderne” vil nogen måske kalde det. Vi går her over i en GPS med touchskærm og en følelse af en smartphone på mange områder. Dette ses især i de mange trådløse forbindelser, som kan oprettes. Smart Notifications via Bluetooth-tilslutningsmuligheder med en kompatibel smartphone gør det muligt for dig at modtage e-mail, sms-beskeder og alarmer direkte på din enhed. Så du kan se, hvad der sker, når du er væk fra det hele.

Oregon 700 har en klar 3" vendbar touchscreen. Den understøtter flere kortindstillinger som f.eks. BlueChart g2 HD til navigation på vandet eller City Navigator til køreanvisninger sving for sving. Oregon 700 er robust og vandtæt jf. IPX7. Den er bygget til at levere præcise kort- og registreringsdata, uanset om det er på cykel-, køre- eller vandreturen. Registreringsdata er f.eks. højdemåler, vejrradar, smartnotifikationer mm. Med en TracBack-funktion kan man også finde tilbage af samme vej som man kom fra.

Du kan også tilpasse din Oregon 700’s display med gratis downloads fra Garmin Connect IQ-appen. Desuden kan du atter bruge BaseCamp-softwaren til at organisere din næste tur.

Dog er der ikke forudindlæste kort i denne model, men der er rig mulighed for at tilføje disse selv. Man kan faktisk tilføje op til 32 GB ekstra plads med et microSD-kort. Desuden kan man enten vælge at genoplade den når den løber tør for strøm efter op til 16 timers brug, eller der kan sættes to AA-batterier i, hvilket er kompatibelt hermed.

Garmin Oregon 700


Garmin Montana 610

Denne robuste håndholdte GPS er designet til brug på stier, på vejen eller på vandet, hvor den guider dig, hvor end du tager hen. En stor 4" touchscreen, der kan aflæses nemt, i krystalklare, forbedrede farver og GPS- og GLONASS-lokalisering, der registrerer din placering hurtigt og præcist, selv i de mest udfordrende omgivelser, gør den ideel til næsten alt der foregår udenfor. Det er nemt at se, hvor du befinder dig hele tiden og let at styre din sporregistrering. Montana 610 har selvfølgelig også et elektronisk kompas og trykhøjdemåler.

Bump, støv, snavs, luftfugtighed og vand kan ikke hamle op med denne robuste navigator, der måske er den mest alsidige model fra Garmin. Man kan få en række holdere til blandt andet bil, cykelstyr, båd og endda 4-hjulstrækkere. Uanset hvilken rejseform man bruger, kan man nemt analysere sine spor med den førnævnte Track Manager-app.

En god ting at tilføje er, at den leveres med et gratis 1-års BirdsEye Satellite Imagery-abonnement. Dette abonnement giver brugeren mulighed for at se højkvalitets billeder af lige netop ens tur. Dette kan hjælpe vandrere med at finde stier eller åbne steder, hvor teltet kan slås op, eller give cyklisten et overblik over den kommende strækning.

Alt efter om man bruger det genopladelige batteri eller tre AA-batterier har den hhv. op til 16 eller 22 timers levetid. Disse timer kan bruges til mange af de ovenstående aktiviteter, men man kan også gå til værks med en eller flere af de 250.000 forudindlæste Geocaches, der er at finde på denne GPS.

Garmin Montana 600


Garmin inReach Mini

Lad dig ikke narre af størrelsen 5 x 10 cm og vægten på 100 g. inReach Mini er robust, holdbar og slagfast, hvilket gør at den passer perfekt til turene i f.eks. fjeldet. Men hvad kan den egentligt?

Kort og godt, så er en inReach (Mini) en let og kompakt satellitkommunikator, der gør det muligt at holde kontakten med folk, der er derhjemme, eller folk, der kan hjælpe dig hvis uheldet er ude – endda når du er offline. Dette er den i stand til ved at koble sig på det 100 pct. globale Iridium netværk, der kan give denne forbindelse der, hvor mobilen ikke kan.

Selvom man ikke håber på en nødsituation, så er det betryggende at være i stand til at kommunikere med en person, der er uddannet til at hjælpe. Du kan også sende SOS-alarmer og dele din placering med disse hjælpere.

Når man ikke sidder i en nødsituation, kan det alligevel være rart med kontakt med f.eks. familien derhjemme. Med tovejsbeskeder kan du have kontakt til dem, der måske bekymrer sig unødigt om dig. 

Garmin InReach Mini


Find alle Håndholdte GPS'er her 

 

Råd og vejledning
Posted: March 30, 2021
Forfatter: Eventyrsport Blogger