Vandsøjletryk i tøj

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vandsøjletryk i tøj
Råd og vejledning
21 August 2018

Vandsøjletryk i tøj

Når himlen åbner sig, og regnen siler ned, skal der vandtæt tøj til, og her er det en god idé at være opmærksom på tøjets vandsøjletryk – men hvad er det nu lige? I denne artikel guider vi dig igennem begreberne.

Når man taler om vandsøjletryk, eller VST, betyder det, hvor stor en mængde vand målt i millimeter, som 1 kvadratcentimeter af et stykke stof kan holde til, før vandet trænger igennem. Jo højere vandsøjletrykket er, des mere vand kan materialet dermed holde til.

Vandsøjletrykket giver derfor et billede af, hvor vandtæt tøjet er. Du skal dog være opmærksom på, at det vandsøjletryk, som angives på tøjet, gælder for nyt tøj i ubrugt stand. Med tiden vil tøjet blive slidt, og derfor vil vandsøjletrykket også falde. For at forlænge tøjets levetid og vandtæthed er det derfor vigtigt, at du jævnligt vasker og genimprægnerer tøjet, hvis vaskeanvisningen vel at mærke tillader dette. Du kan læse mere om vask og pleje af tøj her.

Hvor højt skal vandsøjletrykket være?

mark-boss-Ny5PomADlgE-unsplash

Der findes flere forskellige definitioner af, hvilket niveau af vandsøjletryk, der bedst passer til diverse typer og intensiteter af nedbør. Her kan du få et vejledende overblik: 


  • Op til 2000 mm: Ikke decideret vandtæt, men vandafvisende
  • 4000 mm: Kan bruges til kortere ture i let regn
  • 6000 mm: Kan bruges i kraftig regn over en kort periode, eller når det regner let i lang tid
  • 8000-12.000 mm: Kan bruges i kraftig regn i få timer eller lidt regn i meget lang tid
  • Over 12.000 mm: Kan bruges til kraftig regn over lang tid

 

Husk, at vind også kan presse regn igennem tøjet. Hvis det både regner og blæser kraftigt, eller hvis du cykler i regn, kan det være nødvendigt med et højere vandsøjletryk end forventet for at holde vandet ude.

Selvom det er vigtigt at tage højde for intensiteten og varigheden af nedbøren, er det ikke det eneste, du skal være opmærksom på. Det har også meget at sige, hvordan tøjet skal bruges, da vand kan blive presset igennem syninger og andet på tøjet.

Sidder du f.eks. ned på et vådt underlag, skal du som udgangspunkt regne med et tryk svarende til et vandsøjletryk på 5000 mm. Knæler du, kan du regne med et tryk svarende til næsten 18.000 mm. Tallene er dog vejlende, da det bl.a. vil have betydning, hvor meget du vejer.

Skal du bære en rygsæk, f.eks. på vandreture eller til og fra arbejde, vil presset på dine skuldre gøre, at vand nemmere kan trænge igennem tøjet. Overvej derfor dette, når du vælger overtøj. 

De vigtige detaljer

Når du skal vælge overtøj, er det ikke kun vandsøjletrykket, du skal se på. Tøj kan i princippet ikke være 100% vandtæt, da vandet kan presse sig ind diverse steder, men du kan komme tæt på, hvis et højt vandsøjletryk er kombineret med et ordentligt materiale, vandtætte lynlåse og tapede syninger.

Tapede syninger er forseglede sømme, som sikrer, at vand ikke kan trænge igennem hullerne fra sytråden.


Membran eller coating?

anh-nguyen-YtgngF3_178-unsplash

Du skal selvfølgelig have det behageligt i dit overtøj, og her spiller åndbarheden – dvs. tøjets evne til at skille sig af med kropsvarmen – en central rolle.

Når overtøj skal være åndbart og samtidig holde vand ude, er der to måder at opnå det på: med membran eller coating.

Der findes flere forskellige membraner, men overordnet er en membran en slags indbygget filter i tøjet. Membranen sørger for, at sved kan fordampe, mens vand udefra ikke kan trænge ind i tøjet. Generelt giver membraner rigtig god åndbarhed og kan modstå et højere vandsøjletryk end en såkaldt coating.

Coating findes, ligesom membraner, i forskellige former, men kan som udgangspunkt forstås som en behandling, der sprøjtes på tøjet – nærmest som et lag maling. Coatingen har samme formål og funktion som membranen, men er ikke lige så slidstærk som en membran og vil som regel heller ikke være lige så åndbar.

Herunder finder du links til relevant tøj og udstyr:

Råd og vejledning
Posted: August 21, 2018
Forfatter: Eventyrsport Blogger