Kompasser og kortlommer

Her finder du vores udvalg af traditionelle kompasser og kortlommer, så dine kort ikke bliver våde. Lær at bruge et kompas og læse et kort før du sætter al din lid til GPS'en.

  per side
  Sorter stigende

  KOMPASSER & KORTLOMMER

  Skal du uden for synsvidde af civilisationen, er et kompas en uundværlig følgesvend! Pludselig ligner alle toppene i Sarek hinanden, eller tågen kommer rullende ned fra Mont Blanc, og hvilken retning skal du så tage? Og hvad ville et orienteringsløb være uden? Kompasser fås med termometer, lys, lup og endda solur. Nogle kan flyde og nogle kan - næsten - fløjte selv.


  Deklination

  Mange kompasser har en deklinationsskala inde i kapslen, og hvis din pejling skal være helt korrekt, er det vigtigt, at denne er indstillet rigtigt. Et kompas viser den magnetiske nordpol, men der er forskel på den magnetiske nordpol og den geografiske nordpol. Den magnetiske nordpol ændrer sig hvert år med 0,1-0,2° mens den geografiske variation er langt større. I en almanak kan du finde deklinationen. Er denne positiv, betyder det, at kompasnålen peger øst for den geografiske nordpol og omvendt.


  Kortlommer

  At færdes i naturen skal gøres med respekt, både for dyrelivet, men ikke mindste for vejrets uforudsigelige skiften. At kunne navigere med kort og kompas eller GPS er en nødvendighed i mange egne, og hvis kortet skal klare hele turen, er det en rigtig god idé at beskytte det i en kortlomme, så du kan have det fremme, selv når himlen åbner sig.