Få hjælp til valg af sandaler

< Forrige artikel Næste artikel >
Få hjælp til valg af sandaler
Råd og vejledning
05 April 2018

Få hjælp til valg af sandaler

Når der bliver skruet godt op for foråret og sommeren, og solen står højt på himlen, er det naturlige valg for mange at stikke i et par sandaler. Få her gode tips til, hvilken type sandal du bør vælge.

 

Aaah! Sandaler kan være lidt af en velsignelse. Det kan føles ualmindeligt godt at få sandaler på, når foråret og sommeren viser sig med flere solskinstimer og højere temperaturer, og vinterstøvlerne endelig kan lægges på hylden.

Ikke mindst er det en fryd at få sandaler på, når fødderne har været lukket inde hele dagen i et par vandresko eller vandrestøvler.

Moderne sandaler kan meget mere, end sandaler kunne tidligere. Nogle af de dygtigste producenter af kvalitetssandaler er KEEN og Teva, der begge producerer en helt ny generation af sandaler, som ikke kun er beregnet til strandliv eller som et luftigt alternativ til sko på varme dage, men også til hård rejsebrug, let vandring m.m. 

 

Herunder finder du en guide til, hvilke sandaler du bør vælge hvornår og hvorfor. 

Sandaler til terrasse og strandliv

Når man slentrer dovent rundt i haven derhjemme, eller ligger på stranden og daser, er det dejligt nemt og komfortabelt med et par klipklapper. De er luftige og lette at stikke i og tage af, og de vejer sjældent ret meget.

Klipklapper er dog ikke anbefalelsesværdige til hverken længere gåture eller decideret vandring, da de ikke støtter foden ret meget og ikke holdes fast på foden med en hælrem. Går du meget eller langt i et par klipklapper, kan du derfor risikere at overbelaste fødder og ben.

Skal du bevæge dig rundt i lidt længere tid, er det derfor langt bedre med et par almindelige sandaler.

 

Klipklapper til damer

Klipklapper til herrer

 

Sandaler til hverdag og rejse

Et par almindelige, komfortable sandaler er perfekte til hverdagsbrug eller til rejsen, når det er for varmt til andet fodtøj.

Da sandaler som regel har flere remme end klipklappper, og oftest har en hælrem, sidder de bedre fast på foden, så du ikke skal bruge kræfter på at holde sandalen på. Med en hverdagssandal får du mere støtte af foden end med klipklapper, så dine fødder kan holde til flere timer på farten. 

En hverdagssandal giver dog ikke samme grad af støtte som egentlige vandresandaler, og der er ofte ikke beskyttelse af tæerne. Skal du gå rigtig meget, f.eks. på storbyferien, eller skal du på vandretur, så bør du vælge et par sandaler specielt til dette formål.

 

Hverdagssandaler til kvinder

Hverdagssandaler til mænd

 

Sandaler til let vandring, rejse og hverdag

Vandresandler eller ”hybridsandaler” er ofte det bedste valg, hvis du skal gå rigtig meget i dine sandaler – f.eks. på en lettere vandretur eller på storbyferien.

Du får mere støtte af foden end med en almindelig sandal, og hvis du vælger en sandal med beskyttelse af tæerne, er du også ekstra godt sikret mod sten og andet, der kan være hårdt for tæerne.

Vandresandaler kan være det perfekte valg til kortere vandreture med let oppakning eller til ture, hvor du primært opholder dig på stier eller andre relativt afmærkede områder.

Sandalerne vil ofte være lettere end andet fodtøj til vandring, og skulle du blive fanget i regnvejr eller have lyst til at slentre i vandkanter eller igennem søer, så findes der mange sandaler, der tåler vand.

Skal du ud på en længere vandretur med tung oppakning og/eller i mere vildt terræn, er det dog ofte en god idé at erstatte vandresandalerne med en vandrestøvle eller -sko. Skal du vandre i varmt klima, kan det anbefales at have både vandrestøvler/vandresko og vandresandaler med i rygsækken. Så kan du skifte fodtøj i løbet af dagen og tilpasse til vejr, terræn og aktivitetesniveau.

 

Vandresandaler til kvinder

Vandresandaler til mænd

 

Sandaler til børn

Børnenes fusser har selvfølgelig også godt af at få lidt frisk luft i et par sandaler.

Det er først og fremmest vigtigt, at sandalen sidder godt fast på foden, så barnets bevægelser bliver så naturlige som muligt. Gå derfor efter sandaler, der enten har fast hælkappe eller en hælrem, så foden holdes på plads – også når der leges.

Sørg også for, at der er godt med justerbare remme og spænder, så sandalen kan tilpasses og dermed give bedre støtte. Sandaler med velcrolukning kan være en fordel, særligt til de yngste af ungerne, fordi det både giver mulighed for justering, men også gør det nemt for både forældre og børn at få sandalerne hurtigt af og på.

Det kan være en rigtig god idé med et par lukkede sandaler til de mindste børn, så der er plads til, at de sætter fart på løbecyklen eller kaster sig ud i frydefuld leg uden fare for at slå tæerne mod sten og asfalt.

Da det som bekendt ikke er til at forudse vejret, kan det være rart med et par børnesandaler, der tåler vand. Så kan børnene også pjatte i vandkanten eller hoppe begejstret rundt i vandpytterne, uden at det gør noget.

En tommelfingerregel siger, at man ved køb af børnesandaler skal beregne et voksetillæg på omtrent 1-1,5 cm i lukkede sandaler og maksimalt 1 cm i åbne sandaler. Til små børn skal voksetillægget højst være omkring 1 cm uanset type af sandal.

 

Sandaler til børn

bare fødder

Sæt fødderne fri i kvalitetssandaler

Tag et kig i vores sortiment af sandaler, f.eks. fra nogle af disse anerkendte mærker:

Teva-sandaler 

ECCO-sandaler

Keen-sandaler

Merrell-sandaler

Tilbehør til fodtøj

Råd og vejledning
Posted: April 05, 2018
Forfatter: Eventyrsport Blogger