Sådan kommer du mere ud i naturen

< Forrige artikel Næste artikel >
Sådan kommer du mere ud i naturen
Råd og vejledning
22 March 2021

Sådan kommer du mere ud i naturen

Frederik Thurøe - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Frederik Thurøe

Vandrer, langrendsløber og soldat – elsker at sove under åben himmel! 


Vil du gerne mere ud i naturen, men får det måske ikke gjort? Måske savner du inspiration til hvilke aktiviteter du kan lave udendørs, som ikke bare er at gå den samme tur om og om igen? Eller måske synes du der er dejligt udendørs, men også meget besværligt at komme ud? Frygt ej! Her i artiklen præsenterer jeg dig for en række gode råd og idéer til aktiviteter, så du kan komme mere ud i naturen, i hverdagen og weekenden. Generelt set synes jeg det handler om at skabe et behov for dig selv, for at komme ud – især hvis du synes det kan være svært.

 

Artiklen bliver delt op i tre dele – så kan du hurtigt finde ud af, hvilket afsnit der passer til dig!

  1. Du vil gerne være bedre til at komme ud – du får det simpelthen ikke gjort
  2. Du synes det er rart, men besværligt, at være udendørs
  3. Du er egentlig en passende mængde tid udendørs, men du er løbet tør for spændende, sjove og anderledes ting at lave derude
 

Men først lige et par linjer, så du bliver mindet om hvorfor du skal.

Findes der noget bedre end at komme hjem fra en dag eller to udendørs, med røde kinder og helt gennemblæst af vind og vejr? Sådan en tur hvor du kan mærke du er i live og smilet næsten ikke kan smøres af dit ansigt? Nej, vel? Faktisk er der forskning der viser, at når du befinder dig ved eller iblandt træer bliver du gladere, fordi træer fra evolutionens side minder os om de ressourcer, mad og beskyttelse, som vores forfædre brugte dem til.

Du vil gerne være bedre til at komme ud – du får det simpelthen ikke gjort

Kom ud i naturen - Eventyrsport

Sommetider lokker min sofa og Netflix mig mere end verden udendørs – også selvom vejret er dejligt! Og på de dage er den eneste natur jeg får, de naturprogrammer jeg sætter på tv’et. Hvis du sommetider er ligesom mig, så har jeg en række råd:

Nummer 1: Du kan sætte din udendørstid i system. Altså kan du aftale med dig selv, at du f.eks. hver dag efter arbejdstid bruger en hvis mængde tid udendørs. Og det er ligegyldigt om det er ude i haven, i en park eller i skoven. Så længe du kommer ud, er det godt! Du kan eventuelt kombinere dette med et mål for dig selv. Det kunne f.eks. være at bruge x-antal timer på at være udendørs i en måned. Det kunne også være at du aftaler med dig selv at du specifikke dage ikke må tænde for fjernsynet når du er kommet hjem – så skal du bruge tiden på noget andet, og det kunne jo være i skoven eller ved vandet.


Nummer 2: Vær spontan. Hvis det ikke fungerer for dig at sætte tiden i system, så kan det være det virker at være mere spontan, hvis du har mulighed for det. Det kunne f.eks. være at gribe øjeblikket og gå ud i solskinnet, når du har lyst til det. Det kan derfor også være en idé for dig at have en taske pakket og klar, lige til at tage på, til hvis du pludselig mærker trangen for at komme i skoven – så er det bare afsted!


Nummer 3: Ryk aktiviteter udendørs. En smart måde at være mere udendørs er, hvis du har en klar aktivitet derude. Derfor giver det også mening at rykke så meget som overhovedet muligt udendørs – specielt i forårs-, sommer- og efterårssæsonerne. Det kunne f.eks. være at lave mad udendørs, så tit det kan lade sig gøre. Det kunne også være at du havde mulighed for at arbejde udendørs eller måske spise din frokost på en bænk i en park. Så kan du også kombinere pausen med en kort gåtur bagefter. En idé kunne også være at rykke læsningen ud under et træ – det er kun fantasien der sætter grænser her!

Nummer 4: Gå eller cykel på arbejde. Hvis du bor inden for en rimelig afstand af din arbejdsplads eller dit studie, så kan du med fordel lade bilen stå eller bussen køre og hoppe op på cyklen eller gå derhen. På denne måde får du både frisk luft og motion hver eneste dag. Du kan også overveje for om løbebåndet i fitness skulle skiftes ud med en løbetur i skoven, i stedet.


Kom ud i naturen - Eventyrsport

Nummer 5: Alliér dig med en ven. Hvis dit problem er at du ikke vil tage ud alene, så alliér dig med en friluftsven. Det er altid nemmere at komme afsted, hvis I er to. Hvis du derimod befinder dig i den uheldige situation, at du ikke umiddelbart kender nogen som vil med ud og nyde naturen, så kan du f.eks. søge ligesindede i nogle af de adskillige frilufts-Facebookgrupper, som der findes derinde.

 

Du synes det er rart, men besværligt at være udendørs

Det kan være at dit problem ikke er manglende tid, men at du simpelthen synes det er besværligt og for omfattende at komme ud – måske vil du gerne have fat i de der mega fede Instagrambilleder, men du synes også det er ret besværligt. Måske dit problem er at du har mødt en sød type, som taler ret meget om det der med at være ude i skoven, og du vil gerne tale med? Bare rolig! Det har jeg også et par bud på, hvordan du kommer til:

Nummer 1: Gør det lækkert for dig selv.  Det skal selvfølgelig være rart at være udendørs – især hvis det udelukkende er noget du gør i din dyrebare fritid. Altså synes jeg det er vigtigt at huske, at du ikke behøver at mangle noget bekvemmelighed hjemmefra, når du er ude. Du kan f.eks. sagtens tage et par gode øl eller en god flaske rødvin med til bålet – der smager den faktisk næsten endnu bedre. Og nu vi er ved bålet, så kan du jo også hjemmefra overveje for, hvordan du laver virkelig lækker bålmad. Yderligere kan du jo tjekke det koncept der hedder glamping, ud. Eller læse min artikel om hvordan du gør din gåtur endnu mere lækker.

Kom ud i naturen - Eventyrsport

Nummer 2: Investér i noget ordentligt grej. Hvis det der hæmmer dig er vejret, så kan det give mening for dig at købe nogle ordentlige vandresko, så du ikke skal tænke over om der er mudret i skoven, når du gerne vil ud. Derudover kan det også give mening at købe en regn- eller skaljakke – så er du sikker på ikke at blive våd. Hvis du skal bruge hjælp til at vælge en skaljakke, så kan du tjekke min guide her ud. En anden fordel ved at have noget lækkert grej er, at det står i entréen og bare skriger på at blive brugt – min erfaring er, at jeg kommer mere ud, hvis jeg har noget grej jeg synes er lækkert.


Nummer 3: Fjern forhindringerne for dig selv. Hvis din største udfordring er, at alt det med skoven virker dejligt, men bare uoverskueligt og du ikke ved hvor du skal starte, så kan det være du skal kigge efter hvordan du kan fjerne din forhindringer for dig. Synes du f.eks. at det med et bål er besværligt og man kommer til at lugte? Så tag et Trangia med i stedet og lav lækker mad på det. Eller er det toiletbesøget i skoven som du ikke lige magter? Så køb et toiletsæt, med en washbag og bio-nedbrydelige sæber.

Måske er dit problem at du synes der er for langt til skoven eller vandet? Så book en shelter i dit lokalområde. Mange steder er der sheltere, så længe der bare er en lille plet med et grønt område – at komme ud behøver ikke altid være i vild og uberørt natur.

 

 

Du er egentlig en passende mængde tid udendørs, men du er løbet tør for spændende, sjove og anderledes ting at lave derude

Det kan også være at du egentlig synes du er nok udenfor, og er et solidt udendørsmenneske, men at du er løbet tør for aktiviteter at lave – enten alene eller sammen med familien. Der er mange af os, som har fået gået frygteligt mange gåture under diverse nedlukninger af samfundet, og måske er du træt af altid at gå den samme vej? Det kan altså også være ret så kedeligt ikke at lave andet end at gå ture, hvis du ikke finder det voldsomt ophidsende…

Herunder får du en række forslag til aktiviteter, du kan prøve kræfter med – de fleste af dem kan du afprøve og gennemføre uden nogen særlig form for forberedelse, men hvis det fanger dig er der masser af timer i dem.

 

Svampejagt?

Kom ud i naturen - Eventyrsport

Du kunne f.eks. begynde at gå på svampejagt. Der er ikke noget mere tilfredsstillende end at komme hjem med kurven fuld af lækre, spiselige svampe! Men husk at du skal være fuldstændig sikker på hvilke svampe du har tænkt dig at spise – måske du kan alliere dig med en bekendt svampeekspert?

I samme moment kunne du udfordre dine kulinariske kundskaber under overskiften; Michelin-mad på Trangia – når man først kommer i gang finder ud af, at alt næsten er muligt at kokkerere på et Trangia sæt! Du skal bare lige tænke over, hvordan du vil sammensætte et måltid, når du kun har et blus, to gryder og en pande til rådighed.

 

Kig på naturen med nye øjne

Kom ud i naturen - Eventyrsport

Hvis du hellere vil i skoven og kigge på naturen, så kunne du øve dig i at kende de forskellige fugle, planter og blomster – på denne måde har du en nem aktivitet, som du kan tage op og øve dig på, lige når du gider. Du kan jo også tage det endnu længere, og øve dig på at identificere fuglene på deres sang eller finde ud af hvilke bær man kan spise. 

Derudover kunne I jo forberede en fotosafari for hinanden – eller du kan gøre det for dig selv. Du laver simpelthen en liste med ting I skal finde i skoven eller andre steder i naturen. Det kunne f.eks. være specifikke planter eller dyr, en specielt udseende pind eller noget andet der skiller sig ud. Det vigtigste er bare at får noget at lede efter derude.

 

Vedligehold dit indre barn

Kom ud i naturen - Eventyrsport

Hvis du savner den barnlige glæde for naturen, så kan du f.eks. tage i skoven og bygge en hule – eventuelt så god, at du kan overnatte i den. Jeg byggede selv en hule på en vandretur for nyligt og det var ret så sjovt og hyggeligt – jeg brugte den til at ligge og læse i.

Hvis du ikke er den store bygger, men skal bruge ny inspiration til dine gåture, så kan du aftale med dig selv og din gå-makker, at I hver gang skal gå en tur et nyt sted. Alternativt – for at gøre det endnu mere tilfældigt hvor I ender – kan I aftale at hver gang I rammer en vej eller sti, I aldrig har gået på før, så skal I gå ned af den. Så skal I nok ende nogle steder i lokalområdet eller skoven, som I ikke havde regnet med. På denne måde vedligeholder du også din indre eventyrlyst, samtidig med at du udforsker et nyt område.

 

 

Jeg håber du har fået mere blod på tanden til at komme endnu mere ud i naturen, eller til at lave nogle andre ting end du plejer – rigtig god tur!

Råd og vejledning
Posted: March 22, 2021
Categories: Outdoor
Forfatter: Eventyrsport Blogger