Vælg den rigtige sports-BH

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg den rigtige sports-BH
Råd og vejledning
20 May 2021

Vælg den rigtige sports-BH

Alt for mange kvinder går på kompromis eller går for lidt op i, hvilken bh de dyrker sport i. På den måde udsætter de kroppen for belastning uden at have optimal støtte. Det er en fejl.

En sports-bh er et vigtigt stykke beklædning for dig som kvindelig løber, og den er vigtigere end du måske tror.

Læs med her og bliv klogere på, hvorfor dit valg af sports-bh faktisk bør være lige så vigtigt, som valget af de rette løbesko, og hvor vigtigt netop den rette størrelse er.


Sofie Kildahl - Eventyrsport Atlet


Skrevet af Sofie Kildahl

- Eventyrsport Atlet

  

Du må ikke gå på kompromis

Du kender det måske. Du er taget i sportsbutikken for at finde ny sports-bh, men størrelserne og pasformen giver ingen mening for dig. I værste fald går du derfra med en klassisk sports-top uden støtte eller forstætter med din gamle bh, der har mistet gejsten. Du må ikke gå på kompromis med din sports-bh, for bliver dine bryster ikke støttet nok nu, så vil de med tiden kunne komme til at hænge. Det er sådan at du kan træne dig til en bedre kondition, en hurtigere løbetid, større muskler og en fladere mave, men du kan altså ikke kan ikke træne dit bryst strammere.

Det skyldes at bryster består af hud og bindevæv, og når de strækkes ud, vil de give sig, men de vil ikke kunne trække sig sammen igen.
Dertil kommer, at det er ubehageligt og generende, når brysterne hopper rundt under en løbetur eller anden aktivitet. Det kan helt ødelægge den gode oplevelse. Bliver brysterne ikke støttet ordentlig kan det blive en hindring for, at du kan dyrke din sport optimalt og nyde det. Det er bevist at en sports-bh med den rette støtte kan reducere dine brysters bevægelse med hele 74%, så en god sports-bh kan gøre en stor forskel både på kort og længere sigt.

Hvor meget støtte, at du har behov for i en sports-bh, afhænger primært af:

  • Den aktivitet du dyrker
  • Din barms størrelse

Valg af Sports-bh i forhold til aktivitet

Sportsbh’er opdeles efter let, middel og maksimal støtte. Skal du for eksempel på vandretur, eller laver du anden aktivitet som, der ikke kræver hop og spring, så er sportsbh’er med let til mellem støtte et godt valg. Ved disse aktiviteter med lavere intensitet kan det også være behageligt at vælge en blødere bh, hvor der ikke er spænder og justeringer. Hvorimod du ved løb eller anden aktivitet, hvor du bevæger dig hurtigt, hopper eller har mange retningsskift, har brug for maksimal støtte.

Hav flere forskellige bh’er

Det kan være en fordel at have forskellige sportsbh’er til dine aktiviteter i stedet for at bruge den samme til alt. Bruger du den samme sports-bh vil den også hurtigere blive slidt og dermed mindre støttende, da fibrene i stoffet vil blive nedslidt. Du kan tænke på det på samme måde som med dine løbesko, der bliver mindre stødabsorberende efter mange kilometer. Vælger du en sports-bh med høj kvalitet og maksimal støtte, der giver mulighed for justering, kan du få god støtte i længere tid og efter mange kilometers løb. Tænk derfor på at have sports-bh’er, som passer til dine aktiviteter og vær opmærksom på levetiden af dine sportsbh’er, da de med tiden vil miste støtte.

Find din størrelse

Hvis du vil have den bedste støtte, bør du vælge en sports-bh efter bryststørrelse. Her findes størrelse ud fra din skålstørrelse og omkreds. På den måde vil du få en mere skræddersyet støtte. Træningstoppe i størrelserne S, M, L etc. har sine begrænsninger når det kommer til at passe optimalt til den enkelte kvinde.

Du skal måle to steder for at finde din BH-størrelse:

Mål omkredsen lige under brysterne (Mål 1) – stram gerne målebåndet en smule.
Mål omkredsen det største sted midt på brystet (Mål 2)

Træk Mål 1 fra Mål 2 og du har nu værdien til at kunne finde din skålstørrelse. Du kan i nedstående skema aflæse den omkredsstørrelse og skålstørrelse, som du skal gå efter i sportsbh’er.sports-bh

 

Er du alligevel i tvivl omkring størrelsen, når du prøver din sports-bh, så er der nogle punkter, som du kan se på.

Den må ikke stramme ubehageligt
Først og fremmest må din sportsbh’en ikke stramme ubehageligt, så er den for lille. Du skal have den gode støtte, men uden at du faktisk mærker til sportsbh’en. En god regel er, at du lige nøjagtig skal kunne få to fingre under omkredsen og skulderstropperne.

Den skal sidde tæt til kroppen
Hvis sports-bh’en derimod er for stor, vil den glide op ad ryggen og der vil være luft mellem skålen og huden, så bh’en gaber. Sports-bh’er med justeringsspænder er gode, fordi de giver dig mulighed for at justere din bh, og når stoffet med tiden vil give sig, har du mulighed for at spænde og stramme den yderligere. Brede stropper er mest behagelige og holder bedre på dine bryster. Kig efter sportsbh’er hvor stropperne er polstret, og hvor der er justeringsmuligheder, så du kan justere længden af stropperne.

Den skal være svedtransporterende
En sports-bh er altid det inderste lag og har direkte i kontakt med huden. Dette stiller nogle krav til stoffet og materialerne. Du har brug for et materiale, der er åndbart, svedtransporterende og hurtigtørrende, så du hurtigt kan komme af med varme og sved.


   

Ude i vores butikker står personalet altid klar til at hjælpe dig med at finde den rette sports-bh. Det er løbere, der kender til udfordringerne og vigtigheden. De har selv erfaringer fra mange timers træning. Kom forbi og få den rette vejledning og prøv de forskellige modeller.

sports-bh

 

Råd og vejledning
Posted: May 20, 2021
Categories: Løb
Forfatter: Eventyrsport Blogger