Sjove naturaktiviteter for hele familien i vintermånederne

Henter data...
< Forrige artikel Næste artikel >
Sjove naturaktiviteter for hele familien i vintermånederne
Inspiration
29 November 2022

Sjove naturaktiviteter for hele familien i vintermånederne

Lærke Sol Kappel Andersen - Eventyrsport Skribent


Skrevet af Lærke Sol Kappel Andersen

- Vild med klatring, fast hiking, vandring - og grej!


Normalt er det sommerhalvåret, der først dukker op i tankerne, når man tænker på naturaktiviteter. Men vinteren byder på masser af unikke muligheder for at hygge sig udendørs med hele familien, uden at det behøver være hverken dyrt eller besværligt. 

Vi giver dig her inspiration til aktiviteter til henholdsvis december, januar og februar. Så kan hele familien tilbringe tid udendørs i de ellers så indendørs-prægede måneder. Undervejs har I samtidig rig mulighed for lærerige snakke om alt det fantastiske, naturen byder på.

December

Julemåneden december kalder på masser af hygge, men hvorfor ikke rykke den udenfor? Vores to bud på sjove aktiviteter i naturen til årets sidste måned byder på både røde kinder og julestemning.

#1 Tag på tur i en dyrehave 

Jul1

Der findes dyrehaver mange steder i Danmark, hvilket er en både sjov og lærerig oplevelse for såvel børn som voksne. Her kan I opleve forskellige hjortearter, såsom dådyr, kronhjorte og sikahjorte. Find det varme overtøj frem, og gå på opdagelse i parkerne, hvor man tit også kan fodre dyrene med æbler eller gulerødder. Se dyrenes spor og tal om, hvordan de finder føde i den ellers så bare skov. Hvis der ligger sne, er det blot endnu mere eventyrligt. Se de forskellige dyrehaver på VisitDenmarks hjemmeside.

#2 Fæld jeres eget juletræ

Jul2

Hvis I i forvejen skal anskaffe jer et juletræ i december, hvorfor så ikke lave en tur ud af det? Mange steder rundt om i landet har mulighed for fæld-selv juletræer, hvor I kan gå en tur rundt i en juletræsplantage og udvælge det perfekte træ. Børnene kan lege inde i mellem de mange træeer, og måske I kan finde inspiration til juledekorationen. Husk at pakke varmt tøj og te eller varm kakao i en termokande.

 

Januar

Januar kan synes som en lang måned oven på decembers mange arrangementer. Hvorfor ikke have det som nytårsfortsæt at tilbringe mere tid udenfor? I naturen er der rig mulighed for afstresning og hygge. Med de næste to forslag til aktiviteter er der (næsten) ingen undskyldning.

#1 Kig på stjerner

Jul3

Mørket er for mange ikke ligefrem det mest positive ved januar. Dog kan I vende det til jeres fordel, og tage børnene med til en omgang stjernekiggeri uden at holde dem oppe alt for længe. Det er både hyggeligt og giver anledning til en lærerig snak om astronomi. Sørg for at bevæbne jer med en oversigt over stjernekonstellationer (f.eks. på en app) og tjek vejrudsigten inden, så I er sikre på klart vejr.

Du kan også finde mere information på Planetariums hjemmeside.

Læs også: Det bedste sted at opleve stjernerne

#2 Lav jeres egen is i sneen

Jul4

Hvis temperaturerne ellers er til det, kan I lynhurtigt forvandle haven til én stor kummefryser, oplagt til at lave jeres egen is i.

        -  Du skal bruge salt, en glasskål, fløde og flormelis - og så noget sne.

Lav en fordybning i sneen og hæld salt på. Du skal bruge ca. 1 del salt til 4 dele sne. Herefter vil temperaturen falde drastisk. Sæt glasskålen med fløde og sukker ned i sneen, og begynd at røre rundt i blandingen. Til en halv liter fløde skal du bruge ca. 2 spsk. flormelis. Herefter vil den langsomt tykne og blive til is. Du kan eventuelt tilsætte chokolade, vaniljesukker eller andre toppings, og på den måde lave jeres helt egen is, lige som I kan lide den. 

Februar

Mens foråret langsomt nærmer sig og dagene bliver længere, skal det sidste af vinteren nydes. Februar plejer også at være den koldeste måned, så det er nu I skal skrue op for (bål)hyggen og vise jeres evner i det kolde element.

#1 Lav bål med fyrsvampe

Jul5

Når man gerne vil opholde sig udenfor i koldt vejr, er det oplagt med et dejligt bål at varme sig ved. I kan prøve at finde fyrsvampe i skoven, og bruge dem til at tænde op med. Fyrsvampen er at finde hele året, og vokser mest på gamle bøgetræer. Når svampen er indsamlet, skal først skæres i skiver og koges i en blanding af vand og aske. Herefter skal den tørres, enten på en rist over bål eller i ovnen. Nu har i det oplagte optændingsmiddel til bålet af naturens egne materiale. Hvis I er rigtigt seje, kan I prøve at få gang i det med et tændstål. Når I har fået gang i bålet, er det bare at nyde varmen og kigge på flammerne, og eventuelt riste en skumfidus eller to.


#2 Byg en islygte

Jul6

Hvis vejret er til det, kan I lave flotte islygter der kan pryde haven og lyse op i vintermørket. I kan finde flotte natur dekorationer at pynte den med, og eksperimentere med frugtfarve og mønstre. Fyld en lille spand op med vand, og kom en flaske, eller andet, der kan lave et hul i midten, ned i spanden. Rundt langs siderne kan I nu dekorere med blade, grene eller hvad end I kunne tænke jer. Når spanden er frosset til is næste morgen, hældes varmt vand ned i flasken, der nu forsigtigt kan løftes fri. Vend spanden på hovedet, og befri den på samme måde. Du kan nu sætte dit fyrfadslys indenunder, og nyde det flotte skær.

Selvom det er koldt, kan man sagtens hygge sig udenfor og udnytte de unikke muligheder, vintermånederne giver. Rigtig god fornøjelse i vintervejret!

Herunder har vi samlet links til jeres eventyr i vinterhalvåret:

Inspiration
Posted: November 29, 2022
Forfatter: Lærke Sol Kappel Andersen