Vælg den rette brænder til Trangiaen

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Vælg den rette brænder til Trangiaen
Råd og vejledning
14 September 2019

Vælg den rette brænder til Trangiaen

Når du køber en Trangia, følger der altid en brænder med. Her er der normalt tale om en spritbrænder, men der er også mulighed for at få sin Trangia med en gasbrænder (så er Trangiaen mærket med GB) eller sågar en multifuelbrænder.  

Vi kigger her på de tre forskellige typer brændere samt deres fordele og ulemper. 

 


Spritbrænderen

Spritbrænderen er det klassiske valg, og her er tale om en såvel enkel som billig brænder. Spritbrændere er billige i brændstof og har den store fordel, at man kan finde brændstof til dem stort set overalt i verden.  

Og så kommer spritbrænderne med de mest prisstærke modeller. 

På den negative side, så soder gryderne nemt til, når man bruger en spritbrænder. Det tager også længere tid at koge vand til kaffen og tilberede maden over en spritbrænder, end det gør med en gasbrænder, og så skal man have gryden op for at kunne regulere varmen. 

Det er i det hele taget ikke så nemt at regulere og finjustere varmen med en spritbrænder, og sprit er ikke så effektivt som gas. Sprit virker dog i lavere temperaturer, men skal man ud, hvor kulden virkelig kradser, så er et værd at overveje en multifuelbrænder.

 

 

Gasbrænderen

Har du allerede en Trangia med spritbrænder, så kan du købe en gasbrænder i løssalg; skal du ud og købe et Trangia-sæt for første gang, kan du også købe den med det samme. Man klikker gasbrænderen ned i hullet i vindskærmen, hvor spritbrænderen også kan sidde, og en ledning fører ud til gasdåsen, som står på jorden ved siden af Trangiaen. 

Gas har den store fordel sammenlignet med sprit, at det er nemt at regulere temperaturen, hvilket kan være rigtigt dejligt, hvis du er lidt mere ambitiøs med madlavningen på tur. Du regulerer temperaturen med en lille ventil; helt simpelt.

Andre fordele ved gas i stedet for sprit er, at gas er mere effektivt, så du opnår en kortere kogetid. Gas soder heller ikke gryderne til i samme grad, men det er så også dyrere at købe end sprit. 

En klar ulempe ved gas er, at du ikke må medbringe gasdåser på fly, og afhængigt af, hvor i verden, du skal hen, kan det være svært at finde gasdåserne. Husk at undersøge hjemme fra, om det er muligt, inden du pakker gasbrænderen. 

 

 

Multifuelbrænderen

Det er nok de færreste, der egentligt har behov for en multifuelbrænder, men det fantastiske ved den er, at den kan bruge alverdens typer af brændstof, og den fungerer i både ekstreme temperaturer og store højder – den er for eksempel noget nær et must på vinterfjeldet.

På den negative side, så er multifuelbrænderen dyr at anskaffe, og den kan kun bruges til Trangiaen, da den ikke kan stå selv. Multifuel-brænderen passer nemlig ned i hullet på 25 og 27-serien, ligesom gas og spritbrænderen

Råd og vejledning
Posted: September 14, 2019
Forfatter: Opdag Verden